Τρίτη 1 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστική «Λειτουργία» στην Ιταλία

Μεγάλη αναδρομική έκθεση του Κώστα Τσόκλη θα εγκαινιαστεί στις 18 του Φλεβάρη στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λουίτζι Πέτσι, στο Πράτο της Ιταλίας, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου. Τίτλος της έκθεσης «Λειτουργία». Πρόκειται για μια ιδεατή «λειτουργία» σε δέκα «σταθμούς», όπου ο καλλιτέχνης, όπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου «μεταξύ μύθου και αυτοβιογραφίας, ιερουργεί, θέλοντας να ξαναχαράξει τα ίχνη της προσωπικής όσο και της συλλογικής του ταυτότητας. Θέμα που απασχολεί όλη την ελληνική μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη».

Η διαδρομή, που ξεκινά από το 1957 και φτάνει μέχρι σήμερα, αναπτύσσεται μέσα από τα έργα: «Εκατό βρύσες», «Αντικείμενα - καταστάσεις», «Ασπρο, γκρίζο, μαύρο», Δέντρα», «Αη Γιώργης», «Αποκαθήλωση», «Αρτεμις», «Αφιερωμένος κύκλος στο αρχέτυπο της θάλασσας» και το «Πριν και μετά», έργο που - όπως σημείωσε ο καλλιτέχνης - «αποτελεί μεταφορά των φυσικών και ηθικών τραυμάτων που έζησε η χώρα μας με τους καταστροφικούς σεισμούς».

Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Τζουλιάνο Σεραφίνι, ο οποίος αναφέρθηκε στο καινοτόμο, ποιητικό πνεύμα που διέπει τη δημιουργία του καλλιτέχνη, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ο Κ. Τσόκλης δεν ξεκινάει από τη φύση για να φτάσει στο αντικείμενο. Αντίθετα, περνάει από το αντικείμενο στη φύση». Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού της Ελλάδας και της Ιταλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ