Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ
Κινεζική «απάντηση» στην αύξηση των δασμών από ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Νέα «φωτιά» στις τιμές 5.207 αμερικανικών προϊόντων αξίας 60 δισ. δολαρίων που εισάγονται στην Κίνα βάζουν οι αυξήσεις δασμών ύψους 5 - 10% που επέβαλε χτες η κινεζική κυβέρνηση. Αφορμή έδωσαν οι πρόσφατοι αμερικανικοί δασμοί περίπου 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων.

Η Κίνα προέβη σε αυτά τα αντίποινα κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι εφαρμόζουν πολιτικές «εμπορικού εκφοβισμού» σε άλλες χώρες προκειμένου να τις υποτάξουν στη θέλησή τους. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι μάλιστα εκτίμησαν ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση «έρχεται σε αντίθεση με τον εαυτό της και συνήθως προκαλεί την Κίνα», με συνέπεια την κλιμάκωση της έντασης των διαφορών.

Επιπλέον, το κινεζικό πρακτορείο μετέδωσε πως στο Πεκίνο εκδόθηκε «λευκή βίβλος», όπου μεταξύ άλλων υποστηρίζεται πως η Κίνα προσπάθησε να επιλύσει το πρόβλημα που προκλήθηκε, προς όφελος και των δύο πλευρών και επί τη βάσει κοινών συμφερόντων. Φέρεται επίσης πως περιγράφει τα «γεγονότα και τη θέση της Κίνας» για τις τριβές που υπάρχουν στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ