Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
«Νέα επέλαση στην Αυτοδιοίκηση»

Παρέμβαση εκ μέρους του ΚΚΕ στο συνέδριο της ΕΝΑΕ

Ο Σπύρος Χαλβατζής στο βήμα του συνεδρίου

Eurokinissi

Ο Σπύρος Χαλβατζής στο βήμα του συνεδρίου
«Εχουμε μια νέα επέλαση στη δομή και στο πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ). Νέες δομές αναγκαστικής συμμετοχής σε μηχανισμούς αναγκαστικής μεταφοράς και ανάληψης αρμοδιοτήτων του κράτους, αλλά και αναγκαστικής υλοποίησής τους. Υποκατάσταση αιρετών οργάνων όχι απλά πλέον από μάνατζερ, αλλά από πολλούς μηχανισμούς στο όνομα της επικουρικότητας, δηλαδή, στο πλαίσιο της αρχής "εμείς αποφασίζουμε τι θα γίνει και αν δεν το κάνεις θα το κάνουμε εμείς για λογαριασμό σου"».

Με τα παραπάνω λόγια ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ανέδειξε τη δομή και το χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης όπως αυτά διαμορφώνονται, στην παρέμβασή του, χτες, στο τακτικό συνέδριο της ΕΝΑΕ. Και συνέχισε σημειώνοντας ότι προωθούνται «νέες ρυθμίσεις, όχι απλά για συνεργασία με το κεφάλαιο, αλλά συνύφανσης με αυτό και με τρόπους κατοχύρωσης των κερδών του. Προωθείται η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, η μερική απασχόληση, η ανασφάλιστη εργασία στους εργαζόμενους σ' αυτήν, αλλά και γενικότερα. Ενισχύεται παραπέρα ο κανονιστικός ρόλος του κράτους και η επικυριαρχία του μηχανισμού της Περιφέρειας και του Γενικού Γραμματέα».

«Κυματοθραύστης»

Περιγράφοντας το πλαίσιο της σημερινής ΤΑ τόνισε: «Μια έστω και γρήγορη ματιά στο θεσμικό πλαίσιο που συναινετικά προωθούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ στην πρωτοβάθμια ΤΑ την τελευταία 15ετία μπορεί να το επιβεβαιώσει. Και νομίζουμε ότι γίνονται καθαροί οι λόγοι που οδήγησαν, ώστε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (ΝΑ) να λειτουργεί με "εντέλλεστε", να βρίσκεται στη σκιά του κεντρικού μηχανισμού. Να χρησιμοποιείται σαν άλλοθι ή σαν "κυματοθραύστης" για να καλυφθεί η αντιλαϊκή πολιτική και η άρνηση να λυθούν μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων».

Αυτό συμβαίνει - όπως επισήμανε ο ομιλητής - γιατί «οι πόροι της βρίσκονται στο εξευτελιστικό ποσοστό 4 τοις χιλίοις του Κρατικού Προϋπολογισμού και από αυτό παρακρατούν και φέτος. Το προσωπικό της είναι λειψό με διαφορετικές εργασιακές σχέσεις, με διαφορετικούς μισθούς. Οι προϋπολογισμοί της είναι τυπικό χαρτί. Επιστρέφονται αν παρεκκλίνουν από τις αρχές, το περιεχόμενο ακόμη και από τον τύπο του Κρατικού Προϋπολογισμού. Και τελικά, απέχει πολύ από το να είναι Αυτοδιοίκηση».

Κατόπιν, ο Σπ. Χαλβατζής αναφέρθηκε στα οικονομικά της ΝΑ και στην ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση των τελών σε βάρος των εργαζομένων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων: «Στο μόνο - τόνισε - που δεν έχει έλεγχο (σ.σ.: η ΝΑ) είναι πόσα τέλη και φόρους θα εισπράξει. Σήμερα σε όλους, σχεδόν, τους προϋπολογισμούς των νομαρχιών αναγράφεται ότι το 50% των εσόδων θα έρχονται από το κράτος και το 50% από φόρους. Γι' αυτό και στη ΝΑ άρχισαν να μιλούν για φορολογική αποκέντρωση. Ενώ, λοιπόν, στην πρωτοβάθμια και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μιλούν για φορολογική μεταρρύθμιση, καμιά αναφορά δε γίνεται στην υπάρχουσα αντιλαϊκή φορολογία όπου οι έμμεσοι φόροι είναι υπερδιπλάσιοι από τους άμεσους και ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος, τα μεσαία στρώματα πληρώνουν περισσότερο από τα 2/3 και των άμεσων φόρων. Δεν είναι παράλειψη, αλλά συνειδητή επιλογή η μη αναφορά, αφού όλοι γνωρίζουν ότι η όποια φορολογία από την Αυτοδιοίκηση είναι έμμεση, είναι αντιλαϊκή φορολογία».

ΚΚΕ: Διαφορετικός ο ρόλος των αιρετών

Ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε πως το ΚΚΕ, όλα αυτά τα χρόνια, διαδραματίζει έναν τελείως διαφορετικό ρόλο στην Αυτοδιοίκηση: «Το ΚΚΕ - επισήμανε -με τις όποιες δυνάμεις του στην Αυτοδιοίκηση, προσπάθησε, όλα αυτά τα χρόνια, ώστε οι αιρετοί να παίξουν έναν τελείως άλλο ρόλο. Να συμβάλουν και οι ίδιοι στην ανάπτυξη της πάλης μαζί με τους εργαζόμενους για τα μεγάλα προβλήματα που επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή τους. Να αγωνίζονται για μια ΤΑ, η οποία θα βρίσκεται δίπλα και μαζί με τους εργαζόμενους. Θα αντιπαλεύει τις αντιλαϊκές πολιτικές. Θα αγωνίζεται για την ειρήνη, ενάντια στην ιμπεριαλιστική "νέα τάξη πραγμάτων", στους πολέμους για τις κάθε είδους επεμβάσεις της».

Και συνέχισε: «Είναι φανερό ότι για να γίνει αυτό απαιτούνται γενικότερες ανακατατάξεις και αλλαγές στο συσχετισμό δυνάμεων στο μαζικό κίνημα και σε πολιτικό επίπεδο. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει με συνέπεια και σταθερότητα να παλεύει και μέσα από τα αιρετά όργανα της ΤΑ για:

  • Να σταματήσουν να είναι εμπόρευμα τα κοινωνικά αγαθά
  • Να είναι κυρίαρχο το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου
  • Την ανάδειξη στις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές όσο περισσότερων αιρετών βρίσκονται σε μια τέτοια λογική».
Ο στόχος των αλλαγών στην Αυτοδιοίκηση

«Η εμπειρία δείχνει ότι το μεγάλο κεφάλαιο ενδιαφέρεται αποκλειστικά για να κερδοσκοπήσει από την ασύδοτη εκμετάλλευση των κοινόχρηστων χώρων και των πλουτοπαραγωγικών πηγών των ΟΤΑ. Τα κέρδη που θα καρπωθεί, θα προέρχονται, σε κάθε περίπτωση, από την τσέπη των εργαζομένων κάθε δήμου», τόνισε στη συνέχεια ο ομιλητής, για να αναφερθεί στη συνέχεια στους σκοπούς των αλλαγών που γίνονται όλα αυτά τα χρόνια στην Αυτοδιοίκηση: «Σκοπός όλων αυτών των αλλαγών στη δομή και στο πλαίσιο λειτουργίας της ΤΑ είναι η πλήρης ενσωμάτωσή της στο οικονομικό, διοικητικό, πολιτικό, κοινωνικό σύστημα της ΕΕ. Το δηλώνουν συναινετικά η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ. Στόχος των αλλαγών η καλύτερη εξασφάλιση και τα καλύτερα πλαίσια δράσης του μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό προωθούνται και στην ΤΑ:

  • Οι νόμοι της αγοράς
  • Ο ανταγωνισμός των τμημάτων της
  • Η επιχειρηματικότητα στους τομείς κοινωνικής πολιτικής
  • Η συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών
  • Η καταστρατήγηση και περιορισμός όλων των κατακτήσεων των εργαζομένων».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ