Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Προς συμβιβασμό για το ξεκοκάλισμα του ιδρώτα των λαών

Ο Ελληνας πρωθυπουργός προσέρχεται χαμογελαστός και αποφασισμένος να πανηγυρίσει με ό,τι του δώσουν

Eurokinissi

Ο Ελληνας πρωθυπουργός προσέρχεται χαμογελαστός και αποφασισμένος να πανηγυρίσει με ό,τι του δώσουν
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

Με μια «εποικοδομητική ασάφεια» στα συμπεράσματα φαίνεται να συμβιβάζονται οι «25» στη Σύνοδο Κορυφής, σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ της περιόδου 2007 - 2013. Ανοίγουν, έτσι, το δρόμο στο ευρωπαϊκό κεφάλαιο να ξεκοκαλίσει τον πλούτο που οι εργαζόμενοι σ' όλη της ΕΕ παράγουν, μέσα από τα κοινοτικά κονδύλια που ο ως άνω συμβιβασμός φέρνει στην κάθε χώρα. Οσον αφορά στα λαϊκά στρώματα, ε, αυτά θα αρκεστούν στο προνόμιο να... τους ευχαριστήσουν για τα παιχνίδια που μήνες τώρα - πολύ περισσότερο τις τελευταίες μέρες - έπαιξαν στην πλάτη τους.

Με τις διαπραγματεύσεις να εξελίσσονται σε ένα παιχνίδι για γερά νεύρα και ισχυρούς - επιτήδειους παίκτες, οι «μικροί» αποκλείστηκαν νωρίς και «το ματς κρίθηκε στα πέναλτι»...

Μετά από συνεχείς αναβολές και εξαντλητικά παζάρια σε διμερή επίπεδα, η βρετανική Προεδρία έδωσε τελικά στις 10.30 μ.μ. ώρα Ελλάδας τη συμβιβαστική της πρόταση, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέβαζε ελάχιστα τις εισφορές στον προϋπολογισμό ορίζοντάς τις στο 1,045% του κοινοτικού ΑΕΠ, δηλαδή 862,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η βρετανική επιταγή μειώθηκε στα 43,5 δισεκατομμύρια ευρώ, λαμβάνοντας δηλαδή μικρότερη αύξηση κατά 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ απ' ό,τι προέβλεπε η θατσερική συμφωνία. Το πρόβλημα της ρήτρας επανεξέτασης και αναθεώρησης του προϋπολογισμού του 2008 λύθηκε με μία εποικοδομητική ασάφεια για «επανεξέταση περί του 2008 το 2009 και βλέπουμε», με προσπάθειες να τεθεί υπό όρους ομοφωνίας και όχι ειδικής πλειοψηφίας για την υιοθέτηση οιοσδήποτε αλλαγής. Πάντως, οι διαπραγματεύσεις αναμένονταν να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Το χρονικό

Το παιχνίδι που διαμόρφωσε την πρόταση έκριναν τα γαλλικά και βρετανικά, κυρίως, συμφέροντα, με τους Γερμανούς στη «διαιτησία».

Η Προεδρία στις 2.30 μ.μ., στο άτυπο γεύμα που παρατέθηκε, επιχείρησε να «βολιδοσκοπήσει» τις διαθέσεις των εταίρων της και συνέχισε με σειρά διμερών επαφών, με ισχυρούς αντιπάλους αλλά και «μικρούς», για να παρουσιάσει τελικά, με καθυστέρηση πολλών ωρών, την πρότασή της.

Απαντώντας σε αιτιάσεις Γάλλων και λοιπών αντιπάλων του, που ζητούσαν μόνιμη κατάργηση των γερμανικών επιστροφών και καμία αναφορά σε αναθεώρηση της ΚΑΠ πριν το 2013, ο Τ. Μπλερ είπε χαρακτηριστικά, «αν θέλετε τον πολιτικό μου ακρωτηριασμό πολύ ευχαρίστως, αλλά δε θεωρώ ότι αυτό θα ωφελήσει σε κάτι την ΕΕ». Ετσι, ο προεδρεύων του Συμβουλίου έκανε σαφές μέχρι πού φτάνουν τα όρια ευελιξίας του, ώστε να μη χάσει το παιχνίδι στο εσωτερικό της χώρας του...

Ο Ζακ Σιράκ από την πλευρά του, δεδομένων και των εκλογών που τον περιμένουν, διασφάλισε την «ασάφεια» ότι ο προϋπολογισμός θα «επανεξεταστεί» κατά το ενδιάμεσο της περιόδου χωρίς να διευκρινίζεται αν θα εφαρμοστούν και οι αλλαγές.

Οι Γερμανοί πέτυχαν σφιχτό προϋπολογισμό, κερδίζοντας και τις εντυπώσεις στο ρόλο του «διαιτητή» καθώς από την αρχή δεν ήθελαν τις εισφορές να ξεφεύγουν από το 1% του κοινοτικού ΑΕΠ.

Οσο για την Ελλάδα φαίνεται ότι «έπεσε μαχόμενη» στην προσπάθεια να επιτευχθεί πάση θυσία συμφωνία και να πάρει ό,τι περισσότερο μπορούσε από τις ενισχύσεις που της αναλογούσαν, ώστε να τις προσφέρει ατόφιες στο μεγάλο κεφάλαιο. Κρατώντας τα χαρτιά της κλειστά, η ελληνική κυβέρνηση το μόνο που μπόρεσε να ψελλίσει ήταν ότι οι ισορροπίες είναι τόσο λεπτές που ακόμα και οι μικρότερες αλλαγές κοστίζουν ακριβά. Τα κομμάτια του παζλ, όπως υποστήριζαν καλά πληροφορημένες πηγές, ανάλογα του πώς θα τα συναρμολογούσαν αυτοί που διεύθυναν το παιχνίδι, μπορούσαν να συνθέσουν την εικόνα για τη χώρα από μέτρια έως και καταστροφική...

Στα πλαίσια της προσπάθειας για εξασφάλιση κονδυλίων, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής επιδόθηκε κι αυτός στον αγώνα των επαφών, συναντώντας τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

Η Σύνοδος του κοινοτικού προϋπολογισμού επιβεβαίωσε ότι οι μικροί μένουν στον πάγκο και τα χαρτιά μοιράζονται από τους ισχυρούς, με τις λαϊκές ανάγκες να μη λαμβάνονται καν υπόψη. Ανακοινώνοντας την επίδοση των θέσεων αυτών στους 24 εταίρους του, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν συμφωνία τώρα. Με τον τρόπο αυτό ξεκαθάρισε τη θέση του ότι αυτή είναι η τελευταία «προσπάθεια» της Προεδρίας του για συμφωνία την οποία, όπως όλοι τονίζουν σε κάθε ευκαιρία, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει απόλυτη ανάγκη ώστε να αποδείξει ότι είναι σε θέση να λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις. Να σημειώσουμε πως σε δηλώσεις τους διάφοροι ηγέτες δήλωναν αισιόδοξοι για την τελική κατάληξη...

  • Οι τελευταίες πληροφορίες περί τις 2 π.μ. ανέφεραν ότι η βασική συμφωνία έκλεισε και απέμεναν να ρυθμιστούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες χωρίς ωστόσο να έχει υπογραφεί ακόμα το τελικό κείμενο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ