Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εφιαλτικό πείραμα

Η πρεμιέρα της ταινίας «Το πείραμα» του Oliver Hirschbiegel θα πραγματοποιηθεί αύριο, 8μ.μ. στο Ινστιτούτο «Γκαίτε». Η ταινία έκοψε πάνω από 1,5 εκατομμύριο εισιτήρια στη Γερμανία και κατέκτησε το βραβείο σκηνοθεσίας στο φετινό φεστιβάλ του Μόντρεαλ και το βραβείο σκηνοθεσίας, σεναρίου και φωτογραφίας στο φεστιβάλ Βαυαρίας. Πρωταγωνιστεί ο Moritz Bleibtreu, γνωστός στην Ελλάδα από την ταινία «Τρέξε Λόλα τρέξε».

Η ταινία βασίζεται στο πείραμα «Standford Prison Experiment» που πραγματοποιήθηκε το 1971 στο Πανεπιστήμιο του Στάντφορντ των ΗΠΑ, όπου είκοσι άνδρες δέχονται να ζήσουν για δύο βδομάδες στο διαμορφωμένο σαν φυλακή υπόγειο του Πανεπιστημίου έναντι δύο χιλιάδων δολαρίων. Σκοπός του πειράματος είναι η μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς στο περιβάλλον μιας φυλακής. Ωστόσο, η αξιοπρέπεια θα χαθεί πολύ γρήγορα, η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο πείραμα και την πραγματικότητα θα χαθεί και το «παιχνίδι» θα μετατραπεί σε έναν εφιαλτικό αγώνα για επιβίωση, γεγονός που ανάγκασε τους εμπνευστές του να το διακόψουν μόλις λίγες μέρες μετά την έναρξη.

Μετά την προβολή θα μιλήσουν ο καθηγητής Πολιτικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Θάνος Λίποβατς και ο ψυχαναλυτής Νίκος Τζαβάρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ