Τρίτη 2 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΡΡΕΣ
Νεκρός πυροσβέστης κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης φωτιάς

Φωτ. αρχείου

Eurokinissi

Φωτ. αρχείου
Ενας πυροσβέστης, 44 χρόνων, έχασε τη ζωή του στη διάρκεια κατάσβεσης φωτιάς που ξέσπασε σε ξερά χόρτα στο Λιμνοχώρι Σιδηροκάστρου Σερρών, το περασμένο Σάββατο, όταν ήρθε σε επαφή με κομμένο καλώδιο μέσης τάσης του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο 44χρονος Σάββας Σάββαρης διακομίστηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Ηράκλειας και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Σερρών, όπου και κατέληξε. Ηταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Το τραγικό συμβάν έρχεται να προστεθεί στα 35 δυστυχήματα και τους εκατοντάδες τραυματισμούς πυροσβεστών εν ώρα υπηρεσίας από το 1998 μέχρι και σήμερα.

Τα συλλυπητήριά τους εκφράζουν το ΠΑΜΕ, η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» καθώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος.

Το τραγικό συμβάν αναδεικνύει τα προβλήματα

Με ανακοίνωσή της η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» σημειώνει: «Το τραγικό συμβάν που εξελίχτηκε στις Σέρρες καταδεικνύει τις αρνητικές συνέπειες που έχουν για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των πυροσβεστών η εντατικοποίηση της εργασίας και η έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας και μέτρων ασφαλείας στους χώρους που επιχειρεί το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Επίσης καταδεικνύει και τις συνέπειες που μπορεί να έχει στη ζωή μας και η ελλιπής συντήρηση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ως αποτέλεσμα της προωθούμενης απελευθέρωσης και ιδιωτικοποιήσεων στον κλάδο της Ενέργειας.

Δεκαπέντε χρόνια από την επέκταση και για τους πυροσβέστες των διατάξεων του Νόμου 1568/85 για την "Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων" τόσο η τωρινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες αρνούνται να εκδώσουν τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα για την εφαρμογή τους και στις εγγενείς δραστηριότητες (συμβάντα) του Πυροσβεστικού Σώματος επειδή ακόμα και τα απαιτούμενα κονδύλια για την προστασία της υγείας και της ζωής μας τα βλέπουν ως κόστος που αρνούνται να το αναλάβουν.

Για ένα κόστος που το ύψος του δεν ξεπερνά τις 300.000 ευρώ αρνούνται πεισματικά τη θεσμοθέτηση και ουσιαστική υλοποίηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και για τους πυροσβέστες που τίθενται σε άμεσο κίνδυνο.

Η παρουσία τεχνικού ασφαλείας στα συμβάντα που επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα μπορούσε να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες ανάλογων τραγικών περιστατικών σαν και αυτής που εξελίχτηκε στο Λιμνοχώρι Σερρών».

Απαιτεί δε από την κυβέρνηση: Να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες της οικογένειας του εκλιπόντος συναδέλφου. Την άμεση θεσμοθέτηση όλων των αναγκαίων μέτρων για να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά παρόμοιο περιστατικό. Λήψη μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα κατά την αντιμετώπιση των συμβάντων, αλλά και λήψη μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας των πυροσβεστών. Την κάλυψη όλων των αναγκών σε μέσα ατομικής προστασίας. Να σταματήσει η ολοένα και μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας.

Το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Στο Πυροσβεστικό Σώμα δεν υπάρχει σταθερό εργασιακό περιβάλλον. Αντίθετα είναι διαρκώς μεταβαλλόμενο, με πολλαπλάσιους κινδύνους, πολλά καθήκοντα και η φύση της άμεσης αντιμετώπισης του κάθε συμβάντος αυξάνει την επικινδυνότητα.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο τονίζει ότι το θέμα της υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους δεν είναι θέμα τεχνικό. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που αρνούνται να πάρουν μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια, επικαλούμενες το οικονομικό κόστος, τη στιγμή που δίνουν δισεκατομμύρια στους επιχειρηματίες και στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ.

Οι πυροσβέστες πρέπει να οργανώσουν τον αγώνα τους και να απαιτήσουν μέτρα για την υπεράσπιση της ζωής τους. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να σταματήσουν η εντατικοποίηση και οι ατελείωτες ώρες δουλειάς που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι απλήρωτες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάρτε τώρα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των πυροσβεστών! (2021-07-14 00:00:00.0)
Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια των πυροσβεστών (2018-03-30 00:00:00.0)
Ζητά άμεσα μέτρα προστασίας των πυροσβεστών (2017-08-20 00:00:00.0)
Συγκέντρωση για το πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα (2017-08-08 00:00:00.0)
 Ερώτηση του ΚΚΕ για τους τραυματισμούς πυροσβεστών (2014-09-06 00:00:00.0)
Ακόμα ένας εργάτης θύμα στο κυνήγι του κέρδους (2008-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ