Τρίτη 10 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
ΑΚΕΛ ΚΥΠΡΟΥ
Μισαλλόδοξο κείμενο που αποπνέει ιστορικό αναλφαβητισμό

Ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ

Αναφορικά με το αντικομμουνιστικό μνημόνιο, που προωθείται για ψήφιση στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«

Η Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει υιοθετήσει έκθεση αντικομμουνιστικού περιεχομένου η οποία και θα προωθηθεί προς έγκριση στην Ολομέλεια του σώματος. Η εν λόγω έκθεση συνιστά ένα μισαλλόδοξο κείμενο που αποπνέει ιστορικό αναλφαβητισμό, στρέφεται ευθέως ενάντια στις αρχές της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναβιώνει τις αλήστου μνήμης εποχές του Μακαρθισμού και απειλεί να ρίξει την Ευρώπη και τον κόσμο σε μια καινούρια εποχή αντικομμουνιστικής υστερίας.

Το κατάπτυστο αυτό κείμενο βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες της δημοκρατίας που διακηρύττει ο ευρωπαϊκός πολιτισμός εδώ και αιώνες. Εφευρίσκει αυθαίρετα κριτήρια για το ποιοι είναι δημοκράτες και ποιοι όχι, παραγνωρίζοντας το στοιχειώδες αξίωμα ότι μόνο ο λαός δικαιούται να κρίνει τα κόμματα και κοινωνικά κινήματα μέσω της ψήφου του.

Κατά τα πρότυπα της ναζιστικής Γερμανίας και όλων των φασιστικών καθεστώτων, οι συντάκτες του σκοταδιστικού κειμένου ουσιαστικά ζητούν την απαγόρευση των Κομμουνιστικών Κομμάτων και τη δίωξη των κομμουνιστών που δεν έχουν κάνει δήλωση μετανοίας. Ετσι ακριβώς ξεκίνησε και ο φασισμός, με την απαγόρευση των Κομμουνιστικών Κομμάτων.

Η έκθεση συνιστά προσπάθεια να ξαναγραφτεί και να παραχαραχτεί η ιστορία του 20ού αιώνα. Στο εν λόγω κείμενο παραγνωρίζεται κατά προκλητικό τρόπο η ανεκτίμητη προσφορά του κομμουνιστικού κινήματος στο παγκόσμιο ιστορικό γίγνεσθαι και στον παγκόσμιο πολιτισμό. Παραγνωρίζεται το αναντίλεχτο γεγονός, το οποίο παραδέχονται ακόμα και οι ιδεολογικοί και πολιτικοί αντίπαλοι του κομμουνιστικού κινήματος, ότι τα κομμουνιστικά κόμματα και οι κομμουνιστές βρέθηκαν πάντα στις πρώτες γραμμές των αγώνων για εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα. Η απελευθέρωση ολόκληρων λαών από την εθνική υποδούλωση, οι κοινωνικο-οικονομικές κατακτήσεις των εργαζομένων, η κατάκτηση και υπεράσπιση δημοκρατικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων φέρουν παντού την ανεξίτηλη σφραγίδα του κομμουνιστικού κινήματος και έχουν ποτιστεί με το αίμα εκατομμυρίων κομμουνιστών, που θυσίασαν ακόμα και τη ζωή τους παλεύοντας για ένα καλύτερο και δικαιότερο κόσμο.

Τα ιδανικά, οι αγώνες και οι θυσίες των κομμουνιστών ενέπνευσαν μια πλειάδα κορυφαίων ανθρώπων του πολιτισμού, οι πλείστοι από τους οποίους ήταν και οι ίδιοι κομμουνιστές. Το έργο, αλλά και η ζωή και οι αγώνες αυτών των δημιουργών αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι και πολύτιμο κόσμημα του πανανθρώπινου πολιτισμού. Η διαχρονική αξία αυτού του έργου θα φωτίζει πάντα τους δρόμους προς το μέλλον.

Ιδιαίτερα προκλητική και απαράδεκτη είναι η προσπάθεια των συντακτών της έκθεσης να ξαναγράψουν την ιστορία του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου κατά τρόπο που να αμβλυνθεί, αν όχι να εξαφανιστεί, η ευθύνη του φασισμού με τη λογική ότι υπάρχουν και άλλα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Η εξίσωση του ναζισμού με τον κομμουνισμό συνιστά κραυγαλέα παραποίηση της ιστορίας. Οι κομμουνιστές στάθηκαν παντού και πάντοτε στον αντίποδα του φασισμού και με την πάλη τους συνέβαλαν όσο καμιά άλλη πολιτικο-κοινωνική δύναμη στην αποκάλυψη της απάνθρωπης φύσης του και στη συντριβή του. Η επιχειρούμενη εξίσωση φασισμού -κομμουνισμού συνιστά ύβρη για τα εκατομμύρια θύματα της ναζιστικής λαίλαπας και ιδιαίτερα για τα είκοσι εκατομμύρια νεκρούς της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, που κατέβαλε το πιο βαρύ τίμημα από κάθε άλλη χώρα στον αγώνα κατά του χιτλεροφασισμού, τον οποίο και τελικά συνέτριψε στην ίδια την κοιτίδα του.

Το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα έχει τη δύναμη να προσεγγίζει με κριτικό και αυτοκριτικό φακό τις όποιες αρνητικές πτυχές της ιστορίας του. Η Ευρώπη και ο κόσμος δεν έχει την ανάγκη αυτόκλητων τιμητών του κομμουνιστικού κινήματος με φασίζουσα νοοτροπία.

Η αντικομμουνιστική έκθεση και όσα επιχειρεί να εισάγει στην πολιτική, την κοινωνική και πνευματική ζωή της Ευρώπης δεν είναι τυχαίο γεγονός. Αποτελεί απέλπιδα προσπάθεια των συντηρητικών δυνάμεων να αποπροσανατολίσουν τους λαούς της Ευρώπης από τα υπαρκτά προβλήματα που τους ταλανίζουν. Οι λαοί της Ευρώπης ολοένα και περισσότερο συνειδητοποιούν τον αντιλαϊκό και αντιδραστικό χαρακτήρα του νεοφιλελευθερισμού, που ξηλώνει το κράτος πρόνοιας, συρρικνώνει τις κατακτήσεις των εργαζομένων, υποβιβάζει συνεχώς το βιοτικό τους επίπεδο και θυσιάζει τους λαούς στο βωμό των υπερκερδών των πολυεθνικών.

Αποτελεί συνάμα απόπειρα αντιπερισπασμού από τις εμφανείς πλέον αρνητικές συνέπειες που επιφέρει η ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων με τους κατακτητικούς πολέμους, με τα δημοκρατικά ελλείμματα και την καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι αντιδραστικές δυνάμεις στην Ευρώπη αντιλαμβάνονται ότι οι αγώνες ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, την παγκοσμιοποίηση των μονοπωλίων και την εγκληματική νέα τάξη όλο και περισσότερο θα εμπνέονται από τα ιδανικά και τις αξίες της κομμουνιστικής ιδεολογίας. Αυτό τους τρομάζει για τούτο και επιχειρούν να την ξεριζώσουν με φασιστικά μέτρα. Η αντίδρασή τους αποδεικνύει την αδυναμία τους. Αποδεικνύει πόσο ζωντανά και επίκαιρα είναι τα ιδανικά της κομμουνιστικής ιδεολογίας.

Είναι καθήκον όχι μόνο των κομμουνιστών, αλλά και όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών ανθρώπων να αγωνιστούν και να μην επιτρέψουν να περάσει αυτή η απαράδεκτη έκθεση και οι πολιτικές που εισηγείται.

Ο κυπριακός λαός γνωρίζει το ΚΚΚ-ΑΚΕΛ για πάνω από ογδόντα χρόνια ως την κατ' εξοχήν πατριωτική πολιτική και κοινωνική δύναμη προόδου με ανεκτίμητες υπηρεσίες στην Κύπρο, στους εργαζόμενους και ευρύτερα τον κυπριακό λαό, Ε/κύπριους και Τ/κύπριους. Για τούτο και εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι θα αντιπαλέψει την αντικομμουνιστική έκθεση που προωθείται στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Καλούμε τα πολιτικά κόμματα του τόπου, ανεξάρτητα ιδεολογικής τοποθέτησης, να πράξουν το ίδιο ενισχύοντας έτσι τη δημοκρατία.

Το ΑΚΕΛ θα αναλάβει πρωτοβουλίες και θα παλέψει, σε συντονισμό και σε συνεργασία με τις αριστερές προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη ώστε να μην περάσει η αντικομμουνιστική έκθεση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Θα αγωνιστούμε για να μην υπάρξει επιστροφή στον σκοταδισμό και τις φασιστικές νοοτροπίες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες υπογραφές στο κείμενο καταδίκης της αντικομμουνιστικής φιέστας στην Εσθονία(2017-08-26 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν το αντιδραστικό αντικομμουνιστικό ψήφισμα του ΟΑΣΕ(2009-07-19 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν την αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ(2009-04-08 00:00:00.0)
ΟΧΙ από ευρωβουλευτές(2006-01-25 00:00:00.0)
Θα σαρωθεί κάθε τέτοια αντιδραστική προσπάθεια(2006-01-04 00:00:00.0)
ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ(2005-12-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ