Τρίτη 30 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με ρυθμούς χελώνας η αποκατάσταση των πληγέντων από τον «Ζορμπά»

Δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις η κυβέρνηση στις δύο Επίκαιρες Ερωτήσεις του ΚΚΕ

Μόνο ανησυχία προκαλούν οι απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης, στις 26 Οκτώβρη, στις Επίκαιρες Ερωτήσεις που κατέθεσαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος και η βουλευτής του Κόμματος Δ. Μανωλάκου, σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για την άμεση προώθηση ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπλημμυρικών έργων, ειδικά σε περιοχές που είναι εντελώς ανοχύρωτες και οι κάτοικοι πνίγονται με την πρώτη ισχυρή καταιγίδα, όπως έγινε με τον λεγόμενο κυκλώνα «Ζορμπά», όπου προκλήθηκαν τεράστιες καταστροφές στην Πελοπόννησο, κυρίως σε Κορινθία, Αργολίδα, αλλά και Μεσσηνία, όπως και στην Εύβοια, όπου θρήνησε και έναν νεκρό.

«Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» ήταν η απάντηση του υπουργού και στο αίτημα που πρόβαλαν οι βουλευτές του ΚΚΕ για την άμεση αποζημίωση κατά 100% των πληγέντων, όπως και απαλλαγή τους από όλα τα χαράτσια, ενώ επιχείρησε να επιρρίψει όλες τις ευθύνες, παραπάνω δηλαδή από αυτές που πράγματι μπορούν να τους αναλογούν, στους δήμους και στις περιφέρειες.

Προτεραιότητα τα έργα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και όχι η ανθρώπινη ζωή

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέδειξε ότι οι περιοχές της Πελοποννήσου που επλήγησαν από τον κυκλώνα «Ζορμπά», δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουν πλημμυρικά φαινόμενα. «Συχνά - τόνισε - γίνονται μάρτυρες έντονων καιρικών φαινομένων» με καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, δίκτυα υποδομών όπως αποχέτευσης, οδικά, και αυτό οφείλεται, όπως ανέδειξε, στην παντελή έλλειψη, με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής, σε υποδομές για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, όπως αντιπλημμυρικής προστασίας, αντιπυρικής, αντισεισμικής θωράκισης κ.ά.

Την κατάσταση επιβάρυναν και τα «μεγάλα έργα» των οδικών αξόνων και ιδιαίτερα της Ολυμπίας Οδού και του Προαστιακού Αθηνών - Πατρών, που έγιναν χωρίς να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία και των υποδομών και του κόσμου. Οπως τόνισε, μπαζώθηκαν και κλείστηκαν ή άλλαξαν ροή χείμαρροι και ρέματα, ενισχύθηκαν συνολικά όλοι οι παράγοντες για νέα ακόμα πιο έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε βάρος των περιοχών. Επισήμανε ότι δεν πρόκειται για τεχνοκρατικό πρόβλημα, αλλά «ζήτημα επιλογών των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, δημιουργώντας υποδομές που εξυπηρετούν την καπιταλιστική στήριξη και κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι υποδομές τέτοιες που προστατεύουν πρώτα απ' όλα την ανθρώπινη ζωή, τις περιουσίες, που απαντάνε στις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων».

Σε αυτά, τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, έρχονται να προστεθούν οι σοβαρές καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των πληγέντων, καθώς ακόμα καταγράφονται οι ζημιές. Μεταφέροντας τα αιτήματα των εργαζομένων, απαίτησε την υλοποίηση άμεσα των αναγκαίων μέτρων ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας στην Πελοπόννησο, την αποζημίωση 100% των ζημιών που υπέστησαν οι κάτοικοι των περιοχών, απαλλαγή τους από ΕΝΦΙΑ, άλλα χαράτσια, δημοτικά τέλη κ.λπ.

Ο υπουργός επέρριψε στους δήμους τις ευθύνες για τις όποιες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των πληγέντων, ενώ εμφάνισε το πρόγραμμα «Φιλόδημος», του οποίου τα ποσά είναι περιορισμένα και για συγκεκριμένες «δράσεις», όπως αποκατάσταση δικτύων αποχέτευσης, ύδρευσης και αγροτικής οδοποιίας, ως φάρμακο «διά πάσαν νόσο». Οσο για τα αντιπλημμυρικά έργα, δείχνοντας την κατεύθυνση της κυβέρνησης, είπε ότι περιμένει τις προτάσεις των δήμων, σημειώνοντας μάλιστα ότι «δεν μπορεί και δεν πρέπει το κεντρικό κράτος να επιβάλει στις τοπικές κοινωνίες ποια είναι τα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν. Να εκπονούν το σχέδιό τους και εμείς να ανταποκρινόμαστε».

Σχολιάζοντας στη δευτερολογία του τις απαντήσεις του υπουργού, ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι δεν τοποθετήθηκε στην ουσία των προβλημάτων και πως τα αντιπλημμυρικά έργα «δεν μπορούν να γίνουν αποσπασματικά, δηλαδή ο κάθε δήμος να δει με αποσπασματικό τρόπο τα δικά του έργα, που στην κατασκευή τους μπορεί να έχουν επίπτωση στον διπλανό δήμο ή οικισμό», χωρίς ο υπουργός, όπως ήταν αναμενόμενο, να δώσει απάντηση.

«Στον αέρα» και οι πληγέντες της Εύβοιας

Η Δ. Μανωλάκου επισήμανε ότι ένα μήνα μετά τις πλημμύρες όχι μόνο δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις, αλλά υπάρχουν περιοχές που παραμένουν χωρίς νερό, χωράφια είναι χωμένα στη λάσπη, δρόμοι δεν έχουν αποκατασταθεί, ενώ όλοι τρέμουν για νέες καταστροφές, αφού οι παράγοντες παραμένουν και εντείνονται από την έλλειψη ακόμα και στοιχειωδών μέτρων. Ζήτησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των ζημιών στο 100% των πληγέντων, την καταβολή των επιδομάτων, την αποκατάσταση των υποδομών σε οδικό δίκτυο, ύδρευση, εμβάθυνση των ποταμών, τον έλεγχο της ποιότητας του νερού για έργα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά.

Και εδώ οι απαντήσεις του υπουργού ήταν εξίσου προκλητικές, λέγοντας μάλιστα ότι «το υπουργείο έχει ολοκληρώσει τη δουλειά του μέσα σε λίγες μέρες» και πως σε ό,τι αφορά τις υποδομές και τις αποζημιώσεις «εμείς ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα των δήμων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ