Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2018 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Ενίσχυση της καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών

ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Ενίσχυση της καταστολής των ξεριζωμένων μεταναστών και προσφύγων, μεγαλύτερη διείσδυση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στην Αφρική, εντατικότερη συνεργασία στην «εσωτερική ασφάλεια» ήταν ορισμένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ (19 - 20 Σεπτέμβρη) και παρά τις έντονες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις εκφράστηκε συμφωνία.

Παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να παρουσιάσει δυο «στρατόπεδα» - με βάση επιμέρους διαφωνίες, παζάρια και υπαρκτούς ανταγωνισμούς - κατηγορώντας τις κυβερνήσεις που θέλουν μια «Ευρώπη - φρούριο», ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, χαιρέτισε την ενίσχυση και αναβάθμιση της Frontex σε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή - Συνοριοφυλακή και τη συγκρότηση του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επιστροφών. Βέβαια, οι αντιθέσεις αυτές, που εκφράστηκαν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, δεν αφορούν τον πυρήνα της βάρβαρης μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, μιας πολιτικής που τη ζουν στο πετσί τους οι 9.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στη Μόρια της Λέσβου. Γενικότερα, από όλες τις κυβερνήσεις εκφράστηκε συμφωνία στην «καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης», στην ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα και να προωθηθούν «νόμιμες οδοί εξειδικευμένων μεταναστών» προς την ΕΕ, μέσω π.χ. επαγγελματικής εκπαίδευσης, προτάσεων για βίζα κ.ά.

Σύμφωνα με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, οι ηγέτες της ΕΕ δεν ασχολήθηκαν τόσο με το θέμα της αναδιανομής προσφύγων - μεταναστών, καθώς «ήταν σαφές ότι δεν υπάρχει συμφωνία κι επομένως δεν ήταν στο επίκεντρο».

Η Αφρική απασχόλησε ιδιαίτερα τις συνομιλίες στο Σάλτσμπουργκ και αποφασίστηκε να συνεχιστούν το παζάρι και η συνεργασία της ΕΕ ιδίως με την Αίγυπτο, αλλά και με την Τυνησία, το Μαρόκο, τη Λιβύη και η εμβάθυνση των στρατιωτικο-οικονομικών σχέσεων με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Οπως τονίστηκε στη Σύνοδο, θα επιδιωχθούν συμφωνίες στα πρότυπα της υπάρχουσας μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας.

Παράλληλα, προτεραιότητα για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια είναι και η περαιτέρω διείσδυσή τους στην Αφρική, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να έχει θέσει το στόχο να αυξηθούν κατά 23% οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στη «μαύρη ήπειρο» έως το Μάη του 2019. Στη Σύνοδο συζητήθηκε διεξοδικά πώς θα συνδυαστούν καλύτερα η αναπτυξιακή «βοήθεια» και η καπιταλιστική ανάπτυξη μέσω ιδιωτικών επενδύσεων.

Για τους όρους του Brexit διαπιστώθηκε και στο Σάλτσμπουργκ η συμφωνία ΕΕ - Βρετανίας για συνεργασία στην ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική μετά την αποχώρηση, ενώ παζαρεύονται ακόμη οι μελλοντικές εμπορικές σχέσεις, με τις δυο πλευρές να τονίζουν πως δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στο θέμα της ενιαίας αγοράς. Πάντως, στόχος είναι να γίνουν ουσιαστικά βήματα μέχρι τον Οκτώβρη και να οριστικοποιηθεί η συμφωνία το Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ