Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Νέες ισορροπίες» βλέπει ο Γερμανός ΥΠΕΞ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί από χτες ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, με αφορμή την έναρξη του «Ετους της Γερμανίας», κατά τη διάρκεια του οποίου θα γίνουν πάνω από 1.000 εκδηλώσεις σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες. Χτες ο Χ. Μάας συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, σε μια περίοδο που οι αντιθέσεις μεταξύ Γερμανίας - ΗΠΑ έχουν οξυνθεί σε διάφορα μέτωπα. Επίσης, έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, Τζον Μπόλτον, αλλά και με γερουσιαστές.

«Ιδιαίτερα σε αυτές τις περιόδους, χρειαζόμαστε στενή σύνδεση με την Ουάσιγκτον. Υπάρχουν πολλά για να συζητήσουμε: Η κατάσταση στη Συρία, η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, οι σχέσεις μας με τη Ρωσία και το μέλλον των γερμανο-αμερικανικών σχέσεων. Παρόλο που δεν συμφωνούμε σε όλα, είναι σαφές: Η γερμανο-αμερικανική φιλία είναι αδιαπραγμάτευτη. Για εμάς τους Ευρωπαίους, οι ΗΠΑ παραμένουν ο σημαντικότερος σύμμαχος», δήλωσε ο Χ. Μάας πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον.

Σε άρθρο του στους «German Times» ο Γερμανός ΥΠΕΞ επανέφερε την άποψη περί «νέων ισορροπιών» και «κόκκινων γραμμών» στις σχέσεις των δυο κρατών, που είναι παραδοσιακοί «σύμμαχοι»: «Οι χώρες μας χρειάζονται μια ειλικρινή, ισορροπημένη εταιρική σχέση. Για εμάς τους Ευρωπαίους, αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, να επενδύουμε περισσότερο στη δική μας ικανότητα να ενεργούμε στο μέλλον. Εκεί όπου οι ΗΠΑ υποχωρούν, εμείς ως ΕΕ θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα. Θα είμαστε πάντα πρόθυμοι να συνεργαστούμε, αλλά αν είναι απαραίτητο, θα συνεχίσουμε μόνοι μας, στις μέχρι τώρα κοινές πορείες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ