Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Στο μύλο των ιδιωτικών ιατρείων

Ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, δηλώνει ότι τα ιδιωτικά ιατρεία είναι σωστό μέτρο και θα εφαρμοστεί, καταλογίζοντας λαϊκισμό σε εκείνους που αντιδρούν στο χαράτσι

Στον ιδιωτικό τομέα οι επισκέψεις στους χειρουργούς στοιχίζουν πολλαπλάσια απ' τις 44.000 δραχμές υποστήριξε ο Αλ. Παπαδόπουλος και νόμισε ότι ξεμπέρδεψε με το χαράτσι
Στον ιδιωτικό τομέα οι επισκέψεις στους χειρουργούς στοιχίζουν πολλαπλάσια απ' τις 44.000 δραχμές υποστήριξε ο Αλ. Παπαδόπουλος και νόμισε ότι ξεμπέρδεψε με το χαράτσι
Στην αντεπίθεση, για την αντιστροφή της κατακραυγής για τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία, προσπάθησε να περάσει χτες ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος, χαρακτηρίζοντας ως κατασυκοφάντηση και λαϊκισμό τις έντονες αντιδράσεις και δίνοντας στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τους μάνατζερς 33 νοσοκομείων στην Αττική.

Ο Αλ. Παπαδόπουλος, αν και αναγνώρισε εμμέσως το εύρος της καθολικής αντίδρασης - «δυστυχώς η χώρα μας είναι ακόμα επικυριαρχημένη από βαριά σύννεφα λαϊκισμού» είπε, -εντούτοις επέμεινε στην εφαρμογή τόσο των απογευματινών ιατρείων όσο και στην υλοποίηση των υπόλοιπων μέτρων της λεγόμενης μεταρρύθμισης. Αν και ο ίδιος χαρακτήρισε λαϊκισμό τις αντιδράσεις στο απογευματινό χαράτσι, εντούτοις με λαϊκίστικα επιχειρήματα για μη επιβάρυνση των πλουσίων και φτωχών τόνισε: «Ο μύλος θα αλέσει. Και σε λίγο καιρό μέσα από αυτά τα προβλήματα θα υπάρξει ευεργετική επίδραση».

Στην αρχή της χτεσινής του συνάντησης με τους δημοσιογράφους ο Αλ. Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι η λεγόμενη μεταρρύθμιση προωθείται συστηματικά κάθε μέρα και ότι δεν είναι απλώς μια επιλογή της κυβέρνησης αλλά «το βαθύ καίριο μήνυμα που έρχεται ως μεγάλη βοή στην ίδια την κοινωνία, διότι αφορά τον ίδιο τον άνθρωπο, την αξιοπρέπειά του, για ένα βασικό αγαθό, όπως είναι το θέμα της Υγείας ή τα θέματα όπως της Τρίτης Ηλικίας, της Πρόνοιας, της Αλληλεγγύης».

Οταν ρωτήθηκε πώς έχει εισπράξει τη βοή διαμαρτυρίας που έχουν ξεσηκώσει τα ιδιωτικά ιατρεία στα νοσοκομεία ο Αλ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Εχει γίνει μια μεγάλη καλλιέργεια καταδημαγώγησης και λαϊκισμού. Είναι ένα πολύ σωστό μέτρο και θα εφαρμοστεί, όπως σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, που διασφαλίζει την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου. Βεβαίως, υπάρχουν καλλιεργημένες αντιδράσεις και αντιδράσεις από εκείνους που θέλουν να μείνουν τα πράγματα όπως είναι γιατί τους βολεύουν. Είναι ένα μέτρο που έχει υπεράσπιση παρά τις φωνές, διότι είναι επικυριαρχημένη ακόμα δυστυχώς η χώρα μας από βαριά σύννεφα λαϊκισμού, όπου γίνεται πολλές φορές επάγγελμα και εμπόριο».

Μάλιστα, ο υπουργός παρουσίασε τη λειτουργία των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων ως μέσο βελτίωσης των τακτικών ιατρείων που γίνονται το πρωί και στα οποία υπάρχουν οι ατέλειωτες λίστες αναμονής. «Θέλουμε, είπε, να διαβεβαιώσουμε, αντίθετα με όσα λέγονται, ότι τα εξωτερικά τακτικά ιατρεία των χρονίως πασχόντων ενισχύονται το πρωί, διότι έτσι επιβάλλεται το πρωί η παρουσία των γιατρών και όχι απλά των ειδικευομένων σε πολλές περιπτώσεις ή των χαμηλών βαθμών γιατρών. Ο κόσμος δεν έχει καμία υποχρέωση να πληρώσει».

Ο ασθενής βέβαια θα πληρώσει την επίσκεψη με τις ταρίφες που ανακοίνωσε το υπουργείο, αλλά όταν ο υπουργός έλεγε ότι δε θα πληρώσει τις υπόλοιπες εξετάσεις ή θεραπείες πρόσθεσε ότι θα τις πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία, σαν να είναι άσχετα τα ταμεία απ' τους ασφαλισμένους.

Ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε ότι οι κουβέντες για τις 44.000 δραχμές επίσκεψη παίρνουν τα χαρακτηριστικά μεγάλης επιστήμης του λαϊκισμού καθώς αυτή αφορά «μόνο 21 γιατρούς της βαθμίδας του χειρουργού. Και απευθυνόμενος «στη νοημοσύνη του Ελληνα», όπως είπε, υποστήριξε: «Αν για χειρουργικές επεμβάσεις είναι αυτά τα ποσά, είναι πολλαπλάσια αυτά που δίνονται σε ιδιωτική βάση».

Στην παρατήρηση ότι δεν υπάρχουν χώροι ούτε και για αυτή ακόμα τη λειτουργία ο υπουργός είπε ότι «αυτό είναι μια επωδός εκείνων που είναι είτε είναι βολεμένοι, είτε θέλουν να παραμείνουν στα ιδιωτικά ιατρεία, είτε θέλουν να διατηρήσουν τα παράνομα ιατρεία εντός και εκτός των νοσοκομείων».

Στα ιδιωτικά ιατρεία η συμμετοχή είναι εθελοντική και σε όσα νοσοκομεία δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι, στην αρχή θα λειτουργήσουν στα εξωτερικά ιατρεία, στα γραφεία των διευθυντών και των καθηγητών και στα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών όταν το νοσοκομείο δεν εφημερεύει.

Απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει ζήτημα προσωπικού και επάρκειας μηχανημάτων είπε: «Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Είναι πολλές φορές μύθος. Και αν υπάρχει δεν μπορεί αυτό το πράγμα να το επικαλούμαστε».

Τέλος, ο Αλ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι μέσα στο Νοέμβρη θα δοθεί στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για την Πρόνοια.

Μεγαλώνει η κατακραυγή

Ηδη από την πρώτη στιγμή το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), με ανακοίνωσή του (25-10-2001) κατάγγειλε το νέο χαράτσι του υπ. Υγείας και κάλεσε τις συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις να πάρουν πρωτοβουλίες και να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Η «νέα» κυβέρνηση του κ. Σημίτη, θέλοντας να δείξει στον ελληνικό αό (ιδιαίτερα στους μη-προνομιούχους πολίτες) την «Κοινωνική της Ευαισθησία», την επομένη της ορκωμοσίας της, του έστειλε το πρώτο «χαράτσι», κοινή Πρόταση Απόφασης των κ.κ. Αλ. Παπαδόπουλου και Ν. Χριστοδουλάκη, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

ΟΧΙ στο νέο χαράτσι για την απογευματινή λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία επισημαίνουν σε ψήφισμά τους οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ και του ΤΣΑ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που πραγματοποίησαν χτες συγκέντρωση στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας.

Ο Γρ. Σολωμός

Με τα απογευματινά ιατρεία «φαλκιδεύεται η βασική αρχή του ΕΣΥ η δωρεάν Υγεία του λαού», τόνισε χτες ο τέως Διοικητής του ΙΚΑ Γρ. Σολωμός, που διετέλεσε και υφυπουργός Υγείας στις πρώτες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας στο «Σκάι 100,4» ο Γρ. Σολωμός είπε ότι τα απογευματινά ιατρεία θυμίζουν «λίγο εμπορευματοποίηση, το οποίο είναι χαρακτηριστικό των ιδιωτικών καταστημάτων Υγείας και όχι του Δημοσίου».

«Εκείνος που έχει τις 40.000 δραχμές πάει να τον βρει τον γιατρό που θέλει, εκείνος που δεν έχει δε θα πάει να τον βρει. Οι λόγοι είναι ότι πρέπει να αυξηθούν οι αμοιβές των νοσοκομειακών γιατρών και βρήκαμε τον καταλληλότερο τρόπο για να πληρώσει ο άρρωστος», κατέληξε ο Γρ. Σολωμός.

Οι μάνατζερς

Την επόμενη βδομάδα οι μάνατζερς θα υπογράψουν συμβόλαιο αποδοτικότητας και ανάμεσα στα καθήκοντά τους είναι: Η αναμόρφωση των οργανισμών των νοσοκομείων, η οργάνωση των ιδιωτικών ιατρείων το απόγευμα και η σύνταξη επιχειρησιακού προγράμματος, στο οποίο μεταξύ των άλλων θα είναι η μεταφορά ή συγχώνευση τμημάτων ή κλινικών.

Οι 33 μάνατζερς στην Αττική είναι:

Στο Α' Περιφερειακό Σύστημα Υγείας (ΠεΣΥ): «Ευαγγελισμός»: Αλεξόπουλος Παναγιώτης, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

«Αγία Σοφία»: Ντάνος Νικόλαος, πρώην πρόεδρος του ίδιου νοσοκομείου και διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Ερυθρός Σταυρός»: Λύτρας Ανδρέας, Επικ. Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου.

«Λαϊκό»: Μακρυγιώργος Σπύρος, Μαθηματικός, Επιθεωρητής Συστημάτων Διασφάλισης Ποιότητας.

«Αγιος Σάββας»: Παρασκευουλάκος Σπύρος, διευθύνων σύμβουλος ΕΟΜΜΕΧ.

«Παμμακάριστος»: Περράκης Ελευθέριος, Καθηγητής Ανώτατης Σχολής Διοικητικών Επιστημών της Βόρειας Γαλλίας.

«Αλεξάνδρα»: Χαμακιώτης Παναγιώτης, Στέλεχος της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδας σε χρηματοπιστωτικά θέματα.

«Ελπίς»: Παντουβάκης Αγγελος, κάτοχος Μάστερ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

«Ελενα Βενιζέλου»: Κουκίου Καλλιόπη, διευθύντρια νοσηλευτικής υπηρεσίας νοσοκομείου «Ιπποκράτειο».

«Πολυκλινική»: Μπαλασοπούλου Αναστασία, διοικητική διευθύντρια του νοσοκομείου «Μεταξά».

Πατησίων: Παπαθανασίου Παναγιώτης, Γιατρός - Οικονομολόγος.

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Πεπελάσης Δημήτρης, Οικονομολόγος.

Σπηλιοπούλειο «Αγία Ελένη»: Ζώτος Σωτήρης, πρόεδρος του ίδιου νοσοκομείου.

Στο Β' ΠεΣΥ: Παίδων Πεντέλης: Παπανικολάου Γεώργιος, διδάκτωρ παιδοψυχίατρος.

Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής: Στυλιανίδης Στυλιανός, πρόεδρος ΔΣ της εταιρίας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας.

«Αγία Ολγα»: Χρυσάφη Σοφία, προϊσταμένη Διεύθυνσης Διεθνούς Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας του υπουργείου Ανάπτυξης.

Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Σωτηρία»: Κρεμμύδας Αναστάσιος, φαρμακοποιός, γενικός διευθυντής ιδιωτικού φορέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών.

Κρατικό Αθήνας: Χολέβας Αλέξανδρος, πρόεδρος του ΔΣ του «Σωτηρία».

«Α. Φλέμινγκ»: Στάθης Γεώργιος, οικονομολόγος, διευθυντής ιδιωτικού φορέα παροχής υπηρεσιών προς μονάδες υγείας και ασφαλιστικούς φορείς.

«Ασκληπιείο»: Ροτζιώκος Ιωάννης, διδάκτωρ πνευμονολόγος.

«Σισμανόγλειο»: Καρταπάνης Ανδρέας, οικονομολόγος.

«Αγιοι Ανάργυροι»: Μαργετίδης Γεώργιος, πτυχιούχος Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.

ΚΑΤ: Αρτινόπουλος Χρήστος, γιατρός - διευθυντής ΕΣΥ, αντιπρόεδρος ΔΣ «Ερυθρού Σταυρού».

Στο Γ' ΠεΣΥ: «Δρομοκαΐτειο»: Κοσκινάς Ευάγγελος, Επίκουρος Κλινικός Καθηγητής Πανεπιστημίου Καλιφόρνια στο τμήμα Ψυχιατρικής και Ανθρώπινης Συμπεριφοράς.

Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής: Πολύζος Νικόλαος, γενικός διευθυντής Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής: Γιαννουλάτος Πέτρος, διευθυντής Ψυχικής Υγείας υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας.

«Μεταξά»: Νομικός Αλέξανδρος, επίκουρος καθηγητής στη Διοίκηση Νοσοκομείων του ΤΕΙ Αθηνών.

«Θριάσιο»: Λαδάς Σπύρος, οικονομολόγος.

Κρατικό Νίκαιας: Ράλλης Αθανάσιος, γιατρός - διευθυντής ΕΣΥ.

Τζάνειο: Περδικούρης Παναγιώτης, πτυχιούχος Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δυτικής Αττικής: Λαλένης Κωνσταντίνος, πρόεδρος ΔΣ νοσοκομείου «Θριάσιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ