Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προς δημιουργία τετελεσμένων στην οδό Λήδρας

Δηλώσεις του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου

Χωρίς τη συναίνεση εκ μέρους των νόμιμων αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι δυνατόν η Ειρηνευτική Δύναμη (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) να επιτρέπει τη δίοδο οποιωνδήποτε προς τις ελεύθερες περιοχές από το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη «φιέστα», που σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζει το κατοχικό καθεστώς παραμονές Χριστουγέννων για να «εγκαινιάσει» τα έργα στην περιοχή της οδού Λήδρας και το ενδεχόμενο μιας μαζικής παράνομης εισόδου Τουρκοκυπρίων από τις περιοχές δίπλα από το οδόφραγμα της Λήδρας, με στόχο να δημιουργηθούν νέα τετελεσμένα, ο εκπρόσωπος είπε πως οι κατοχικές αρχές πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το περιεχόμενο και του τελευταίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας και της έκθεσης του ΓΓ για την παράταση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης.

«Εκεί διαπιστώνονται οι παραβάσεις, αναφέρονται οι παραβάσεις στα Στροβίλια, αναφέρεται το κατασκεύασμα της οδού Λήδρας, όπου είναι φανερό ότι παραπέμπει στη γέφυρα και στην προσπάθεια τήρησης της τάξης εκ μέρους της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σύμφωνα με τους όρους εντολής τους οποίους έχει», είπε ο εκπρόσωπος. Πρόσθεσε πως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει την υποχρέωση να τηρήσει την τάξη στην ουδέτερη ζώνη για να αποφευχθούν οποιαδήποτε επεισόδια.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως δεν υπάρχει καμία εξέλιξη σε σχέση με την πρόταση της κυβέρνησης για σπάσιμο του αδιεξόδου στο θέμα της οδού Λήδρας αλλά δηλώσεις από τουρκοκυπριακής πλευράς ότι δεν πρόκειται να κατεδαφιστεί η γέφυρα.

Τουρκοκύπριοι ζητούν την κατεδάφιση της γέφυρας

Τουρκοκύπριοι καταστηματάρχες και μέλη της κίνησης «Αυτή η χώρα είναι δική μας», πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, αξιώνοντας την κατεδάφιση της γέφυρας που κατασκευάζει το κατοχικό καθεστώς στην κατεχόμενη προέκταση της οδού Λήδρας στη Λευκωσία και το άνοιγμα της διόδου για πεζούς το συντομότερο δυνατό.

Εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων καταστηματαρχών δήλωσε ότι στην Πράσινη Γραμμή οι καταστηματάρχες δε θέλουν κανένα εμπόδιο και επιθυμούν να πέσουν οι γέφυρες και τα τείχη, έτσι ώστε ο κόσμος να μπορεί να διακινείται ελεύθερα. Ζήτησε επίσης από τα Ηνωμένα Εθνη να καλέσουν τις δύο πλευρές σε διάλογο για να καταλήξουν σε λύση.

Οι Τουρκοκύπριοι καταστηματάρχες βάδισαν στη συνέχεια προς το οδόφραγμα του «Λήδρα Πάλας», όπου επέδωσαν ψήφισμα σε εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών. Στο ψήφισμα τονίζουν ότι το άνοιγμα της οδού Λήδρας έχει συμβολική σημασία όσον αφορά την επανένωση της Κύπρου, αλλά σημειώνουν ότι οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και οι δηλώσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το ψήφισμα διαμαρτυρίας υπογράφουν πολλές τουρκοκυπριακές συντεχνίες και εμπορικοί σύνδεσμοι.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε, σε επίσκεψή του στη γέφυρα που κατασκεύασαν οι κατοχικές δυνάμεις, ότι η κατεδάφισή της είναι εκτός συζήτησης. Στο μεταξύ, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ανακοίνωσε ότι το οδόφραγμα Ζώδιας - Αστρομερίτη, κοντά στην κατεχόμενη Μόρφου, θα κλείσει από τις 27 Δεκέμβρη και για περίπου έξι βδομάδες, για να γίνουν τα οδικά έργα πρόσβασης και βελτιώσεις της υποδομής ανάμεσα στα δύο σημεία ελέγχου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ