Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Καμιά νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό στις απαγωγές της CIA

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με αντιπροσωπεία της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων είχε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα χτες στον Περισσό. Συζητήθηκαν εκτός από θέματα δικαιοσύνης και τα θέματα της επικαιρότητας για το «ευρωφακέλωμα», αλλά και για τη «δραστηριότητα» της CIA. Μετά τη συνάντηση ακολούθησαν δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, του Δημήτρη Παξινού, προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) και του Δημήτρη Γαρούφα, προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ).

Η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε: «Οπωσδήποτε συμμεριζόμαστε τα θέματα που μας έθεσε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, με ιδιαίτερη αιχμή τα ζητήματα της δικαιοσύνης. Είναι και δική μας διαπίστωση και δική μας ανησυχία ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να αντιμετωπιστούν έκδηλα προβλήματα που εμφανίστηκαν στο χώρο της δικαιοσύνης. Από την πλευρά μας είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε τα θέματα που παράλληλα επίσης μας απασχολούν και κατά τη γνώμη μας απασχολούν τον ελληνικό λαό και ολόκληρη την Ευρώπη, για να μην πω και ολόκληρο τον κόσμο. Υπάρχει το πρόβλημα του "ευρωφακελώματος", της δραστηριότητας της CIA, που απάγει ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη και δεν το έχει κάνει μόνο στην Ευρώπη, το έχει κάνει και σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, με τα δικά της κριτήρια, μακριά από κάθε έλεγχο και βεβαίως με τις γνωστές σκοπιμότητες. Δυστυχώς, έχει περιβληθεί με μια ορισμένη νομιμότητα αυτή η ενέργεια, από τη στιγμή που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εξ ονόματος της ΕΕ, υπέγραψε σχετικό συμφωνητικό. Καμιά όμως νομιμοποίηση δεν πρέπει να δώσει ο ελληνικός λαός και οι λαοί της Ευρώπης σε αυτή τη συμφωνία. Τέλος, έχουμε τη χτεσινή απόφαση του Προεδρείου του Συμβουλίου της Ευρώπης, που καλεί σε παγκόσμια εκστρατεία για την καταδίκη των κομμουνιστικών καθεστώτων. Πρόκειται για ένα βήμα εξαιρετικά επικίνδυνο για όλο τον κόσμο και για την Ευρώπη, που ελπίζουμε με την παρέμβαση πολιτικών δυνάμεων, Κοινοβουλίων και λαών να αποτραπεί να γίνει γενικότερη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Ο Δ. Παξινός χαρακτήρισε «πάρα πολύ χρήσιμη» τη συζήτηση που αφορούσε «τα παραδικαστικά κυκλώματα, αλλά και για τη δικαιοσύνη γενικότερα». Πρόσθεσε πως οι δικηγορικοί σύλλογοι θα εργαστούν για «δικαιοσύνη ποιοτικότερη, ταχύτερη, προς όφελος του πολίτη και με ανθρώπινο πρόσωπο». Μεταξύ άλλων σημείωσε πως η Ολομέλεια «έχει αναλάβει έναν σπουδαίο αγώνα για την ενίσχυση των θεσμών, αποκαλύπτοντας ορισμένα πράγματα» και πως «με την ενίσχυση των υγιών δυνάμεων θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε».

Είπε επιπλέον ότι «ιδιαίτερα σε μια δύσκολη εποχή όπου βασικές αρχές και αξίες βρίσκονται σε κίνδυνο, τα ανθρώπινα δικαιώματα συρρικνώνονται και ο νομικός πολιτισμός βρίσκεται σε ένα όλο και πιο χαμηλό επίπεδο. Εμείς αντιστεκόμαστε και θα αντισταθούμε να ενισχύσουμε όλες αυτές τις απόψεις μαζί με πολλούς άλλους που βρισκόμαστε σε επαφή. Ετσι ώστε οι αξίες αυτές για τις οποίες χύθηκε πολύ αίμα να εξακολουθήσουν να υπάρχουν και τώρα και στο μέλλον συνεπείς ακριβώς προς τις ιδέες μας και έναντι των γενεών που έρχονται».

Σε ερώτηση για το θέμα της υπογραφής της ελληνικής προεδρίας για τα αεροπλάνα της CIA (πρώτο θέμα του χτεσινού «Ρ») απάντησε πως σε αυτά τα θέματα «οι δικηγορικοί σύλλογοι βρίσκονται στο μετερίζι, μακάρι να ακολουθήσουν κι άλλοι. Θα εξακολουθήσουμε με τον ίδιο τρόπο γιατί αφορά ανθρώπινα δικαιώματα γενικότερα τα οποία βάλλονται καθημερινά».

Ο Δημήτρης Γαρούφας, πρόεδρος του ΔΣΘ, μεταξύ άλλων είπε πως έγινε ενημέρωση στην Αλέκα Παπαρήγα «για τα θέματα δικαιοσύνης που υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και για την κάθαρση η οποία πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί με ψυχραιμία, αλλά και αποφασιστικότητα». Πρόσθεσε πως συζητήθηκαν και τα «φαινόμενα τα οποία προκαλούν πολλές ανησυχίες όπως είναι το ευρωφακέλωμα, η περιστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παρατηρείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Τα θέματα αυτά, είπε, «δίνουν την εντύπωση πως η Ευρώπη αρχίζει να αλλάζει και δεν είναι πλέον αυτό που ονειρεύονταν οι πολίτες, η Ευρώπη που θέλουμε, η Ευρώπη που πρέπει να είναι σημαιοφόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και στο πλαίσιο του θεσμικού μας ρόλου θα αρχίσουμε σταυροφορία προς αυτή την κατεύθυνση, ευαισθητοποίησης και αφύπνισης και σε ευρωπαϊκό ακόμα επίπεδο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ