Τρίτη 30 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συναγερμός για τη δημόσια παιδεία

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αύριο στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

Avaton

Με πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αύριο Τετάρτη στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί (δάσκαλοι και καθηγητές) της Θεσσαλονίκης θα απαιτήσουν την επίλυση του οξύτατου προβλήματος σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει ο νομός και θα καταγγείλουν την πολιτική διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Συνδιοργανωτές, στο πλευρό της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων και των άλλων εκπαιδευτικών φορέων, βρίσκονται το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και οι Δήμοι: Θεσσαλονίκης, Συκεών, Αμπελοκήπων, Ευόσμου, Αγίου Παύλου, Θερμαϊκού, Μίκρας, Μενεμένης, Αξιού, Χαλάστρας, Κουφαλίων, Ωραιοκάστρου, Χορτιάτη, Εχεδώρου, Νεάπολης, Καλαμαριάς, Επανομής, Νέας Μηχανιώνας, Πανοράματος και η Κοινότητα Πεύκων.

Μέσα από το αυριανό αγωνιστικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, οι φορείς του νομού διεκδικούν:

  • Πρόσθετη χρηματοδότηση 20 δισ. δραχμών - πέραν των ήδη εξαγγελθέντων με το 6ετές πρόγραμμα σχολικής στέγης - και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του.
  • Εκτακτη χρηματοδότηση για την άμεση απαλλοτρίωση όλων των χαρακτηρισμένων οικοπέδων.
  • Αντικατάσταση όλων των επικίνδυνων σχολείων (αμιάντου, λυομένων, περιόδου σεισμού κλπ.).
  • Ποιοτική πρωινή λειτουργία των σχολικών μονάδων, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Σχολεία για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες (72 παιδιά που τελείωσαν το δημοτικό κινδυνεύουν να μην μπορούν να συνεχίσουν στο γυμνάσιο, διότι δεν υπάρχουν σχολεία να απορροφηθούν). Αναλογία μαθητών ανά τάξη 15 στα νηπιαγωγεία, 20 στα Δημοτικά, 25 στα Γυμνάσια, Λύκεια και ΤΕ και 20 για τις κατευθύνσεις.
  • Αμεση κάλυψη των κενών των εκπαιδευτικών που σήμερα, περίπου 2 μήνες μετά την έναρξη της σχολικής περιόδου, ξεπερνούν τα 500 σε όλο το νομό.
  • Αμεση κάλυψη των αναγκών σε βιβλία και βοηθήματα. Κατάργηση της παραπαιδείας με παράλληλη διεύρυνση και κατοχύρωση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.
  • Αύξηση των δαπανών για την παιδεία.

Την τραγική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το δημόσιο σχολείο, περιέγραψαν σε συνέντευξη Τύπου χτες εκπρόσωποι των φορέων της εκπαίδευσης, τεκμηριώνοντας έτσι την αναγκαιότητα να δράσουν άμεσα και αγωνιστικά. Μάλιστα, η γραμματέας της Ομοσπονδίας Γονέων Μ. Ιωαννίδου ξεκαθάρισε πως το συλλαλητήριο αποτελεί το πρώτο βήμα των κινητοποιήσεων που θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα και μέχρι τα αιτήματα να βρουν εφαρμογή.

«Η παιδεία συνεχίζει να τρέφεται με τα αποφάγια του προϋπολογισμού. Το Δημόσιο Σχολείο αντιμετωπίζεται σαν το άταφο πτώμα. Και αυτό συμφέρει τα τρωκτικά της ιδιωτικής εκπαίδευσης», είπε ο Τρ. Μηταφίδης, πρόεδρος της Γ` ΕΛΜΕ.

«Το 6ετές πρόγραμμα σχολικής στέγης δε θα υλοποιηθεί. Οι ρυθμοί απορρόφησης των κονδυλίων είναι βραδύτατοι. Ομως και να υλοποιηθεί, δε θα καλύψει τις πραγματικές ανάγκες σχολικής στέγης», είπε ο Θρ. Δαρδαμανέλλης, πρόεδρος της Β` ΕΛΜΕ. Μάλιστα συνδέοντας τις εγκληματικές καθυστερήσεις στην κατάκτηση του πρωινού κύκλου λειτουργίας των σχολείων ως μοναδικού κύκλου, ανέφερε πως την ίδια ώρα που παρουσιάζεται μείωση του μαθητικού δυναμικού στα δημόσια σχολεία, εμφανίζεται αύξηση 10,5% στα ιδιωτικά.

Ο πρόεδρος του 7ου Διδασκαλικού Συλλόγου Η. Σμήλιος ανέφερε πως από τα 15 δημοτικά σχολεία στους Αμπελόκηπους και τα 14 νηπιαγωγεία, μόνο το 1 δημοτικό λειτουργεί σε πρωινό κύκλο και αυτό στεγάζεται σε ακατάλληλο κτίριο.

Ενδεικτική της απαξίωσης της τεχνικής εκπαίδευσης είναι η κατάσταση στα ΤΕΕ. Μόνο στα ΤΕΕ Σταυρούπολης και Ευόσμου λείπουν 120 καθηγητές. Ενώ συνολικά δεν έχει σταλεί το 35% των βιβλίων (65 τίτλοι). Στους Αμπελόκηπους το ΤΕΕ λειτουργεί χωρίς εργαστήριο. Επίσης «γεφύρι της Αρτας» κατάντησε η υπόθεση ανέγερσης σχολικού συγκροτήματος για τη στέγαση των ΤΕΕ Σταυρούπολης, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει χαρακτηρισμένο οικόπεδο και έτοιμη μελέτη για την ανέγερσή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ