Σάββατο 27 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής

Μία ώρα πίσω γυρίζουν οι δείκτες των ρολογιών τα ξημερώματα της Κυριακής, 28 Οκτώβρη, γεγονός που σηματοδοτεί την εναλλαγή της χειμερινής ώρας, που κάθε χρόνο έχει προσδιοριστεί για την τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη. Ετσι στις 04.00 τα ξημερώματα της Κυριακής γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω, δηλαδή να δείχνουν 03.00.

Υπενθυμίζεται ότι η φετινή αλλαγή «συνοδεύεται» από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναστολή της εναλλαγής ανάμεσα σε θερινή και χειμερινή ώρα. Τα κράτη - μέλη έχουν περιθώριο μέχρι τον Απρίλη του 2019 να αποφασίσουν αν θα υιοθετήσουν ή όχι την πρόταση.

Για να εφαρμοστεί το μέτρο, η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ, ενώ κάθε κράτος - μέλος μπορεί ξεχωριστά να αποφασίσει. Αν και υπάρχει η δυνατότητα διαφορετικών επιλογών ανάμεσα στα κράτη - μέλη, στόχος είναι να υπάρξει κοινή απόφαση για το μέτρο. Αν η πρόταση «περάσει», τότε η 31η Μάρτη 2019 θα είναι η τελευταία φορά που θα υπάρξει αλλαγή στη θερινή ώρα.

Οι χώρες που επιθυμούν να επιστρέψουν μόνιμα στη χειμερινή ώρα θα έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα να την αλλάξουν μια τελευταία φορά στις 27 Οκτώβρη 2019, καθώς στη συνέχεια οι εποχικές αλλαγές ώρας δεν θα είναι δυνατές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ