Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αποχώρηση από τη «συνθήκη φιλίας» με το Ιράν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αυξάνονται οι «τριβές» τις οποίες προκαλεί μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν η σύγκρουση γεωπολιτικών συμφερόντων, μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ότι οι ΗΠΑ τερματίζουν τη Συνθήκη Φιλίας του 1955 με το Ιράν. Είχε προηγηθεί η απόφαση σε βάρος των ΗΠΑ την οποία εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), όπου είχε προσφύγει προ ημερών το Ιράν εξαιτίας των νέων αμερικανικών κυρώσεων. Ο Πομπέο εξήγησε ότι οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη Συνθήκη σε αντίποινα για την «αβάσιμη» απόφαση του Ιράν να προσφύγει στο ΔΠΔ επικαλούμενο παραβίαση της διμερούς συμφωνίας φιλίας, μέσω της επιβολής κυρώσεων. «Επρεπε να είχαμε αποσυρθεί από τη συμφωνία εδώ και δεκαετίες. Οι Ιρανοί αγνόησαν τη συμφωνία πάρα πολύ καιρό», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράν, αλλά «η Τεχεράνη σπαταλά τα χρήματα» που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για τη βοήθεια των Ιρανών πολιτών.

Προχτές το βράδυ, η κυβέρνηση Τραμπ εξήρε την «ισχυρή» αντίδραση της Γαλλίας και τις κυρώσεις που επέβαλε στο Ιράν, θεωρώντας το υπεύθυνο για απόπειρα επίθεσης σε βάρος Ιρανών αντικαθεστωτικών (και κατά το Ιράν μελών τρομοκρατικής οργάνωσης) σε περιοχή που βρίσκεται κοντά στο Παρίσι, τον περασμένο Ιούνη.

Νέος Πρόεδρος στο Ιράκ

Επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων στο Ιράκ φαίνεται ότι δρομολογεί η προχτεσινοβραδινή εκλογή ως νέου Προέδρου της χώρας του 58χρονου Κούρδου Μπαρχάμ Σάλιχ, με 220 ψήφους σε σύνολο 273 βουλευτών. Ο Σάλιχ, με βρετανική μετα-πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ήταν ένας από τους 20 υποψήφιους για τον προεδρικό θώκο του Ιράκ, όπου - μετά την ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους το 2003 - κατά την άγραφη παράδοση είθισται να εκλέγεται Κούρδος, όπως αντίστοιχα έχει συμφωνηθεί ο πρωθυπουργός να είναι Σιίτης και ο πρόεδρος της βουλής Σουνίτης. Ηταν υποψήφιος από την «Πατριωτική Ενωση Κουρδιστάν» και θεωρείται ότι τηρεί ήπια στάση σε σχέση με τις κινήσεις άλλων Κούρδων πολιτικών, που καλοβλέπουν το ενδεχόμενο μελλοντικής ανεξαρτησίας του σήμερα αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ