Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΜΟΣ
Μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες

Στιγμιότυπο από την πορεία
Στιγμιότυπο από την πορεία
Με συνθήματα όπως «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι», «Ζήτω η φιλία των λαών», «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ της Σάμου η συγκέντρωση αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες την οποία διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Σάμου. Κεντρικό αίτημα της συγκέντρωσης ήταν να κλείσει άμεσα το «hot spot» στο νησί, όπου μένουν πάνω από 4.500 άνθρωποι ενώ χωρά μόλις 650, και να μην ανοίξει άλλο. Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία, στην οποία συμμετείχαν μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν εγκλωβισμένοι στο νησί. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την πλατεία Πυθαγόρα, έφτασαν στο λιμάνι και επέστρεψαν στην πλατεία.

Στην ομιλία της η πρόεδρος του ΕΚ, Βάσω Βρυνιώτη, υπογράμμισε ανάμεσα στα άλλα ότι «με τη συγκέντρωση αυτή ο σαμιακός λαός απαιτεί να κλείσουν τα "hot spots" στη Σάμο και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, και αυτοί οι άνθρωποι, που είναι διπλά εγκλωβισμένοι στο νησί και τη χώρα, εξαιτίας της συμφωνίας της κυβέρνησης με την ΕΕ και την Τουρκία, να απεγκλωβιστούν άμεσα. Δεν πρέπει το νησί μας να γίνει φυλακή ανθρώπων, όπως οι θάλασσές μας έχουν γίνει νεκροταφεία. Και από τη σημερινή μας συγκέντρωση εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας στη δημιουργία οποιουδήποτε νέου "hot spot" στο νησί».

Πρόσφυγες και μετανάστες συμμετείχαν στην κινητοποίηση
Πρόσφυγες και μετανάστες συμμετείχαν στην κινητοποίηση
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι με τις καλοκαιρινές αποφάσεις της ΕΕ θα προκύψει νέα δομή - φυλακή, με δυνατότητα εγκλωβισμού ακόμη μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων. «Το άμεσο αίτημα για κλείσιμο του "hot spot" και απεγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων, με όλα όσα το συνοδεύουν, είναι έκφραση ανυπακοής του ταξικού κινήματος, του σαμιακού λαού, στις αποφάσεις και τις συμφωνίες κυβέρνησης - ΕΕ - Τουρκίας, των Συνθηκών του Δουβλίνου και της Σένγκεν. Θέση καθαρή και σταράτη, που πάντα είχε το ΕΚΣ», τόνισε η ομιλήτρια.

«Η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή. Σήμερα είναι ανάγκη να δυναμώσει ακόμη περισσότερο. Και από αυτό το βήμα καλούμε το λαό του νησιού να αντιταχθεί στα σχέδια κυβέρνησης, ΕΕ, ΝΑΤΟ και κομμάτων. Να μην τους δείξει καμιά εμπιστοσύνη», πρόσθεσε. Αλλωστε, είναι «ίδια η μήτρα του κακού,της φτώχειας, του πολέμου και της προσφυγιάς. Τη λένε καπιταλισμό και είναι σαν τη Λερναία Υδρα. Δεν αφήνει την εργατική τάξη να ζήσει ήσυχη και ευτυχισμένη, απ' όπου κι αν κατάγεται. Οταν δεν φτάνουν τα κέρδη που απομυζούν από τα αντιλαϊκά μέτρα εντός των τειχών, ψάχνουν διεξόδους για τη λεγόμενη "ανάπτυξή" τους και τότε βγαίνουν τα όπλα τους. Αίμα και θάνατο μυρίζει η "ανάπτυξή" τους. Μακελεύουν τους λαούς δήθεν για να τους σώσουν! Στη ανατροπή αυτού του συστήματος βρίσκεται η λύση. Στην αντεπίθεση των λαών ενάντια στο τέρας αυτού του συστήματος, όποια μορφή κι αν παίρνει, σε όποια χώρα κι αν έχει ριζώσει».

Δεν πτοούμαστε

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «δεν μας πιάνει η λάσπη και η ανήθικη διαστρέβλωση των θέσεών μας, απ' όπου κι αν προέρχεται. Αλλωστε, είναι παιδαριώδες το επιχείρημα - για να μην πούμε προβοκατόρικο - ότι επειδή το ΕΚΣ θέτει ως ζήτημα αιχμής, μέσα στη συνολικότερη αντιιμπεριαλιστική δράση του, να κλείσει το "hot spot", στο οποίο οι συνθήκες είναι άθλιες, να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες από το νησί και τη χώρα, μαζί με ό,τι άλλο συνακόλουθο, και να προτάξουμε τις δικές μας ανάγκες, δηλαδή τις λαϊκές ανάγκες Ελλήνων και μεταναστών εργατών, ταυτίζεται το ΕΚΣ με τη "Σάμος SOS" ή με κάθε πολιτικό πρόσωπο ή εκκολαπτόμενο φασιστοειδές και εθνικιστικό μόρφωμα, που αποκαλεί τους πρόσφυγες - μετανάστες "λαθραίους" ή "παράνομους", που βλέπει αυτούς τους ανθρώπους σαν μιάσματα και καλούσε πριν λίγο καιρό τους κατοίκους να βγουν με τις χατζάρες να τους σφάξουν, όπως έλεγαν διάφοροι σε μαζώξεις της και στα ραδιόφωνα.

Τι σχέση έχουν οι εκδηλώσεις φιλίας και αλληλεγγύης με τους γείτονες λαούς, που κατά καιρούς έχει κάνει το ΕΚΣ, ή οι εκδηλώσεις της Επιτροπής Ειρήνης με προσφυγόπουλα, ή οι πορείες ειρήνης με τη συμμετοχή Τούρκων συναγωνιστών, που το ΕΚΣ στηρίζει, με τη ρητορική μίσους που θέλουν να μας ταυτίσουν οι κάθε είδους αριστεροδήθεν, κάποιες συνδικαλιστικές παρατάξεις και κόμματα αποκόμματα; (...) Απομονώνουμε τη Χρυσή Αυγή, την ομάδα "Σάμος SOS", τους κάθε λογής εθνικιστές και δήθεν πατριώτες. Η προβοκατόρικη στάση από τη μεριά της ομάδας "Σάμος SOS" την παραμονή της συγκέντρωσης, ότι τάχα το ΕΚΣ επιτέλους προσεγγίζει τη θέση της, δεν είναι τυχαία. Επιδιώκει να θολώσει τα νερά. Πατριωτισμός είναι το δίκιο του εργαζόμενου λαού και όχι το φυλετικό και θρησκευτικό μίσος που αυτοί στηρίζουν. Αυτοί υπερασπίζονται το κεφάλαιο. Εμείς την πατρίδα μας, τα συμφέροντα της τάξης μας και του λαού», κατέληξε η Βάσω Βρυνιώτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση ενάντια στις φυλακές της ΕΕ (2021-03-17 00:00:00.0)
Παρέμβαση για το Προσφυγικό (2019-09-06 00:00:00.0)
Διατηρούν τα κολαστήρια (2019-09-05 00:00:00.0)
Να κλείσουν τα hot spots και να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες (2019-07-18 00:00:00.0)
Στάχτη στα μάτια του λαού οι υποσχέσεις της κυβέρνησης (2019-04-11 00:00:00.0)
Ο Δ. Κουτσούμπας σε Σάμο και Ικαρία (2018-07-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ