Τρίτη 6 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Σύσκεψη ενάντια στην ασυδοσία γαλακτοβιομήχανων - μεσαζόντων

Η ανάληψη αγωνιστικών πρωτοβουλιών το επόμενο διάστημα, για την ανάδειξη των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι της Πελοποννήσου, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή μετά από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό το βάρος της απόφασης της γαλακτοβιομηχανίας «ΗΠΕΙΡΟΣ» να διακόψει τις παραλαβές γάλακτος από τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους των νομών Αργολίδας, Αρκαδίας και Λακωνίας, οδηγώντας τους στην απόγνωση, αφού ελαχιστοποιούνται οι δυνατότητές τους να διαθέσουν το γάλα που παράγουν.

Την ίδια στιγμή, η αιφνιδιαστική απόφαση της «ΗΠΕΙΡΟΣ» έδωσε την ευκαιρία σε διάφορα «κοράκια» που παίζουν τον ρόλο του μεσάζοντα, να θησαυρίσουν πάνω στην απόγνωση των παραγωγών, αφού «προσφέρονται» οι ίδιοι να παραλάβουν το γάλα, αξιώνοντας ωστόσο τιμές ακόμη και 12 λεπτά κάτω από τις περσινές σε ορισμένες περιπτώσεις, στα 45 λεπτά το γίδινο και 75 λεπτά το πρόβειο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναδείχτηκαν οι τεράστιες ευθύνες και της κυβέρνησης, που, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, «συνεχίζοντας την πολιτική και το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, την ΚΑΠ, στηρίζει και ενισχύει την ασυδοσία των βιομηχάνων που θησαυρίζουν με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μέσω διαφόρων "αναπτυξιακών προγραμμάτων", ανοιχτών τιμών στα προϊόντα μας, αθρόων εισαγωγών γάλακτος από χώρες τις ΕΕ που χρησιμοποιείται για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ, ρίχνοντας κατακόρυφα την τιμή του εγχώριου γάλακτος».

Στη σύσκεψη, εκτός από την τιμή παραγωγού στο γάλα που μειώνεται καθημερινά, συζητήθηκαν επίσης ζητήματα όπως η φορολογία, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι ανοιχτές τιμές, η απένταξη περιοχών από τον χάρτη των μειονεκτικών και η συνεπακόλουθη εξαίρεσή τους από τις εξισωτικές ενισχύσεις, το διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, ο αντιαγροτικός κανονισμός του ΕΛΓΑ και μια σειρά άλλων ζητημάτων που απασχολούν τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Για όλα τα παραπάνω αποφασίστηκε η Ομοσπονδία και οι Αγροτικοί Σύλλογοι μέλη της «να πάρουν πρωτοβουλίες ανάδειξης της αιτίας των προβλημάτων, ενημέρωσης των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων με περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά και αγωνιστικής διεκδίκησης λύσεων».

Σήμερα το παλλεσβιακό συλλαλητήριο

Παλλεσβιακό συλλαλητήριο πραγματοποιούν, σήμερα Τρίτη, αγροτοκτηνοτρόφοι του νησιού στις 11 π.μ. στον κόμβο της Λάρσου, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων.

Η απόφαση για το συλλαλητήριο πάρθηκε κατά τη διάρκεια μαζικής Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 24/10 στη Γέρα. Στη συνέλευση διαμορφώθηκε και το διεκδικητικό πλαίσιο, που μεταξύ άλλων απαιτεί: Πλήρη ανάληψη της δακοκτονίας από την Περιφέρεια, με έλεγχο και ευθύνη του αρμόδιου υπουργείου. Αύξηση της χρηματοδότησης του έργου στα προ κρίσης επίπεδα. Πρόσληψη επαρκούς προσωπικού. Αμεση καταγραφή και αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της καταστροφής της ελαιοπαραγωγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ