Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Νόμιμες» οι πτήσεις της AIR - CIA

Πλήρης επιβεβαίωση του «Ρ» για την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ που δίνει το «ελεύθερο» στα αεροσκάφη της CIA να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο και τα αεροδρόμια της ΕΕ

«Καθ' όλα νόμιμα» πετούσαν τα αεροπλάνα-ιπτάμενες φυλακές της CIA πάνω από το έδαφος της ΕΕ, μεταφέροντας υπόπτους «εγκληματίες», καθώς οι ηγέτες της ΕΕ είχαν συνυπογράψει από κοινού με τις ΗΠΑ σχετική συμφωνία.

Η αποκάλυψη αυτής της συμφωνίας από τον «Ρ», που επιβεβαιώθηκε πλήρως και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αναδεικνύει το βάθος και την έκταση της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας ΗΠΑ-ΕΕ και τις ολέθριες επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα, ξεμπροστιάζει την υποκρισία των κυβερνήσεων της ΕΕ που προσποιούνται άγνοια για τις απαγωγές και μεταφορές «υπόπτων τρομοκρατών» στα διάφορα «Γκουαντάναμο» της CIA ανά τον κόσμο.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τη χτεσινή αποκάλυψη του «Ρ» για την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, που υπογράφτηκε από τον προεδρεύοντα τότε Κ. Σημίτη και τον Πρόεδρο Μπους, με την οποία επιτρέπεται η ελεύθερη πτήση των αεροπλάνων-φυλακών της CIA στον εναέριο χώρο και από τα αεροδρόμια των κρατών-μελών της ΕΕ. Ο Ευ. Αντώναρος, αποδεχόμενος την ύπαρξη της συμφωνίας, περιορίστηκε να δηλώσει ότι «δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο», ενώ απαντώντας στο ερώτημα γιατί η έρευνα του υπουργείου Εξωτερικών δεν είχε μέχρι τώρα εντοπίσει την ύπαρξή της δικαιολογήθηκε ότι το υπουργείο έψαχνε στη συμφωνία του Γενάρη του 2003 και όχι του Ιούνη...

Συμφωνία - πλαίσιο

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η επισήμανση που έκαναν κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, που υπογράφτηκε από Σημίτη και Μπους σχετικά με την έκδοση «εγκληματιών», είναι μια συμφωνία-πλαίσιο. Αυτό, όπως εξηγούσαν, σημαίνει ότι για να ισχύσει πρέπει να υπογραφτούν διμερείς συμφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και κάθε κράτους-μέλους. Χρειάζεται, με άλλα λόγια, να υπογραφτεί ένα είδος «πρωτοκόλλου εφαρμογής». Αυτές οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, δεν έχουν ξεκινήσει. Το όλο θέμα χειρίζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι διευκρινίσεις αυτές όμως δημιουργούν νέα ερωτήματα, όπως, πώς προσγειώνονταν όλα αυτά τα χρόνια τα αεροπλάνα της CIA στα ελληνικά αεροδρόμια, παρόλο που δεν έχει υπογραφτεί το πρωτόκολλο εφαρμογής μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ... Αρα η συμφωνία-πλαίσιο ήταν αρκετή για τις κυβερνήσεις των κρατών- μελών, γεγονός που αποδεικνύει την προθυμία τους να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ...

Ο διάλογος στο πρες ρουμ

Παραθέτουμε στη συνέχεια τη συζήτηση που έγινε χτες στην αίθουσα ενημέρωσης μεταξύ των δημοσιογράφων και του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου.

- Δημοσιογράφος: Σε ό,τι αφορά το θέμα της χρησιμοποίησης αεροδρομίων της χώρας και άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης από αεροπλάνα της CIA, έχουμε καινούρια στοιχεία καθώς σήμερα ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αποκαλύπτει ότι στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΗΠΑ που υπογράφτηκε επί ελληνικής προεδρίας, το 2003, υπάρχει διάταξη που επιτρέπει τη μεταφορά - transit «υπόπτων για τρομοκρατία» εκ μέρους των ΗΠΑ μέσα από τα αεροδρόμια των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μετά από αυτά τα καινούρια δεδομένα, μήπως ήταν λίγο πρόχειρη η έρευνα που είχε κάνει το υπουργείο Εξωτερικών, όπως είχατε αναφέρει και, δεύτερον, μήπως έχει εφαρμοστεί όλα αυτά τα χρόνια και η κυβέρνηση ίσως το αγνοεί;

- ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η έρευνα η οποία είχε γίνει αναφερόταν σε συμφωνία για την οποία με είχατε ρωτήσει την Τρίτη, μετά το μπρίφινγκ, που φέρεται να έχει συναφθεί τον Ιανουάριο του 2003. Η απάντηση που σας έδωσα εξακολουθεί να ισχύει. Η συμφωνία την οποία αναφέρει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σήμερα, είναι μια άλλη συμφωνία. Είναι του Ιουνίου του 2003. Η εν λόγω συμφωνία είναι δημοσιευμένη από τις 19/07/2003 σε sites της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μάλιστα στην ελληνική γλώσσα. Παρακαλώ να διαβάσετε τη συμφωνία αυτή η οποία μιλάει για την καταπολέμηση του εγκλήματος με αποτελεσματικότερο τρόπο έτσι ώστε να προστατεύσουν τις αντίστοιχες δημοκρατικές κοινωνίες τους, εννοεί οι χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο πάνω σ' αυτή τη συμφωνία. Επειδή σήμερα το πρωί είδα το συγκεκριμένο δημοσίευμα, αν θέλετε, θα φροντίσω να συλλέξω περισσότερες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της ημέρας και να σας ενημερώσω.

- Δημοσιογράφος: Ποιος θα ορίσει τι είναι το έγκλημα; Είπατε για την καταπολέμηση του εγκλήματος. Κατά τους Αμερικανούς κάθε επαναστάτης, κάθε αντάρτης του τρίτου κόσμου, είναι εγκληματίας.

- ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οπως αντιλαμβάνεστε, είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα επιχειρούσα εδώ να κάνω μια νομική ανάλυση μιας πολύπλοκης συμφωνίας που έχουν υπογράψει οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι ΗΠΑ.

- Δημοσιογράφος: Αλλο ήθελα να πω, ότι η προεδρεύουσα Ελλάδα δε φρόντισε να διασφαλίσει νομικά ώστε να μη διώκεται το πολιτικό έγκλημα και ο πολιτικός χαρακτήρας κάποιων πράξεων.

- ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχει γενικά παραδεκτός ορισμός τέτοιων πράξεων. Αλλωστε, μιλάμε για εγκληματικές ενέργειες.

- Δημοσιογράφος: Να σας βοηθήσω να ορίσετε το έγκλημα. Είναι έγκλημα το γεγονός ότι εισέβαλαν αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, ενώ είχαν λανθασμένα στοιχεία και σκοτώθηκαν αθώοι πολίτες;

- ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επ' αυτού έκανα σχόλιο χθες. Δεν πρόκειται να επανέλθω στο ίδιο θέμα.

- Δημοσιογράφος: Μια διευκρίνιση: Είπατε προηγουμένως ότι δεν υπάρχει πολιτικό έγκλημα;

- ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα αυτό. Είπα ότι δεν υπάρχει γενικά αποδεκτός ορισμός, εξ όσων γνωρίζω, του πολιτικού εγκλήματος. Αλλά, και πάλι εκφράζω τη συγκεκριμένη άποψη με μεγάλη σεμνότητα, διότι σας είπα ότι δεν είμαι ειδικός για να μπορώ να εκφέρω απόψεις επί του θέματος.

- Δημοσιογράφος: Από αυτή τη συμφωνία κατά της τρομοκρατίας, στην οποία αναφερθήκατε, συνάγεται ότι είναι νόμιμη η διέλευση των αεροσκαφών της CIA στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια; Και εάν είναι νόμιμη, τότε πώς δεν έχουν καταγραφεί οι διελεύσεις, οι προσγειώσεις στη χώρα μας;

- ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δε συνάγω απολύτως τίποτα. Δεν είμαι σε θέση να ερμηνεύσω τη συμφωνία. Επειδή διάβασα το δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» σήμερα το πρωί, φροντίσαμε οι συνεργάτες μου και εγώ να ψάξουμε να βρούμε το κείμενο της συμφωνίας. Εχω απλώς το κείμενο. Δεν έχω τίποτε άλλο, πέραν αυτού. Γι' αυτό και σας είπα να μου επιτρέψετε να ερευνήσω, κατά τη διάρκεια της ημέρας - όπως άλλωστε έγινε και προχθές με ερώτηση του κ. Κακαλή - και να σας ενημερώσω.

- Δημοσιογράφος: Μετά και τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου τεσσάρων Πακιστανών, οι οποίοι δηλώνουν ότι είχαν απαχθεί από Ελληνες και ξένους μυστικούς πράκτορες, ισχύει ακόμα η δήλωση του κ. Βουλγαράκη ότι όλα αυτά είναι προβοκάτσια και ότι ουδέποτε συνέβησαν.

- ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο σε όσα έχει πει ο κ. Βουλγαράκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ