Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ζητούν φορομπηχτική εξουσία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ

Η ίδια αντιλαϊκή ρότα, που έχουν χαράξει οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων, τα οποία ηγούνται της ΕΝΑΕ, επιβεβαιώθηκε και χτες, πρώτη μέρα έναρξης του συνεδρίου

Στιγμιότυπο από το Συνέδριο της ΕΝΑΕ

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από το Συνέδριο της ΕΝΑΕ
Στο γνωστό μοτίβο κινήθηκαν χθες, πρώτη μέρα, οι εργασίες του ετήσιου τακτικού Συνεδρίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), με τους εκπροσώπους του δικομματισμού να διεκδικούν «λύσεις» και «ενδιαφέρον» για το μέλλον του θεσμού και να αλληλοεπιρρίπτουν ευθύνες για την κατάντια του, ξεχνώντας, προφανώς, ότι έχουν υπάρξει ή είναι κυβέρνηση.

Από την εκ νέου «κονταρομαχία», επιβεβαιώθηκε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δε λειτουργεί σωστά, ούτε καν ως διεκπεραιωτικός μηχανισμός - αφού κοινή ήταν η παραδοχή για ελλείψεις σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και πόρους - αλλά και η πρόθεση, οι Νομαρχίες να λειτουργούν επιβάλλοντας φόρους και τέλη σε βάρος των δημοτών.

Χαρακτηριστική είναι η πρόταση που εισηγήθηκε, εκ μέρους της προσκείμενης σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσίας της ΕΝΑΕ, η πρόεδρός της, Φ. Γεννηματά, να εκχωρηθούν τοπικά έσοδα και φορολογική εξουσία στις Νομαρχίες. Πρόταση, που συμφωνεί με τη θέση του ΠΑΣΟΚ για δήθεν οικονομική αυτοτέλεια - όπως τη διατύπωσε ο πρόεδρός του Γ. Παπανδρέου - αλλά και με την κυβερνητική εντολή, στους προϋπολογισμούς των Νομαρχιών να αναγράφεται ότι το 50% των εσόδων προέρχονται από το κράτος και το υπόλοιπο 50% από τους φόρους.

Την ίδια ώρα, καμία νύξη δεν έγινε για το εξευτελιστικό ποσοστό, με το οποίο χρηματοδοτείται ο θεσμός και φτάνει μόλις στο τέσσερα τοις χιλίοις επί του κρατικού προϋπολογισμού.

Κατά τα άλλα, τόσο ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος, όσο και ο Γ. Παπανδρέου, ισχυρίστηκαν ότι τα κόμματά τους, ως κυβέρνηση, ενίσχυσαν το θεσμό, τον οποίο θεωρούν ισχυρό γρανάζι για την ανάπτυξη της χώρας μέσω της αποκέντρωσης. Στο σημείο αυτό, ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ως «αποκέντρωση» τη μεταφορά βασικών κρατικών αρμοδιοτήτων, όπως Κοινωνική Πρόνοια στην Αυτοδιοίκηση, η οποία προφανώς θα ασκείται με νέους φόρους που ο θεσμός θα επιβάλει.

Ο, δε, Π. Παυλόπουλος θεώρησε «αποκέντρωση» τη δημιουργία των πέντε Υπερπεριφερειών, μέσω των οποίων - είπε - η Αυτοδιοίκηση θα έχει τον πρώτο λόγο στη διαχείριση του Δ` ΚΠΣ, όταν είναι γνωστό πως τα όποια έργα χρηματοδοτούνται με βάση την επιλεξιμότητα, το περιθώριο, δηλαδή, απόδοσης κερδών από την εκμετάλλευσή τους.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό έπεσαν οι μάσκες, καθώς αμφότεροι κατηγόρησαν το «αντίπαλο» κόμμα για επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις νομών, μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Την αντίθεσή της στις 5 νέες Υπερπεριφέρειες εξέφρασε και η πρόεδρος της ΕΝΑΕ, με το σκεπτικό ότι η Αυτοδιοίκηση δε χρειάζεται μάνατζερ. Προσπέρασε, βέβαια, ότι το ίδιο το συλλογικό όργανο, του οποίου είναι πρόεδρος, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να διαχειρίζεται τη μιζέρια του θεσμού και να διεκδικεί μεγαλύτερο ρόλο στη διαχείριση μιας ανάπτυξης που αυξάνει τα κέρδη του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον απολογισμό δράσης της ΕΝΑΕ, που παρουσίασε χθες η Φ. Γεννηματά, καμιά δραστηριότητα σε όφελος του λαού δεν υπήρχε. Εκτός εάν ως τέτοια θεωρήσουμε τους 750.000 ελέγχους, που διενήργησαν τα τελευταία 3 χρόνια οι Νομαρχίες, και την κατάσχεση 3 εκατομμυρίων κιλών ακατάλληλων τροφίμων από συνεργεία τους.

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται σήμερα, Σάββατο, με θέματα που αφορούν το ρόλο της ΝΑ στη διατροφική αλυσίδα και την κοινωνική πολιτική. Ολοκληρώνονται την Κυριακή με την ψηφοφορία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ