Σάββατο 10 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 11 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
Η Διεθνής Αποστολή ΠΣΕ και ΠΟΔΝ στη Δαμασκό

Από τη διάσκεψη αλληλεγγύης (πρώτος από αριστερά ο γγ του ΠΣΕ, Θ. Παφίλης)
Από τη διάσκεψη αλληλεγγύης (πρώτος από αριστερά ο γγ του ΠΣΕ, Θ. Παφίλης)
Από τις 29 έως τις 31 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Δαμασκό η Διεθνής Αποστολή Αλληλεγγύης με το Λαό και τη Νεολαία της Συρίας από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών. Συμμετείχαν περισσότεροι από 90 εκπρόσωποι 55 οργανώσεων Νεολαίας και κινημάτων Ειρήνης από 37 χώρες, με επικεφαλής από το ΠΣΕ την πρόεδρο Σοκόρο Γκόμες, τον γενικό γραμματέα Θανάση Παφίλη και τον εκτελεστικό γραμματέα Ηρακλή Τσαβδαρίδη, και από την ΠΟΔΝ τον πρόεδρο Ιάκωβο Τοφάρη και τον γενικό γραμματέα Γιουσνταϊκί Λαδρέτ Λόπες.

Η αποστολή περιλάμβανε συναντήσεις με: Τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του Αραβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπάαθ, Χιλάλ Χιλάλ. Τον πρόεδρο της Εθνικής Ενωσης Φοιτητών της Συρίας, Αμάρ Σαάτι. Τον υπουργό Εξωτερικών και αναπληρωτή πρωθυπουργό της Συρίας, Γουάλιντ Αλ Μουάλεμ. Τον πρόεδρο του συριακού κοινοβουλίου, Χαμούντα Σαμπάχ. Τον πρύτανη του Πανεπιστημίου της Δαμασκού. Τον πρόεδρο της Γενικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων (GFTU), Τζαμάλ Καντίρι και τον υπουργό Τουρισμού της χώρας, Μπισρ Ριάντ Γιαζίγκι.

Διάσκεψη αλληλεγγύης στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού

Επιπλέον, οι αντιπρόσωποι της αποστολής αλληλεγγύης έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Ασαντ, στις 31 Οκτώβρη, ενώ στις 30 του μήνα πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού μαζική διάσκεψη αλληλεγγύης προς το λαό, τους φοιτητές και τη νεολαία της Συρίας. Οι συμμετέχοντες στην αποστολή είχαν επίσης την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Γενικό Γραμματέα του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος, Αμαρ Μπαγκντάς, και τον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Συρίας (Ενοποιημένου), Ανίν Νιμίρ.

Από τη συνάντηση με τον Σύρο Πρόεδρο
Από τη συνάντηση με τον Σύρο Πρόεδρο
Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των θεσμών της Συρίας ευχαρίστησαν τις αντιπροσωπείες για τις θέσεις αρχών τους για την υποστήριξη της αλήθειας και για την αλληλεγγύη τους προς τον συριακό λαό. Εξήγησαν και περιέγραψαν τις συνέπειες του πολέμου που έχει επιβληθεί εδώ και πάνω από 7 χρόνια, από ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τρομοκρατικές ομάδες από περισσότερες από 86 χώρες, και καταγγέλθηκε ο ρόλος των γειτονικών χωρών και των αντιδραστικών μοναρχιών του Κόλπου, που υποστήριζαν με κάθε τρόπο τους ένοπλους μισθοφόρους. Οι Σύροι εκπρόσωποι επανέλαβαν τη βούληση και την πρόθεσή τους να απελευθερώσουν πλήρως το έδαφος της Συρίας από ξένα στρατεύματα και ένοπλους εξτρεμιστές στο Ιντλίμπ, στο βορρά και ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Τη διάσκεψη παρακολούθησαν 400 φοιτητές και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων της Συρίας. Μίλησαν οι Σ. Γκόμες και Ι. Τοφάρης, ενώ απηύθυναν χαιρετισμούς περισσότεροι από 25 ομιλητές από τις οργανώσεις Νεολαίας και τα κινήματα Ειρήνης.

Οι πρόεδροι του ΠΣΕ και της ΠΟΔΝ καταδίκασαν την ιμπεριαλιστική επέμβαση και τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ στη Συρία, ως πράξη που αποσκοπεί στο στραγγαλισμό του λαού. Χαιρέτισαν τη γενναία στάση και τις νίκες του συριακού στρατού, προσβλέποντας σύντομα στην πλήρη απελευθέρωση όλων των κατεχόμενων εδαφών.

Συνάντηση με τη συριακή ηγεσία

Στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας, ο Η. Τσαβδαρίδης εξέφρασε την καταδίκη των δύο μέτρων και σταθμών των ιμπεριαλιστών στον ΟΗΕ και σε άλλα διεθνή φόρα, όπου χρησιμοποιούν ψευδή προσχήματα για να επιτεθούν στη Συρία και το λαό της, όπως έχει συμβεί πριν στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στη Λιβύη και στην Υεμένη.

Ο Πρόεδρος Ασαντ υποδέχτηκε και καλωσόρισε προσωπικά όλους τους αντιπροσώπους της Αποστολής και υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του ρόλου του ΠΣΕ και της ΠΟΔΝ ως διεθνών οργανισμών που καθοδηγούνται από την αλήθεια και τα υψηλά ιδανικά της ειρήνης και της φιλίας των λαών. Τόνισε ότι το ειδικό βάρος του ΠΣΕ και της ΠΟΔΝ έγκειται στην υπεράσπιση των αρχών τους για την υπεράσπιση της αλήθειας και της ισότητας των λαών, σε μια εποχή που οι διεθνείς σχέσεις, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, βασίζονται στα ψέματα και στην εξαπάτηση. Ο Σύρος Πρόεδρος δήλωσε ότι οι λαοί χρειάζονται αυτές τις οργανώσεις, ιδίως σήμερα, που πρέπει να αποκρουστούν οι προσπάθειες ορισμένων υπερδυνάμεων να μετατρέψουν τις διεθνείς οργανώσεις σε εργαλεία τους για την επίτευξη των σκοπών τους. Χαιρέτισε τους αγώνες των λαών για σταθερότητα και εδραίωση της ειρήνης στον κόσμο. Κλείνοντας είπε: «Η Συρία, η οποία πλήρωσε βαρύ τίμημα για την υπεράσπιση της πατρίδας και την ανεξάρτητη βούλησή της, είναι ευγνώμων για την αλληλεγγύη σας».

Η Αποστολή ολοκληρώθηκε με συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα εγχώρια και ξένα ΜΜΕ στις 31 Οκτώβρη, όπου μετά την παρέμβαση των προέδρων του ΠΣΕ και της ΠΟΔΝ έγινε παρουσίαση του ψηφίσματος αλληλεγγύης με τους λαούς και τη νεολαία της Συρίας από τον Η. Τσαβδαρίδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ