Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Φουντώνουν τα παζάρια γύρω από διχοτομικά σχέδια

Από τις συνομιλίες την περασμένη βδομάδα ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον αντιπρόεδρο της «ExxonMobil»

Copyright 2018 The Associated

Από τις συνομιλίες την περασμένη βδομάδα ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον αντιπρόεδρο της «ExxonMobil»
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σε έντονη κινητικότητα βρίσκονται τα αστικά επιτελεία εντός και εκτός Κύπρου, καθώς οι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο συνολικά επισπεύδουν και τις διεργασίες γύρω από διχοτομικά σχέδια, ανεξάρτητα από το αν αυτό θα «μεταφραστεί» και σε νέο, άμεσο γύρο συνομιλιών για τη «λύση του Κυπριακού». Η ουσία είναι ότι, όπως επιβεβαίωσαν και οι επαφές που έγιναν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αυτό που κυριαρχεί στα τραπέζια επίσημων και ανεπίσημων συναντήσεων είναι αν μπορεί να βρεθεί ένας συμβιβασμός «ρεαλιστικός», βασισμένος δηλαδή στα δεδομένα που σήμερα έχουν διαμορφωθεί στο νησί, όπως: Ο κρίσιμος ρόλος που η Κύπρος ήδη διαδραματίζει για την προώθηση στρατιωτικών, ενεργειακών και άλλων γεωπολιτικών σχεδιασμών, η ισχυρή παρουσία που ήδη έχουν στο νησί πολλά ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά και η μεγάλη σημασία που δίνει η Τουρκία στην παρουσία της στην Κύπρο, οι δεσμοί που ήδη αναπτύσσει το ψευδοκράτος με επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία διερευνούν νέα πεδία αύξησης της κερδοφορίας τους. Εν αναμονή εξάλλου είναι οι προγραμματισμένες γεωτρήσεις του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού «ExxonMobil», τις οποίες η τουρκική κυβέρνηση απειλεί να σταματήσει, διεκδικώντας να καθοριστούν οι όροι της μοιρασιάς.

Συζητήσεις για δύο κράτη

Διαρροές σε κυπριακά ΜΜΕ για τη συζήτηση στην προχτεσινή συνάντηση που έγινε στο προεδρικό μέγαρο, με τη συμμετοχή των ηγετών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αλλά και για τις πρόσφατες συναντήσεις Κυπρίων αξιωματούχων στις ΗΠΑ, επιβεβαίωναν ότι αυτό που διακυβεύεται είναι το είδος νέων διχοτομικών «λύσεων» που θα τεθούν ως «επιλογές» στον κυπριακό λαό.

Με το επιχείρημα ότι προέχει η άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και ότι όσο περνά ο χρόνος αυτό «λειτουργεί σε βάρος της Κύπρου», φαίνεται ότι και στις επαφές με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προτάθηκε η πραγματοποίηση επαφών «εκ του σύνεγγυς ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη», ακόμα δηλαδή και χωρίς μεσολάβηση του ΟΗΕ, τουλάχιστον σε μια πρώτη φάση. Το αν οι νέες συνταγές θα βαφτιστούν «συνομοσπονδία» ή «χαλαρή ομοσπονδία» (βλέπε τίτλους και εκτιμήσεις που είχαν γεμίσει και χτες κυπριακά και ελληνικά ΜΜΕ) έχει δευτερεύουσα σημασία, αφού αυτό που μεθοδεύεται ολοκάθαρα είναι η διχοτόμηση του νησιού για να προχωρήσουν σχεδιασμοί που αφορούν ευρύτερες γεωπολιτικές αναμετρήσεις και ισορροπίες.

Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι «δεδομένης της αξίωσης για θετική ψήφο από την τουρκοκυπριακή πλευρά σε κάθε επίπεδο αποφάσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισηγήθηκε ότι θα μπορούσε να εξεταστεί και το ενδεχόμενο μιας αποκέντρωσης του συστήματος, δηλαδή όσο το δυνατόν να μείνουν στο κεντρικό κράτος οι απαραίτητες εξουσίες, για να είναι ένα κανονικό κράτος» και ισχυρίστηκε πως «μεταφέροντας στις δύο πολιτείες αρμοδιότητες αποφεύγουμε την εμπλοκή, τη στιγμή που είναι ακόμα σε συζήτηση ζητήματα μηχανισμού επίλυσης διαφορών».

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς, μιλώντας σε αιγυπτιακή εφημερίδα, περιορίστηκε να πει ότι «ως προς τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού ο καλύτερος τρόπος για να βρεθεί λύση είναι διά της άμεσης διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, χωρίς καμία παρέμβαση τρίτων».

Ενδοαστικές αντιπαραθέσεις

Ο πρόεδρος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου συνεχίζει και σήμερα τις επαφές του για το Κυπριακό στις Βρυξέλλες. Μεταξύ άλλων δηλώσεων, τις τελευταίες μέρες, εκφράζοντας ανησυχία για το «παράθυρο ελπίδας» που κλείνει ο Νεοφύτου είπε ότι διαχρονικά η προσπάθεια όλων των Κυπρίων προέδρων για ισχυρή ομοσπονδία είχε ως αποτέλεσμα να παραχωρούνται κάθε φορά περισσότερες εξουσίες στην κεντρική κυβέρνηση, τη στιγμή που διαπιστώνεται πως «στο επίπεδο της κεντρικής κυβέρνησης υπάρχουν δυσκολίες στη λήψη αποφάσεων». Πρόσθεσε ότι αυτοί που διαμαρτύρονται για τη δυσλειτουργικότητα του κεντρικού κράτους σε μια διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία (ΔΔΟ) είναι οι ίδιοι που ζητούν ισχυρό κεντρικό κράτος.

Η επικεφαλής του κόμματος «Αλληλεγγύη», Ελένη Θεοχάρους, μετά τη σύσκεψη φέρεται να δήλωσε: «Ολοι εκφράζουν τη θέση ότι η διατήρηση της στασιμότητας αποβαίνει σε βάρος της υπόθεσης του κυπριακού λαού και εξυπηρετεί απόλυτα την Τουρκία. Η δική μου τοποθέτηση είναι ότι βρισκόμαστε σε μη αναστρέψιμη κατάσταση πια όσον αφορά το Κυπριακό». Πρόσθεσε ότι «ακόμη και οι πιο ένθερμοι θιασώτες της διζωνικής, που την περιγράφουν με τα πιο καλά λόγια και με τις πιο καλές προοπτικές, ως δυνατότητα επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, πρέπει να αντιληφθούν ότι ούτε αυτά διαλαμβάνονται στο πλαίσιο Γκουτέρες, ούτε μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την Τουρκία... Η Τουρκία, έχοντας ήδη θέσει σε εφαρμογή το εναλλακτικό της σχέδιο, το λεγόμενο "Σχέδιο Β", κατευθύνεται προς την κατεύθυνση - αυτήν τη στιγμή και μόνο - των δύο κρατών, είτε υπό τη μορφή μιας συγκεκαλυμμένης συνομοσπονδίας, με όσο το δυνατόν περισσότερες εξουσίες στα δύο κράτη και αποδυνάμωση εντελώς της κεντρικής κυβέρνησης, είτε του πλήρους διαχωρισμού».

Κατέληξε εκφράζοντας την ευχή «να βρεθεί μια φόρμουλα με τη συναινετική διάθεση όλων των πολιτικών κομμάτων και όλων των κινήσεων του τόπου μας, ούτως ώστε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κρίση». Είπε πάντως και ότι «στην ΕΕ υπάρχουν τεράστια συμφέροντα με την Τουρκία, που δεν θα της επιτρέψουν να σπρώξει ακόμη περισσότερο την Τουρκία μακριά από τον κορμό της Ευρώπης, ούτε και από τον δυτικό κορμό...».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε χτες - όπως αναμετέδωσε και η «Χαραυγή» - ότι δεν γίνεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να παρουσιάζεται ως σκληρός διαπραγματευτής και ξαφνικά να βάζει στο τραπέζι και να ζητά τις γνώμες των κομμάτων για μία πρόταση για χαλαρή ομοσπονδία που να οδηγεί σε λύση συνομοσπονδίας. Αν υιοθετηθεί μια τέτοια πρόταση, συμπλήρωσε, δεν θα λυθεί ούτε το πολιτικό πρόβλημα ούτε τα ενεργειακά θέματα. Κλείνοντας, χαρακτήρισε τη λύση μιας «χαλαρής ομοσπονδίας» «ανεδαφική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ