Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στη Γάζα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις χιλιάδων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, που από την περασμένη Παρασκευή άρχισαν να πραγματοποιούνται βραδινές ώρες ώστε να μειωθούν κατά το δυνατόν τα πλήγματα σε βάρος τους από τα πυρά των Ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών του στρατού. Ενα από τα τελευταία θύματα ήταν ένας 21χρονος Παλαιστίνιος που ξεψύχησε στο χώρο των κινητοποιήσεων το βράδυ της Κυριακής ενώ στους 300 ανέρχονται οι τραυματίες.

Νωρίτερα, αργά το βράδυ της Παρασκευής, μετέβη στη Γαλλία ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, όπου συνάντησε τον Πρόεδρο της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε πως πλέον μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος από την άλλη δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «οι Γάλλοι νοιάζονται πολύ για το θέμα και το μελετούν ολοένα και περισσότερο». Θύμισε επίσης πως πλέον πάνω από 130 χώρες έχουν αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος. Μετά τον Γάλλο ομόλογό του ο Παλαιστίνιος ηγέτης συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρώην πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ. Το αποτέλεσμα της συνάντησης δεν έγινε γνωστό. Ωστόσο, ο Ολμέρτ χαρακτήρισε τον Αμπάς «μεγάλο ηγέτη και φίλο» λέγοντας πως είναι «ο μόνος που μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη λύσης δύο κρατών για τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύρραξης». Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει εναλλακτική από τη λύση των δύο ανεξάρτητων κρατών εκφράζοντας την πεποίθηση πως κάτι τέτοιο «παραμένει ακόμη εφικτό». Οι δηλώσεις αυτές πάντως προκάλεσαν την έντονη ενόχληση του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος Λικούντ του σημερινού πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, καθώς χαρακτήρισε τον Ολμέρτ «εκπρόσωπο Τύπου» του Προέδρου Αμπάς.

Το ίδιο 24ωρο ο Ιορδανός βασιλιάς, Αμπντάλα Β', επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, λέγοντάς του ότι «η λύση των δύο ανεξάρτητων κρατών είναι το μόνο μονοπάτι για την ειρήνη». Πρόσθεσε επίσης πως θα πρέπει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση στον οργανισμό UNRWA.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το σταμάτημα της αμερικανικής χρηματοδότησης του Οργανισμού Αρωγής των Παλαιστινίων Προσφύγων του ΟΗΕ (UNRWA) που δημιουργήθηκε μετά τον πόλεμο του 1948 και οδήγησε στην ίδρυση του Ισραήλ μετά τον άγριο ξεριζωμό πολλών εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών, επιδεινώνει σημαντικά τις ήδη άσχημες συνθήκες ζωής του Παλαιστινιακού λαού. Χτες, εκατοντάδες εργαζόμενοι στον οργανισμό UNRWA σε Λωρίδα Γάζας και Δυτική Οχθη πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία και έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στην Πόλη της Γάζας. Διαμαρτυρήθηκαν για τις εκατοντάδες απολύσεις, τη μετατροπή χιλιάδων εκ των περίπου 13.000 συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις ημιαπασχόλησης που εξωθεί στην πείνα τις οικογένειές τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ