Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ - ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Στα «μουλωχτά» δυο ατυχήματα

Οι εργατοτεχνίτες είτε δουλεύουν στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη είτε στα άλλα ναυπηγεία, όπως του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας, κινδυνεύουν το ίδιο να βρεθούν ή σακατεμένοι ή στον τάφο από την εγκληματική δράση των ιδιωτών, των εφοπλιστών, συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Την ίδια μέρα που η Ζώνη βαφόταν κόκκινη από το αίμα των 5 μεταλλεργατών, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είχε ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά στη Νο 3 δεξαμενή και από τύχη δεν υπήρξαν θύματα. Χτες στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ένας εργάτης έσπασε πόδι και χέρι, όταν τουμπάρισε ο γερανός που χειριζόταν στην κεντρική προβλήτα του ναυπηγείου. Αιτία και στα δύο ατυχήματα η έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας.

Ομως, μεταξύ Ζώνης και «οργανωμένων» ναυπηγείων υπάρχει μια βασική διαφορά. Στη Ζώνη τα σωματεία, με πρωτοπόρο το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, αγωνίζονται νύχτα-μέρα για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας, ενώ ακόμα και μύτη εργατοτεχνίτη να ανοίξει τα σωματεία θα φροντίσουν να βουίξει ο τόπος. Ομως, στα ναυπηγεία, όπως συνέβη με τα δύο τελευταία ατυχήματα, θα στηθεί αυτόματα επιχείρηση για «κουκούλωμα»! Τη φωτιά στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά δεν την πήρε «μυρωδιά» κανείς. Την εξήγηση τη δίνει η ανακοίνωση της παράταξης «Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά»: «Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτή η πλειοψηφία (σ.σ. της διοίκησης του σωματείου "ΤΡΙΑΙΝΑ" που ανήκει στην ΠΑΣΚΕ) για να βγάλει την εργοδοσία και την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση για τις ευθύνες τους στους χώρους δουλιάς, όχι μόνο δεν ακουμπάει το πρόβλημα, αλλά τα "ρίχνει" στην κακιά στιγμή και στην κακιά ώρα»!

Το ίδιο και για το ατύχημα στο ναυπηγείο του Ταβουλάρη. Το ατύχημα έγινε στη 1.10 το μεσημέρι. Μέχρι τις 6 το απόγευμα από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας δήλωναν ότι δε γνωρίζουν! Ενώ από το Λιμενικό Τμήμα Ελευσίνας, που βρίσκεται μέσα στο ναυπηγείο, ο λιμενικός - ο οποίος δεν ανέφερε το όνομά του - μας είπε: «Εντάξει, δεν έγινε και τίποτα. Μια χαρά είναι ο άνθρωπος»! Ο 45χρονος εργάτης Κώστας Γωγούλης τουμπάρισε μαζί με τον γερανό τη στιγμή που μετέφερε μία αντλία μόλις 15 κιλών από το κατάστρωμα του πλοίου «ΠΟΛΑΡ» στον ντόκο και βρέθηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο με σπασμένα το δεξί πόδι και το δεξί χέρι του! Αιτία ήταν ότι το βελόνι του γερανού γύρισε προς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που έπρεπε, παρασέρνοντας και τον γερανό. «Αυτό σημαίνει ότι δε λειτούργησε κανένα σύστημα ασφαλείας που διαθέτει ο γερανός», μας εξηγεί ο Αντώνης Χοροζάνης, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων του ναυπηγείου και εκπρόσωπος της αγωνιστικής παράταξης «Συσπείρωση και Αλληλεγγύη Εργαζομένων Ναυπηγείου Ελευσίνας».

Η διοίκηση του Σωματείου, της οποίας η πλειοψηφία ανήκει επίσης στην ΠΑΣΚΕ, μετά από έντονη παρέμβαση της αγωνιστικής παράταξης συνεδρίασε εκτάκτως και υποχρεώθηκε να κηρύξει για σήμερα τρίωρη στάση εργασίας, όμως αρνήθηκε να γίνει απεργιακή συγκέντρωση προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι... Ακόμα σε ανακοίνωση που εξέδωσε (επίσης με το ζόρι) ζητά «τον πλήρη έλεγχο σε όλους τους γερανούς και στις ράγες γιατί ίσως η τύχη να μην είναι πάντα με το μέρος μας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ