ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Με επίκεντρο το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής

Τη σημασία των αντεργατικών «μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας» υπογραμμίζουν οι ντόπιοι τραπεζίτες

Την αναπροσαρμογή επιχειρηματικών πλάνων τους στις προδιαγραφές του λεγόμενου «νέου αναπτυξιακού προτύπου» επιχειρούν οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι, καταθέτοντας ταυτόχρονα τις προτάσεις τους γύρω από το κατάλληλο μείγμα αντιλαϊκής πολιτικής. Ο πρόεδρος του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Γ. Ζανιάς, στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα «Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη: Προτάσεις πολιτικής», έδωσε έμφαση στην «περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, στην αλλαγή του προτύπου ανάπτυξης και στην ενίσχυση της ζήτησης», σημειώνοντας ότι «η σημερινή χρονική συγκυρία μάς βρίσκει με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές σχεδόν παντού».

Και βέβαια δεν πρόκειται για κάποιες «διορθώσεις» σε ό,τι αφορά αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν στη φάση της οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης, αλλά για «αναπροσαρμογές» που συνδέονται με τους σχεδιασμούς για την επόμενη φάση ανάκαμψης των καπιταλιστικών κερδών. Για παράδειγμα, η υπόμνηση των υψηλών φορολογικών συντελεστών γίνεται επειδή το κεφάλαιο απαιτεί δραστική μείωσή τους ως ένα μοχλό για επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον Γ. Ζανιά, «η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας ήταν πολύ σημαντική και βοήθησε στη μεγάλη μείωση της πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας, που υπολογίζεται με βάση το μοναδιαίο κόστος εργασίας», μειώθηκε δηλαδή δραστικά το κόστος στο παραγόμενο προϊόν και ενισχύθηκε η ανταγωνιστικότητα.

Επισήμανε ακόμη τη σημαντική μείωση της κατανάλωσης, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων, καθώς και μια σειρά από «διαρθρωτικές αλλαγές που οδηγούν στην ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας από την εποχή της εισαγωγής του ευρώ». Αυτή η υπόμνηση σχετίζεται με την απαίτηση μέτρων τόνωσης της ζήτησης.

Είναι φανερό το γεγονός ότι σε αντιλαϊκά επιτεύγματα του κεφαλαίου, όπως στα αντεργατικά μέτρα της προηγούμενης περιόδου, στηρίζεται σήμερα το «νέο» μείγμα της πολιτικής που σχετίζεται με την ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας, μιλώντας σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, αναφέρθηκε σε κλάδους της οικονομίας (όπως πληροφορική, επικοινωνίες, βιοτεχνολογία, χημική και φαρμακευτική βιομηχανία, νέα υλικά), που «είναι περισσότερο επιδεκτικοί στην έρευνα και την ανάπτυξη και τους οποίους θα πρέπει κατά προτεραιότητα να στηρίξουν οι τράπεζες και η πολιτεία».

Παρουσιάζοντας τα επιχειρηματικά πλάνα της «Πειραιώς», προανήγγειλε μειώσεις επιτοκίων (κατά 1 εκατοστιαία μονάδα) για ενήμερους πελάτες επαγγελματίες, μικρές επιχειρήσεις και αγρότες με υπόλοιπα δανείων μέχρι 200.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι με τα μέτρα «ποσοτικής χαλάρωσης» από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το κόστος του χρήματος έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, εξέλιξη που ευνοεί τα μονοπώλια και τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε και τη διαμόρφωση διαφόρων ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων για την «υποστήριξη υγιών, συνεπών και δυναμικών επιχειρήσεων».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΑΝΤΙΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΥ
Σχέδια τόνωσης συνεργασίας ελληνικών και γερμανικών μονοπωλίων

Οικοδομή και «ενεργειακή αναβάθμιση» κτιρίων, κοιτάσματα και αγωγοί υδρογονανθράκων στο επίκεντρο

Συνάντηση με τον Γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας της γερμανικής κυβέρνησης, Sigmar Gabriel, είχε την Παρασκευή το βράδυ ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας για λιμνάζοντα κεφάλαια στους κλάδους της Ενέργειας και της οικοδομής, η φτηνή δανειοδότησή τους, η διασφάλιση του απρόσκοπτου εφοδιασμού με καύσιμο το χειμώνα σε περίπτωση διακοπής παροχής ρωσικού φυσικού αερίου λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, όπως και η προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων μονοπωλίων μέσα από τη δημοπράτηση των «οικοπέδων» φυσικού αερίου και την κατασκευή αγωγών μεταφοράς καυσίμου.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, στη συνάντηση «εξετάστηκε η δυνατότητα συνεργασίας της Ελλάδας με τη Γερμανική Τράπεζα Επενδύσεων KfW, στον τομέα της ενίσχυσης των προγραμμάτων εξοικονόμησης Ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων». Σημειωτέον, η KfW έχει δηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει και στο «Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο».

Παραπέρα, οι δύο υπουργοί «συζήτησαν διεξοδικά τις εξελίξεις αναφορικά με τη Ρωσο-ουκρανική κρίση και τις πιθανές επιπτώσεις στον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο, καθώς και την ελληνική πρόταση για δημιουργία μηχανισμού αλληλεγγύης (σ.σ. να αποθηκεύεται φυσικό αέριο στα κράτη - μέλη και να αποστέλλεται σε όσα έχουν ανάγκη),η οποία θα εξεταστεί και στο επόμενο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, στην Ιταλία».

Τέλος, ο Γ. Μανιάτης «αναφέρθηκε στα έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος και στην πρόοδο στον τομέα κατασκευής των αγωγών Φυσικού Αερίου που διέρχονται από τη χώρα μας και αναβαθμίζουν τον ενεργειακό και γεωπολιτικό της ρόλο, με έμφαση στον αγωγό TAP (σ.σ. μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας) και τον ελληνοβουλγαρικό IGB (σ.σ. κάθετη διασύνδεση στον ΤΑΡ, θα μεταφέρει αέριο σε Βουλγαρία και Ρουμανία)».

Χαρακτηριστικά σε σχέση με τους κλάδους της οικονομίας που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους για ενδεχόμενη συνεργασία ελληνικά και γερμανικά μονοπώλια, ο Γ. Μανιάτης ανέφερε: «Ιδιαίτερη, όμως, έμφαση δώσαμε και οι δύο στο πώς μπορούμε να πάρουμε μέτρα για να ενισχύσουμε τις οικονομίες των δύο χωρών. Ο κ. Γκάμπριελ μάς θύμισε ιδιαίτερα ότι η Γερμανία, στην περίοδο της κρίσης, κατάφερε και ξεπέρασε τα προβλήματά της, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των οικοδομών. Ουσιαστικά δίνοντας έμφαση σ' αυτό που κι εμείς θεωρούμε ότι είναι πρώτη προτεραιότητα της χώρας, δηλαδή στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων της. Συμφωνήσαμε, λοιπόν, ότι είναι χρήσιμο να διερευνηθεί πώς μπορούν να βρεθούν πηγές χρηματοδότησης από το KfW προκειμένου να ενισχυθεί ο τομέας αυτός, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για εμάς.

Ταυτόχρονα, βεβαίως, συζητήσαμε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που σχετίζονται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και με τους αγωγούς τους οποίους έχει εντάξει η Ελλάδα στα Εργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος, αλλά και τα ζητήματα των ερευνών υδρογονανθράκων, που είναι προφανές ότι αποτέλεσε ένα ακόμη ζήτημα κοινού ενδιαφέροντος».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Αποφάσεις στο φόντο ενδοαστικών αντιθέσεων

Αναβολή έως την 1/1/2016 της «προαιρετικής εφαρμογής» της Συμφωνίας Εμπορίου με την Ουκρανία

Στο φόντο των σοβαρών ενδοαστικών αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ, συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ (ΣΓΥ). Κοινός παρονομαστής, βέβαια, για τις αστικές τάξεις όλων των κρατών - μελών ήταν, είναι και θα είναι η επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα σε όφελος των μονοπωλιακών συμφερόντων.

Το ΣΓΥ προετοίμασε το έδαφος για τη σύγκληση στις 23-24 Οκτώβρη της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ), που αναμένεται να πάρει αποφάσεις για το νέο πλαίσιο πολιτικής στους τομείς της Ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής, να «ασχοληθεί με φλέγοντα διεθνή ζητήματα», αλλά και «να συζητήσει την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη», θέμα όπου παρουσιάζονται ενδοκαπιταλιστικές διαφοροποιήσεις για το μείγμα διαχείρισης από δω και πέρα και για τους κλάδους της οικονομίας που θα εστιάσουν.

Ενδεικτικά ως προς αυτό είναι και όσα δήλωσε για τη συνεδρίαση ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, που μετείχε στο ΣΓΥ: «Κάθε υπουργός επανέλαβε τις προτεραιότητές του (...) Χαιρετίζουμε (σ.σ. ως κυβέρνηση) την πολιτική της ΕΚΤ να αυξήσει τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Θεωρούμε - και εκεί μας υποστήριξαν αρκετοί, μεταξύ των οποίων και οι Γερμανοί, με πολύ ξεκάθαρο τρόπο - ότι χρειάζονται έξυπνες δημόσιες επενδύσεις οι οποίες θα συνδεθούν και με ουσιαστικές επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Και ότι, βεβαίως, χρειάζεται να λαμβάνεται πάντα υπόψη η κοινωνική διάσταση όταν διαμορφώνεται η οικονομική πολιτική, σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ορισμένοι κινήθηκαν δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην κοινωνική διάσταση, στις δημόσιες επενδύσεις».

Επίσης, το Συμβούλιο υιοθέτησε τη Στρατηγική της ΕΕ για την Αδριατική και το Ιόνιο, ενιαία γεωγραφική ζώνη - πεδίο κερδοφορίας για μια σειρά μονοπώλια. Ιόνιο και Αδριατική γίνονται η τρίτη «μακρο-περιφέρεια» της ΕΕ, μαζί με εκείνες του Δούναβη και της Βαλτικής, όπου μετέχουν χώρες - μέλη και μη μέλη της ΕΕ. Συγκεκριμένα, στη «μακρο-περιφέρεια» Αδριατικής - Ιονίου συμμετέχουν Μαυροβούνιο, Σερβία, Βοσνία, Κροατία, Σλοβενία, Ιταλία, Ελλάδα και Αλβανία.

Ο Δ. Κούρκουλας δήλωσε σχετικά: «Η νέα Στρατηγική φιλοδοξεί να αξιοποιήσει και να συνδέσει τις οριζόντιες και επιμέρους πολιτικές της ΕΕ στους τομείς της γαλάζιας ανάπτυξης, της θαλάσσιας ασφάλειας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της προώθησης του τουρισμού. Ειδικότερα, επιδιώκει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι οριζόντιες και τομεακές πολιτικές της ΕΕ ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και η ελκυστικότητα της περιοχής, να διαφυλαχθεί το φυσικό περιβάλλον και να τονωθεί η απασχόληση, με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Τέλος, το ΣΓΥ αποφάσισε να αναβάλει μέχρι την 1η Γενάρη 2016 την «προαιρετική εφαρμογή» της Συμφωνίας Εμπορίου με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της εγκαθίδρυσης ζώνης ελεύθερων συναλλαγών. Πρόκειται για κομμάτι της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας που υπογράφτηκε στις 21 Μάρτη και 27 Ιούνη, εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο στις 16 Σεπτέμβρη, ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία επικύρωσής της στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Η αναβολή δεν πρέπει να θεωρείται άσχετη με τους διαφορετικούς τρόπους που προσεγγίζουν οι αστικές τάξεις των κρατών - μελών τις σχέσεις τους με τη Ρωσία, με βάση τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους.

  • Στο μεταξύ, σήμερα, Τρίτη, γίνεται στο Ευρωκοινοβούλιο η «ακρόαση» του προτεινόμενου από την ελληνική κυβέρνηση επιτρόπου της χώρας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, επιφορτισμένου από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, με το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Εσωτερικών Υποθέσεων. Οι ακροάσεις των προτεινόμενων νέων επιτρόπων ξεκίνησαν χτες στις αντίστοιχες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου, ανάλογα με τα καθήκοντα που τους αναθέτει ο Ζ. Κ. Γιούνκερ. Η διαδικασία θα διαρκέσει έως τις 7 Οκτώβρη, πριν η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην προτεινόμενη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
ΕΝΦΙΑ
Λήγει η πρώτη προθεσμία, τρέχουν τα χαράτσια

Σήμερα λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του «Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων» (ΕΝΦΙΑ), όπως αυτή εμφανίζεται στα εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Taxis. Γύρω στα μέσα Οκτώβρη, θα πραγματοποιηθεί και νέα εκκαθάριση προκειμένου να υπολογισθούν τυχόν «διορθώσεις» που αφορούν σε κατηγορίες δικαιούχων «εκπτώσεων» (πολύτεκνοι, ανάπηροι με ποσοστό πάνω από 80%, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα κ.ά.) στη βάση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που προβλέπονται γι' αυτές τις κατηγορίες.

Τα ασήκωτα αντιλαϊκά χαράτσια έχουν και συνέχεια με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που προβλέπονται για τα λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις δόσεις.

Ειδικότερα:

-- Οι τόκοι που προστίθενται, ανέρχονται σε 0,73% για κάθε μήνα εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς υπολογίζονται με ετήσιο επιτόκιο 8,76%. Οι τόκοι επί των φορολογικών οφειλών θα αρχίζουν να «τρέχουν» από την επόμενη μέρα της λήξης της κανονικής προθεσμίας πληρωμής και υπολογίζονται και επί του αθροίσματος οφειλής και προστίμων.

-- Πρόστιμο το οποίο ανέρχεται στο 10% του βεβαιωμένου ληξιπρόθεσμου χρέους, επιβάλλεται εφόσον παρέλθουν 2 μήνες από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής. Εάν η «καθυστέρηση» φθάσει τους 12 μήνες, το πρόστιμο ανέρχεται στο 20%, ενώ μετά την πάροδο δύο ετών το πρόστιμο ανεβαίνει στο 30%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ