Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
TAΪΒΑΝ
Οξύνει την αντιπαράθεση με την Κίνα

ΤΑΪΠΕΪ.--

Μέτρα υπεράσπισης της «εθνικής ασφάλειας» θα πάρουν οι αρχές της Ταϊβάν, όπως είπε χτες η Πρόεδρός της Τσάι Ινγκ-γουέν, δηλώνοντας ότι η «κυβέρνησή» της δεν θα υποταχθεί στην Κίνα παρά τις «κατασταλτικές» - όπως τις περιέγραψε - προσπάθειες του Πεκίνου.

Η Τσάι υποστήριξε ότι πρέπει να ενισχυθεί η «εθνική κυριαρχία» της νήσου και ότι σε αυτήν την κατεύθυνση θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα που η Ταϊβάν έχει στη διάθεσή της για να εμποδίσει «επεμβάσεις άλλων κρατών στα εσωτερικά της». Πρόσθεσε πάντως ότι η «κυβέρνησή» της δεν θα κάνει «ριψοκίνδυνες κινήσεις που θα προκαλούσαν» το Πεκίνο.

Θυμίζουμε ότι τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν τις σχέσεις τους με την Ταϊβάν, μεταξύ άλλων ενισχύοντας τις αποστολές πολεμικών πλοίων στην περιοχή, προκαλώντας έτσι την έντονη οργή του Πεκίνου, που από τη μεριά του επίσης ενισχύει ολόπλευρα τη στρατιωτική του παρουσία σε όλη τη Νότια Κινεζική Θάλασσα και διαμηνύει ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υπεράσπιση της «εθνικής ασφάλειας» και «κυριαρχίας» της.

Η Κίνα επιμένει ότι η Ταϊβάν αποτελεί τμήμα της δικής της επικράτειας και αξιολογεί πολύ αυστηρά κάθε σχέση που έχουν με την Ταϊπέι άλλες χώρες. Σημειωτέον ότι τον τελευταίο καιρό, μια σειρά από χώρες (με τελευταίο το Ελ Σαλβαδόρ, αλλά και νωρίτερα τον Παναμά, τη Δομινικανή Δημοκρατία) από τη Λατινική Αμερική διέκοψαν διπλωματικές σχέσεις που διατηρούσαν αυτοτελώς με την Ταϊπέι, σηματοδοτώντας και έτσι την ενίσχυση των σχέσεών τους με το Πεκίνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ