Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Προσπαθεί να επιμερίσει το κόστος της υπογραφής του

Να ελιχθεί επιχείρησε χτες ο Ν. Αθανασάκης, επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά, το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη»

Την κυβέρνηση για το αν προσγειώθηκαν σε ελληνικά αεροδρόμια ιπτάμενες φυλακές της CIA ρωτά ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να επιμερίσει το κόστος που συνεπάγονται οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο της ΕΕ και των ευρωατλαντικών συνεργασιών. Επιλογές που για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι αδιαμφισβήτητες.

Με τον τρόπο αυτό ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει στην ουσία του το χτεσινό δημοσίευμα του «Ρ», σύμφωνα με το οποίο οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αξιοποιούν την ευρωαμερικανική συμφωνία για τις εκδόσεις, προκειμένου να μεταφέρει σε μυστικές φυλακές υπόπτους για τρομοκρατικές ενέργειες.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης επιχείρησε να απαντήσει στο δημοσίευμα του «Ρ» με αιχμές κατά της κυβέρνησης για αναποτελεσματικούς ...ελιγμούς. Στο χτεσινό δημοσίευμα του Ρ» τεκμηριώνεται ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν ήταν κυβέρνηση της χώρας και είχε την προεδρία της ΕΕ, συνυπέγραψε μαζί με τους υπόλοιπους εταίρους συμφωνία με τις ΗΠΑ, άρθρο της οποίας μπορεί σήμερα να αξιοποιείται για τις πτήσεις των ιπτάμενων φυλακών της CIA.

«Καλώ απ' την αρχή την κυβέρνηση, είπε στις δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης, να μην κάνει τον παπά στο θέμα αυτό. Δεν είναι δυνατόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να δηλώνει ότι μέχρι στιγμής δε βρήκαμε συμφωνία τέτοια, εννοεί Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ηνωμένων Πολιτειών, όπως αυτή που είχε αναφερθεί σε συγκεκριμένα δημοσιεύματα».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια επιχειρεί να θολώσει τα νερά, αναφερόμενος στο δημοσίευμα του «Ρ» της περασμένης Τρίτης, λέγοντας ότι δε βρέθηκε τέτοια συμφωνία «γιατί συμφωνία τέτοια δεν υπάρχει. Και αυτό το γνωρίζει η κυβέρνηση, η κυβέρνηση δεν μπορεί να λέει μέχρι αυτή τη στιγμή "δεν έχουμε βρει συμφωνία και ρωτήστε τον κ. Παπανδρέου". Αυτό είναι μια συγκεκριμένη στάση, αχαρακτήριστη, εάν μάλιστα τη συνδυάσω με τις διαρροές που γνωρίζω ότι γίνονται απ' το υπουργείο Εξωτερικών».

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι την περασμένη Τρίτη, ο «Ρ» απλώς αναδημοσίευσε ρεπορτάζ αυστραλιανής εφημερίδας το οποίο αναφερόταν σε μυστική παράγραφο συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, η οποία έκανε λόγο για τις δυνατότητες αυξημένης χρήσης των transit των ευρωπαϊκών αεροδρομίων. Το ρεπορτάζ της αυστραλιανής εφημερίδας δεν ήταν, πράγματι, ακριβές. Η πραγματικότητα ήταν χειρότερη. Την περασμένη Πέμπτη η εφημερίδα «Το ποντίκι» αποκάλυψε ότι η εν λόγω παράγραφος δεν ήταν «μυστική», αλλά περιλαμβάνεται στα πρακτικά της συνάντησης που έγινε στην Αθήνα στις 22 Γενάρη του 2003 μεταξύ αξιωματούχων των υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης ΕΕ - ΗΠΑ. Η συνάντηση αυτή προετοίμασε τη συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ για τις εκδόσεις υπόπτων. Στη συμφωνία αυτή που υιοθετήθηκε στις 25 Ιουνίου του 2003 στην Ουάσιγκτον από τον προεδρεύοντα της ΕΕ Κώστα Σημίτη και τον Πρόεδρο Μπους, όπως έγραψε χτες ο «Ρ», περιλαμβάνεται και το άρθρο 12 για τη διαμετακομιδή (transit), το οποίο αποτελεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιούνται οι πτήσεις της CIA.

Μιλώντας για το χτεσινό δημοσίευμα του «Ρ» ο Ν. Αθανασάκης υποστήριξε ότι στη συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ για τις εκδόσεις υπόπτων «η Ευρωπαϊκή Ενωση συνολικά βάζει τους όρους συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Σχετικά με το άρθρο 12 αυτής της Συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι «δεν έχει σχέση και δεν αφορά με κανέναν τρόπο τις καταγγελίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν ευρωπαϊκά αεροδρόμια για τη μεταφορά ατόμων, ανθρώπων, πολιτών σε στρατόπεδα, όπου γίνεται χρήση απάνθρωπων και εξευτελιστικών ανακριτικών μεθόδων(...) Η διαμεταγωγή του άρθρου 12 και όλη η Συμφωνία η συγκεκριμένη προβλέπει και εντάσσεται στο πλαίσιο της δικαστικής συνεργασίας. Πολύ απλά προϋποθέτει συνεργασία μεταξύ δικαστικών αρχών και όχι μεταξύ Μυστικών Υπηρεσιών».

Στο σημείο αυτό, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να... ελιχθεί, ωστόσο δεν τα κατάφερε. Στο δημοσίευμά του ο «Ρ» δεν υποστήριξε ότι η συμφωνία αυτή και το άρθρο 12 για τη «διαμετακομιδή» δεν είναι η συμφωνία περί εκδόσεων και δικαστικής συνδρομής. Υποστηρίζει ότι οι ρυθμίσεις αυτής της συμφωνίας ταιριάζουν γάντι στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες, αξιοποιώντας το άρθρο 12, χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις των ευρωπαϊκών αεροδρομίων σαν «ξέφραγο αμπέλι».

Βολές κατά της κυβέρνησης

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σε άλλο σημείο των δηλώσεών του υποστήριξε ότι αν οι εν λόγω συμφωνίες τηρούνται κατά γράμμα «ένα κράτος που σέβεται τον εαυτό του και τις διεθνείς υποχρεώσεις του, έχει την ξεχωριστή υποχρέωση να μη διευκολύνει διαμεταγωγές που συνδέονται με δραστηριότητες Μυστικών Υπηρεσιών και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ομως, απ' ό,τι φαίνεται, και ο Ν. Αθανασάκης δεν είναι τόσο σίγουρος για το πώς αξιοποιούνται οι Συμφωνίες. Ετσι, λοιπόν, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε τις βολές του κατά της κυβέρνησης: «Σ' αυτή τη βάση ίσως δικαιούμαι να επιστρέψω το ερώτημα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και να ρωτήσω αν χρησιμοποιήθηκαν ελληνικά αεροδρόμια για ύποπτες μεταφορές προσώπων προς στρατόπεδα συγκέντρωσης ή όχι; Και ας δώσουν, λοιπόν, τα στοιχεία και μετά ας επικαλεστούν τις όποιες δικαιολογίες. Γιατί δε θα ήταν δυνατόν να γίνει μ' αυτή τη διαδικασία και πρέπει όλοι να κρινόμαστε από τις πράξεις μας και όχι με τις παραποιήσεις των κειμένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ