ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Απαιτούνται αγώνες με όρους ρήξης

Ζητήματα της επικαιρότητας σχολίασε, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του «Αλφα» η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Για το φημολογούμενο ανασχηματισμό αλλά και την ανάδειξη του Γ. Παπανδρέου στην προεδρεία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ρωτήθηκε προχτές η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του «Αλφα» και στον δημοσιογράφο Κ. Αρβανίτη.

-- Να ξεκινήσουμε από τα τρέχοντα: τον ανασχηματισμό, την ανάδειξη του Γ. Παπανδρέου στα ηγετικά της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

-- «Ανασχηματισμός: Θα αλλάξουν κάποια πρόσωπα, θα συνεχίσει η ίδια πολιτική. Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία, μα καμία αλλαγή. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιταχύνει τους ρυθμούς των αντιλαϊκών μέτρων, ήλπιζε ότι τα αντιλαϊκά μέτρα θα μπορούσε να τα πάρει σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, αλλά και οι βιομήχανοι απαιτούν και η ΕΕ απαιτεί, επομένως ο ανασχηματισμός δε νομίζω ότι πρόκειται να προσφέρει καμία αλλαγή, απλώς θα αλλάξουν κάποια ονόματα και τίποτα παραπέρα.

Τώρα, όσον αφορά την εκλογή του Γ. Παπανδρέου στη Σοσιαλιστική Διεθνή, δεν μπορώ να εκτιμήσω γιατί επιλέχτηκε ο κ. Παπανδρέου ή κάποιος άλλος, πάντως νομίζω ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, με την έννοια ότι έχει δώσει σαφή δείγματα της πολιτικής του, ως υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση και νομίζω ότι είναι ο άνθρωπος εκείνος ο οποίος μπορεί να αναδείξει τη Σοσιαλιστική Διεθνή σαν ένα στήριγμα της Νέας, όπως λένε, Παγκόσμιας Τάξης Πραγμάτων. Κατά τη Διεθνή δηλαδή και ο πρόεδρος».

-- Ομως, υπάρχει κατηγορία ή μια στεναχώρια, από κάποιους πολίτες, οι οποίοι δεν είναι στο χώρο το δικό σας, ότι ήσασταν πιο σκληροί οι κομμουνιστές απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο σε επίπεδο δηλώσεων, αλλά και σε επίπεδο κινητοποίησης. Είσαστε πιο υπομονετικοί τώρα με τη ΝΔ

- Α.Π.: «Αυτά τα λέει η κ. Μιλένα Αποστολάκη, ο κ. Πάγκαλος, αυτά τα λέει το ΠΑΣΟΚ. Εμείς ξέρετε, κατ' αρχήν, αποφεύγουμε τις ηχηρές εκφράσεις που δεν έχουν περιεχόμενο. Κάνουμε αντιπαράθεση με πολιτικούς όρους και μάλιστα πολλές φορές με επιστημονικούς, που ενδεχομένως και κάποιοι άνθρωποι να μην τους καταλαβαίνουν. Δηλαδή, εμείς δε θα πούμε: "είναι μια κυβέρνηση που δεν έχει πρόγραμμα, που είναι ασυντόνιστη". Εμείς λέμε η κυβέρνηση αυτή παίρνει μέτρα υπέρ των επιχειρηματιών. Τώρα αυτός είναι χαμηλός τόνος; Κατά τη γνώμη μας είναι υψηλός. Ενα θέμα αυτό.

Ο,τι λέγαμε για το ΠΑΣΟΚ, το λέμε και για τη ΝΔ. Και μάλιστα καλούμε τον κόσμο της ΝΔ, που την ψήφισε γιατί πίστευε ότι θα ήταν κάτι καλύτερο από το ΠΑΣΟΚ, ή ότι η ΝΔ συνετίστηκε επειδή ήταν πολλά χρόνια στην αντιπολίτευση, να βγάλει τα συμπεράσματά του. Είμαστε εξίσου σκληροί στη ΝΔ.

Οσον αφορά τις κινητοποιήσεις. Νομίζω ότι το ΚΚΕ, με νύχια και με δόντια, προσπαθεί να στηρίξει τις κινητοποιήσεις και εκεί που δεν ξεσπάνε να συμβάλει στο ξέσπασμά τους. Δε νομίζω ότι αριθμητικά είναι λιγότερες οι κινητοποιήσεις επί ΝΔ. Τώρα, αν σε κάποιο τομέα, π.χ. στον αγροτικό όντως είναι λιγότερες, είχαν λιγοστέψει και στη δεύτερη τετραετία του Κ. Σημίτη, είναι ακριβώς γιατί όταν περνάνε τα μέτρα, οι εργαζόμενοι περνάνε μια φάση απογοήτευσης...».

-- Ε, ναι. Είναι ήττα

-- «Ναι, το θεωρούν ήττα. Είναι ήττα, αλλά θέλει πολλή συζήτηση τι είναι ήττα και τι δεν είναι και στην προκειμένη περίπτωση ήταν η πιο εύκολη φάση της αντίστασης στα πρώτα μέτρα, από τη φάση που είμαστε σήμερα, διεκδίκησης σύγχρονων λύσεων όταν έχουν παρθεί κατακτήσεις και έχουν περάσει τα αντιλαϊκά μέτρα. Είμαστε σε μια άλλη φάση και επομένως χρειάζονται σήμερα πιο πολιτικοποιημένοι αγώνες, πιο ενωτικοί, και αυτό το διάστημα μπορεί να εμφανίζεται και μια αμηχανία και τέλος πάντων, να σας πω το εξής: Το ΚΚΕ, ούτε επί ΠΑΣΟΚ, ούτε επί ΝΔ πατάει κουμπιά για να γίνουν αγώνες. Προσπαθούμε να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα οι εργαζόμενοι. Και καμιά φορά μπορεί η συνείδηση να διαφοροποιείται σε ένα μεσοδιάστημα αγώνων, να κατασταλάζει, όμως δεν είναι πάντα ο αριθμός των κινητοποιήσεων που δείχνει το επίπεδο συνείδησης. Ωστόσο, εγώ θα δεχτώ ότι είναι πιο σύνθετη η φάση σήμερα για την ανάπτυξη των αγώνων, από ό.τι ήταν στις αρχές του '90, του '93, του '96 και μετά. Από το 2000 και μετά περνάμε σε μια άλλη φάση. Εχουν περάσει τα μέτρα και οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν ότι πρέπει να έρθουν σε ρήξη. Ας το πούμε: Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, ενώ ξέρει ότι πρέπει να γίνει η ρήξη, να αγωνιστεί με όρους ρήξης, σε ένα αρκετό χρονικό διάστημα, ακόμα δεν έχει αποκτήσει αυτή, όχι τη θέληση, την εμπιστοσύνη στη δύναμή του».


ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
«Σέρνονται» σενάρια και αγωνία...

...όμως η αντιλαϊκή πολιτική δεν ...ανασχηματίζεται

Παρατείνεται η κουβέντα για τον ανασχηματισμό και η αγωνία των υπουργών και «υπουργήσιμων», που είναι οι μόνοι που ασχολούνται και αναπαράγουν τα σχετικά σενάρια, καθώς ο λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι ο ανασχηματισμός όποτε και αν γίνει θα είναι μία από τα ίδια.

Οσοι υπουργοί ή υφυπουργοί και αν μετακινηθούν ή αλλάξουν, το μόνο βέβαιο είναι ότι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης είναι «αμετακίνητη».

Σίγουρο είναι επίσης ότι με τον ανασχηματισμό, που σύμφωνα με τις νεότερες διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου, «δε θα γίνει ούτε αυτή την εβδομάδα», ο Κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει να διορθώσει «δυσλειτουργίες» του κυβερνητικού σχήματος, ώστε να γίνει περισσότερο αποτελεσματικό στην κατεύθυνση της ταχύτερης υλοποίησης των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Ο πρωθυπουργός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του για τις «αποδόσεις» των υπουργών και των υφυπουργών στον τομέα αυτό και αυτές θα πρυτανεύσουν για τη σύνθεση του «νέου» κυβερνητικού σχήματος. Ξεχωριστή σημασία προσλαμβάνει η προεξοφλούμενη είσοδος της Ντ. Μπακογιάννη στην κυβέρνηση, καθώς ο υπουργικός θώκος που θα της δοθεί θα επιτρέψει την εξαγωγή ευρύτερων συμπερασμάτων για την κυβερνητική πολιτική και τις εσωκομματικές ισορροπίες.

Η παράταση της φημολογίας, εν πολλοίς κατευθυνόμενης και από το Μέγαρο Μαξίμου, για τον «επικείμενο» ανασχηματισμό έχει προκαλέσει ανεπιθύμητες «παρενέργειες» στο «παραγόμενο κυβερνητικό έργο», καθώς αρκετοί υπουργοί δεν αισθάνονται ασφαλείς στην «καρέκλα» τους. Αυτός είναι ο λόγος που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε χτες να εκτονώσει τις πιέσεις από την εντεινόμενη ανασχηματολογία, χωρίς ωστόσο να διαβεβαιώσει κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού. Αν και την περασμένη βδομάδα από το Μέγαρο Μαξίμου «διέρρεαν» ότι η αυριανή Τετάρτη ήταν μέρα - ορόσημο, χτες δήλωναν ότι ο ανασχηματισμός δε θα γίνει αυτή τη βδομάδα.

«Ο,τι έχω πει για τον ανασχηματισμό ισχύει», απάντησε (δίχως να απαντήσει...) ο Θ. Ρουσόπουλος στις σχετικές ερωτήσεις, φροντίζοντας ταυτόχρονα να στείλει ένα μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς, δηλώνοντας ότι δεν πιστεύει ότι «υπάρχουν υπουργοί που δε δουλεύουν».

Να διασκεδάσει τις φήμες που τον θέλουν «εκτός» του νέου κυβερνητικού σχήματος επιχείρησε χτες ο Π. Παναγιωτόπουλος, εμφανιζόμενος σχεδόν βέβαιος για την παραμονή του στην κυβέρνηση, εξαιτίας της συνεισφοράς του στην κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων! Συγκεκριμένα, ο υπουργός Απασχόλησης καυχήθηκε γιατί «είναι από τους υπουργούς που το έργο του αποτελεί ένα σημαντικό μέρος των διαρθρωτικών αλλαγών της κυβέρνησης Καραμανλή, όπως το ασφαλιστικό των τραπεζών και οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ». Και πρόσθεσε: «Κάνω τη δουλιά μου κι έχω εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό. Ο Καραμανλής έχει βέβαια τον πρώτο λόγο. Οταν κρίνει ότι πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές θα το κάνει. Ξέρω τα κριτήρια αξιολόγησής του και τα εμπιστεύομαι».

Το «πλαίσιο» του ανασχηματισμού έδωσε ο Β. Μεϊμαράκης, δηλώνοντας (στον «Φλας») ότι «ο ανασχηματισμός εντάσσεται σε ένα πλαίσιο θεσμικών παρεμβάσεων με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει καλύτερα η κυβέρνηση και πιο αποτελεσματικά». Αυτό που σύμφωνα με τον γραμματέα της ΚΕ έχει σημασία είναι «πώς το σχήμα θα δουλέψει καλύτερα και πώς οι μεταρρυθμίσεις και οι πολιτικές δράσεις μας θα είναι πιο συντονισμένες».

Υπέρ της εισόδου της Ντ. Μπακογιάννη στην κυβέρνηση τάχθηκε ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Ν. Καραχάλιος, λέγοντας μάλιστα ότι «δεν είναι κακό να χαρακτηριστεί και ανασχηματισμός της Ντόρας Μπακογιάννη», γιατί όπως είπε (στον «Σκάι») «η κα Μπακογιάννη είναι ένα από τα πιο προβεβλημένα μας στελέχη, είναι μια γυναίκα και μία πολιτικός με διεθνή ακτινοβολία, επομένως η είσοδός της στην κυβέρνηση θα προσθέσει αυτήν την ακτινοβολία και σε όλα τα άλλα κυβερνητικά στελέχη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ