Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βραβεία του Φεστιβάλ Καλαμάτας

Σκηνή απ' την ταινία «Το σπίτι του Κάιν»
Σκηνή απ' την ταινία «Το σπίτι του Κάιν»
Υψηλή διάκριση κατέκτησε η ταινία «Το σπίτι του Κάιν» του Χρήστου Καρακέπελη στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, λαμβάνοντας το βραβείο «Αργυρή Ελιά» (2 εκ.) στην κατηγορία των δραματοποιημένων ντοκιμαντέρ, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά σε διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ ελληνικής διοργάνωσης. Τη «Χρυσή Ελιά» στην ίδια κατηγορία κέρδισε το ντοκιμαντέρ «ASTA E» του Ρουμάνου Thomas Ciulei (3 εκ.).

Τα άλλα διεθνή βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής: «Χρυσή Ελιά» περιγραφικού ντοκιμαντέρ στην ταινία «The Brigade» του Εσθονού Liivo Niglas. Την «Αργυρή Ελιά» στην ίδια κατηγορία μοιράστηκαν ο Ισραηλινός Avy Hemy- «Kadish» και η Νορβηγίδα Anne Kjersti Bjorn- «Giften Beauties». Το βραβείο σπουδαστικού ντοκιμαντέρ δόθηκε στη Γερμανίδα Maria Blumencron- «Flight across the Himalayas».

Το βραβείο καλύτερου δραματοποιημένου ελληνικού ντοκιμαντέρ (χορηγία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου) απονεμήθηκε στον Λουκά Κούχτιν- «Μαμούνι με τσίπουρο» και το βραβείο καλύτερου περιγραφικού ελληνικού ντοκιμαντέρ στον Ηλία Δημητρίου- «Εντός των τειχών».

Τιμητικές διακρίσεις έλαβαν οι ταινίες: «Η Θάλασσα που σκέφτεται» του Ολλανδού Γκερτ ντε Γκράαφ, «Αφρικανικό Σινεμά» των Γάλλων Φρανσουά Κοτλάρσκι και Ερίκ Μουνχ και οι σπουδαστικές «May Day» του Αργύρη Μαρμαρά και «Between Holiness and dance» του Ισραηλινού Γούρι Λέβι.

Τέλος, δόθηκαν τιμητικές πλακέτες στη Μαρσελίν Λοριντάν για το έργο του συντρόφου της Γιόρις Ιβενς και τη συμβολή της σ' αυτό, στους Σταύρο Ιωάννου και Θόδωρο Αδαμόπουλο και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ