Τρίτη 30 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πάνω από 150 μετασεισμοί μετά τον μεγάλο σεισμό

Τουλάχιστον τρία εκατοστά προς τα νοτιοδυτικά μετακινήθηκε η Ζάκυνθος από τον μεγάλο σεισμό μεγέθους 6,4 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του διευθυντή ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθήνας, Αθ. Γκανά, ο οποίος επικαλείται τις αναλύσεις δορυφορικών εικόνων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος. Κατά τον σεισμολόγο Κώστα Παπαζάχο, η περιοχή έχει ιστορικό διέγερσης γειτονικών ρηγμάτων ή γειτονικών τμημάτων του ίδιου ρήγματος.

Στο μεταξύ, η Ζάκυνθος κηρύχθηκε σε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μέχρι τώρα έχουν γίνει πάνω από 150 μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να είναι της τάξης των 5,1 Ρίχτερ. Κλειστά για προληπτικούς λόγους θα παραμείνουν για δυο μέρες τα σχολεία στο νησί. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχουν διαπιστωθεί σοβαρές ζημιές στα σχολικά κτίρια.

Με τη συνδρομή δυτών, μηχανικοί της Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αλλά και ερευνητές του εργαστηρίου λιμενικών έργων του ΕΜΠ πραγματοποίησαν ελέγχους στο λιμάνι, προκειμένου να διαπιστωθούν οι ζημιές. Το πρωί του Σαββάτου έγιναν έλεγχοι στον τραπεζοειδή του Αγίου Διονυσίου αλλά και στην παραλιακή ζώνη, ενώ το λιμεναρχείο προχώρησε στην απαγόρευση της πρόσβασης στον εγκάρσιο βραχίονα του μόλου Αγίου Νικολάου, τοποθετώντας απαγορευτικές κορδέλες. Οι τσιμεντένιες διακοσμητικές κολόνες που δημιουργούν τις καμάρες κρίθηκαν επικίνδυνες και αναμένονται μέτρα αποκατάστασης, που μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμη και την απομάκρυνσή τους. Χτες, εξάλλου, ο βουλευτής και πρώην υπουργός, Σταύρος Κοντονής, προανήγγειλε αναστολή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και έκτακτη χρηματοδότηση του Νοσοκομείου Ζακύνθου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ