Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διπλωματικό πόκερ στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων

Απανωτά ήταν τα σκληρά παζάρια που, από χτες το πρωί, έλαβαν χώρα πάνω στις πλάτες των λαών της Ευρώπης. Οι διμερείς επαφές και οι συνεχείς αναβολές της επίσημης έναρξης των εργασιών της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής άνοιξαν την αυλαία της χτεσινής μέρας στις Βρυξέλλες. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, σε μία δήθεν προσπάθεια να σώσει την κατάσταση και τον θνήσκοντα προϋπολογισμό, επέλεξε να συναντηθεί με μια σειρά αρχηγών κρατών, αυτούς που ορίζουν το παιχνίδι, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις...

Συγκεκριμένα ο Τ. Μπλερ συνάντησε τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ και το Γάλλο πρωθυπουργό Ζακ Ζιράκ. Συνεχίζοντας το παζάρεμα στις διμερείς επαφές, ο Βρετανός πρωθυπουργός είδε επίσης τους ομολόγους του της Ισπανίας και της Ουγγαρίας, καθώς και τον Αυστριακό καγκελάριο, για να επανέλθει σε νέες συναντήσεις με τους δύο πρώτους και βασικούς συμπαίκτες του, σε αυτή την παρτίδα διπλωματικού πόκερ, Ζ. Σιράκ και Α. Μέρκελ. Τελευταία συνάντηση του προεδρεύοντος πριν το άτυπο γεύμα, το οποίο και σήμανε την επίσημη έναρξη της συνόδου, ήταν με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Εμανουέλ Μπαρόζο.

Η βρετανική προεδρία, προκειμένου να «καλύψει τα κενά πληροφόρησης», παραχώρησε μια συνέντευξη Τύπου, διά του εκπροσώπου του πρωθυπουργού της χώρας, Τομ Κέλι, κάνοντας σαφές από την αρχή ακόμα της ενημέρωσης ότι ο σκοπός ήταν να κρατήσει τα χαρτιά της κλειστά και να μη δώσει ουσιαστική πληροφόρηση.

Ο Βρετανός εκπρόσωπος περιορίστηκε να απαριθμήσει τις διμερείς επαφές του προϊσταμένου του, σημειώνοντας ότι η προεδρία θα βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις των εταίρων της κατά τη διάρκεια του γεύματος και στη συνέχεια θα παρουσιάσει τη «νέα της πρόταση», η οποία όμως, όπως κατέστησε σαφές, δε θα παρουσιάζει θεαματικές αλλαγές από την προηγούμενη. Οπως είπε, οι θέσεις της προεδρίας δεν έχουν στόχο να ικανοποιήσουν απόλυτα κανέναν, καθώς το θέμα είναι ιδιαίτερα δύσκολο...

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Βρετανία προτίθεται να αποδεχτεί περαιτέρω μείωση των επιστροφών που λαμβάνει από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ο Τ. Κέλι υποστήριξε ότι η χώρα του δεν έχει αντίρρηση να πληρώσει το μερίδιο που της αναλογεί στο κόστος της διεύρυνσης, αρκεί να είναι δίκαιο...

Στο μεταξύ στον αντίποδα των βρετανικών θέσεων, έπεσε στο τραπέζι, υπό μορφή πρότασης, η θέση των τριών - της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας - συνεπικουρούμενων από την Αυστρία, την Ιταλία και το Λουξεμβούργο, η οποία συνοψίζεται στην αύξηση του ύψους της εισφοράς από το 1,03% του Κοινοτικού ΑΕΠ στο 1,045%.

Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης εξακολουθούσαν καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας να δίνουν έμφαση στη «μάχη» που δίνει η πλευρά τους για τη διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας.

Εξαντλούμενοι σε απέλπιδες προσπάθειες δημιουργίας εντυπώσεων για εσωτερική κατανάλωση, η κυβέρνηση το μόνο που ουσιαστικά προσπαθούσε απεγνωσμένα ήταν να διασκεδάσει το τελικό δυσμενές - για τα λαϊκά στρώματα - αποτέλεσμα.

Στο τέλος του γεύματος η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει νέα πρόταση γύρω στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδας (τελικά την έδωσε στις 10.30 το βράδυ), ενώ ξεκίνησαν νέοι γύροι διμερών επαφών προς διαμόρφωση κλίματος και συμμαχιών.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε διμερείς επαφές με τον Λουξεμβούργιο ομόλογό του Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ και τον Ολλανδό Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ενώ το απόγευμα συνάντηση και με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Σε επίπεδο ΥΠΕΞ ο Πέτρος Μολυβιάτης συναντήθηκε στο περιθώριο της συνόδου με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Παρά τις ιδιαίτερες δυσκολίες που διαγράφονταν, αρκετοί εξέφραζαν αίσθηση αισιοδοξίας, αποκαλύπτοντας ότι τα οικονομικά συμφέροντα που τους ενώνουν είναι μεγαλύτερα από ό,τι άλλο τους χωρίζει. Αλλωστε, το θέμα των δημοσιονομικών προοπτικών μπαίνει και ως εκβιασμός καθώς όπως λένε αν δεν κλείσει αυτό, δεν ξεκινάει καμία άλλη συζήτηση για τα υπόλοιπα θέματα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ