Τρίτη 23 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Αγροτική κινητοποίηση στη Λάρισα

Τα άμεσα αιτήματα - διεκδικήσεις για τα οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων έθεσαν στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Κόκκαλη, αγρότες της Λάρισας που πήραν μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας στο τοπικό γραφείο του, την οποία οργάνωσε την Παρασκευή 19/10 η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας.

Απαίτησαν:

-- Αμεση νομοθέτηση του ακατάσχετου ορίου των 15.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, ώστε να μη γίνουν παρακρατήσεις για χρέη αγροτών από την ετήσια ενιαία ενίσχυση («τσεκ»), που σύμφωνα με τις κυβερνητικές υποσχέσεις θα καταβληθεί τις επόμενες μέρες.

-- Αρση του ειδικού φόρου στο κρασί, να παραμείνει ως έχει το καθεστώς των διημέρων στο τσίπουρο.

-- Χορήγηση των εξισωτικών ενισχύσεων, με βάση την πραγματική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, στους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους αγροτοκτηνοτρόφους της Θεσσαλίας με την επαναχάραξη των μειονεκτικών περιοχών που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο εφαρμογής των κανονισμών της ΕΕ.

-- Ενταξη στα προγράμματα νιτρορύπανσης των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών που έχουν αποκλειστεί.

-- Θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών για το σύνολο των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων και να λήξει το αίσχος των «ανοιχτών τιμών» που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι.

-- Εκτίμηση των ζημιών από το δάκο στα ελαιόδενδρα και αποζημίωση των πληγέντων ελαιοπαραγωγών, κατάργηση του χαρατσιού του 2%, δακοκτονία με πλήρη ευθύνη του κράτους, έγκαιρα και έγκυρα.

-- Να σταματήσουν αμέσως τα «αγροτοδικεία».

Οι απαντήσεις του υφυπουργού ήταν γενικές και αόριστες. Για το ακατάσχετο είπε ότι είναι μεν έτοιμη η σχετική τροπολογία, αλλά δεν μπορεί να κατατεθεί άμεσα. Για το κρασί επανέλαβε, για πολλοστή φορά, την κυβερνητική υπόσχεση ότι θα καταργηθεί ο ειδικός φόρος, χωρίς όμως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Για το τσίπουρο δήλωσε... αναρμοδιότητα. Για τις εξισωτικές είπε ότι θα υπάρξει νέα κυβερνητική απόφαση, που όμως θα αφορά μόνο στους βοσκότοπους, πράγμα που σημαίνει ότι θα παραμένουν εξαιρέσεις, αποκλεισμοί και αδικίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ