Σάββατο 29 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Πλήρης άγνοια από τους λαούς

Το 94% των Ελλήνων δε γνωρίζει απολύτως τίποτα για το αυταρχικό έκτρωμα της ΕΕ!

Ερήμην των λαών και εκμεταλλευόμενοι την παντελή έλλειψη πληροφόρησης, οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών επιχειρούν να περάσουν το αντιδραστικό έκτρωμα του «ευρωσυντάγματος».

Οπως προκύπτει από τις μετρήσεις, μόνο... ένας στους δέκα(!) εμφανίζεται να έχει εικόνα για το τι εστί «ευρωσύνταγμα», ενώ οι υπόλοιποι... εννιά στους δέκα έχουν παντελή άγνοια! Αυτό όμως δεν εμποδίζει - το ακριβώς αντίθετο - τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις ενέργειές τους, ώστε «περάσουν» το «ευρωσύνταγμα» και να θωρακίσουν το καθεστώς των μονοπωλίων.

Ειδικά για τη χώρα μας ούτε... ένας στους δέκα δεν έχει γνώση για το «ευρωσύνταγμα», αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να το επικυρώσει από τη Βουλή το επόμενο διάστημα!

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αν «έχετε προσωπικά ακούσει κάτι για το Σύνταγμα της Ευρώπης», το 49% των ερωτηθέντων Ελλήνων απάντησε αρνητικά, το 45% απάντησε ότι κάτι έχει ακούσει, αλλά δε γνωρίζει πολλά πράγματα και μόνο το 6%(!) δήλωσε ότι γνωρίζει επαρκώς το ζήτημα. Κατά μέσο όρο, στην ΕΕ των «25», σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενέργησε το «Ευρωβαρόμετρο», δήλωσαν ότι δεν έχουν ακούσει τίποτα για το Σύνταγμα της Ευρώπης το 33%, ότι κάτι έχουν ακούσει, αλλά δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι το 56%, ενώ επαρκώς ενημερωμένο δηλώνει... το 11% των ερωτηθέντων Ευρωπαίων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ότι το 55% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν έχει άποψη. Στο ερώτημα αν «από τα όσα έχετε ακούσει είστε υπέρ ή κατά του "ευρωσυντάγματος"», υπέρ δήλωσε το 34% των ερωτηθέντων Ελλήνων, κατά το 11%, ενώ αρνήθηκε να διατυπώσει άποψη η πλειοψηφία, δηλαδή το 55% των ερωτηθέντων Ελλήνων. Κατά μέσο όρο, στην ΕΕ των «25» δηλώνει υπέρ του «ευρωσυντάγματος» το 49%, κατά το 16%, ενώ δεν εκφράζει άποψη το 35%.

Σε ό,τι αφορά τους λόγους για τους οποίους οι Ελληνες θεωρούν πως διάκεινται θετικά έναντι του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, είναι ότι το θεωρούν απαραίτητο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση (42% των ερωτηθέντων), καθώς επίσης και το γεγονός ότι το θεωρούν απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (37% των ερωτηθέντων).

Στο ερώτημα «για ποιους λόγους τάσσεσθε κατά του "ευρωσυντάγματος» το 29% δήλωσε ότι είναι κατά επειδή φοβάται την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, ενώ 28% δήλωσε ότι τάσσεται κατά διότι δεν αισθάνεται επαρκώς ενημερωμένο για το θέμα του «ευρωσυντάγματος».

Ενδεικτικό της άγνοιας είναι ότι οι περισσότεροι πιστεύουν πως ο πρόεδρος της Κομισιόν θα εκλέγεται στο μέλλον με απευθείας εκλογές!

Συγκεκριμένα, το 47% των Ελλήνων δήλωσαν ότι κατά την άποψή τους θα γίνει αυτό, έναντι 34% που είναι το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που έχουν την ίδια εσφαλμένη άποψη. Επίσης, ένας στους τρεις Ελληνες έχει την εσφαλμένη άποψη πως στο «ευρωσύνταγμα» προβλέπεται η δημιουργία ενός ειδικού φόρου για την ΕΕ. Εξάλλου, το 17% των Ελλήνων έχει την επίσης εσφαλμένη άποψη ότι με το «ευρωσύνταγμα» θα καταργηθούν οι εθνικές ιθαγένειες και θα υπάρχει μόνο η ευρωπαϊκή ιθαγένεια. Παράλληλα, όμως, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 57% των Ελλήνων γνωρίζει ότι με το «ευρωσύνταγμα» δίδεται πλέον η δυνατότητα σε ένα κράτος - μέλος της ΕΕ να αποχωρήσει από αυτήν.

Τέλος, στο ερώτημα «για ποιο θέμα θα επιθυμούσατε να γίνει δημοψήφισμα στην Ευρώπη» οι Ελληνες πολίτες κάνουν την εξής ιεράρχηση: Προτείνουν κατ' αρχήν το θέμα της απασχόλησης, στη συνέχεια το θέμα των συντάξεων και κατόπιν το θέμα της εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ