Τρίτη 10 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Βέλγοι και Βρετανοί επίσημοι σπεύδουν στην Κύπρο

Στην Κύπρο βρίσκεται ήδη ο Βέλγος υπουργός των Εξωτερικών Κάρελ Ντε Γκουχτ, ο οποίος χτες προέβη σε δηλώσεις, ύστερα από συνομιλίες στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου.

Σ' αυτές τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρωτόκολλο της Αγκυρας για επέκταση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

Για το θέμα των δύο κανονισμών για τους Τουρκοκυπρίους (χρηματοδοτικός και απευθείας εμπόριο), εξέφρασε την ευχή όπως εξευρεθεί μια λύση, προτείνοντας πρώτα την εφαρμογή του χρηματοδοτικού κανονισμού και μετά συζήτηση πάνω στον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι δεν προγραμματίστηκε ούτε και θα λάβει χώρα συνάντηση του ιδίου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο Βέλγος Υπουργός έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

Δεν «πέρασε» του Ταλάτ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προσπάθησε, χτες, να μεταφέρει τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Κάρελ Ντε Γκουχτ, που θα γινόταν στο ξενοδοχείο «Σαράι» στην κατεχόμενη Λευκωσία, είτε στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο, είτε στη λεγόμενη προεδρική κατοικία, στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη πληροφόρησε χτες την πρέσβειρα του Βελγίου ότι η συνάντηση θα έπρεπε να γίνει είτε στο λεγόμενο προεδρικό, είτε στη λεγόμενη προεδρική κατοικία του κυρίου Ταλάτ. Η βελγική πρεσβεία όμως απέρριψε την πρόταση και η συνάντηση ματαιώθηκε.

Διαβουλεύσεις για την επίσκεψη Στρο

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την Υπατη Αρμοστεία της Βρετανίας στην Κύπρο, για τον καθορισμό των λεπτομερειών της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο και των επαφών που θα έχει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κληθείς να απαντήσει κατά πόσον ο Τζακ Στρο θα επισκεφθεί τελικά την Κύπρο και θα συναντηθεί με το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει ότι θα γίνουν σεβαστές οι επιθυμίες της. Αναμένουμε, συνέχισε, ότι θα ακολουθηθεί η ίδια πρακτική όπως κατά τις επισκέψεις άλλων υπουργών Εξωτερικών ξένων χωρών στην Κύπρο, αλλά και κατά την επίσκεψη τον περασμένο Οκτώβρη του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Βρετανίας Τζον Πρέσκοτ.

Διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντιρρήσεις για τη συνάντηση με τον κ. Ταλάτ, ο κύριος Χρυσοστομίδης τόνισε οι επαφές πρέπει να γίνονται με τέτοιο τρόπο που να μην αναβαθμίζουν το ψευδοκράτος και τα σύμβολα του κατοχικού καθεστώτος να μην προβάλλονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ