Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΙΤΑΛΙΑ
Υψωμένοι τόνοι και σύνθετο αλισβερίσι

Ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ανεβάζει συχνά την αντιπαράθεση με την ΕΕ

ANSA

Ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ανεβάζει συχνά την αντιπαράθεση με την ΕΕ
ΡΩΜΗ.--

Σε νέα φάση μπήκε χτες το παζάρι που οξύνεται ανάμεσα στην Ιταλία και την ΕΕ, ειδικά μετά το σχέδιο προϋπολογισμού που ανακοίνωσε η Ρώμη για τη νέα χρονιά, προβλέποντας ότι την επόμενη τριετία το έλλειμμα θα αυξηθεί στο 2,4% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Οικονομίας Τζιοβάνι Τρία είπε χτες ότι «το 2019 θα υπάρχει μια απόκλιση από τους στόχους που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με την Κομισιόν, αλλά τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει σταδιακή μείωση του ελλείμματος».

Αντιδρώντας πάντως στις χτεσινές δηλώσεις Τρία, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί μίλησε για «καλό σημάδι που η τροχιά έχει αναθεωρηθεί, γιατί δείχνει πως οι ιταλικές αρχές ακούνε τις ανησυχίες και τις παρατηρήσεις των εταίρων τους και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Επέμεινε, πάντως, ότι το έλλειμμα του ιταλικού Δημοσίου κινδυνεύει να βρεθεί εκτός των όρων των κανόνων της Ευρωζώνης αν ο στόχος για το συνολικό έλλειμμα το 2019 τεθεί στο 2,4%, υποστηρίζοντας: «Οι κανόνες είναι εκεί... Αν (το συνολικό έλλειμμα) είναι 2,4%, είναι πιθανό το διαρθρωτικό έλλειμμα να μην είναι εντός των ορίων του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης (της ΕΕ)». Σε άλλες του δηλώσεις, πάντως, ο Μοσκοβισί έκρινε σκόπιμο να αναφέρει ότι «οι Ιταλοί έχουν (...) κάνει επίσης την επιλογή μιας κυβέρνησης απόλυτα ευρωσκεπτικιστικής και ξενοφοβικής, η οποία στα θέματα της μετανάστευσης και του προϋπολογισμού προσπαθεί να ξεφορτωθεί τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις».

Είχαν προηγηθεί, όλη την Τρίτη, ιδιαίτερα έντονες αντεγκλήσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ρώμης. Ξεχώρισαν οι επικρίσεις του ηγέτη της «Λέγκας» και αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, που αντέδρασε στην παρομοίωση της Ιταλίας με την Ελλάδα (βλ. συνειρμοί του προέδρου της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ), λέγοντας ότι «μιλώ μόνο με άτομα που δεν πίνουν». Κατηγόρησε τον Γιούνκερ ότι με τις δηλώσεις του εκτοξεύει τα σπρεντ και τον συμβούλεψε «να πίνει δυο ποτήρια νερό και να σταματήσει να προχωρεί σε ανύπαρκτες απειλές. Διαφορετικά, θα του ζητήσουμε αποζημίωση». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο άλλος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης του «Κινήματος Πέντε Αστέρων», Λουίτζι ντι Μάγιο, τόνισε πως «η κυβερνητική συμμαχία "Λέγκας" και "Πέντε Αστέρων" δεν θέλει να βγει ούτε από την ενωμένη Ευρώπη και ούτε από το ευρώ».

Η εξέλιξη του παζαριού δείχνει και την έντονη ανησυχία που υπάρχει στα αστικά επιτελεία για τις δυσκολίες στην ιταλική οικονομία (3η μεγαλύτερη στην ΕΕ), όπου αν η κατάσταση επιδεινωθεί, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λυκοσυμμαχία, η συνοχή της οποίας έτσι και αλλιώς δοκιμάζεται με την υπόθεση του Brexit και την ανισόμετρη ανάπτυξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ