Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΝΠ ΓΙΑ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ
Αποσπασματικά μέτρα που δεν λύνουν τα προβλήματα

Ψηφίστηκαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής οι 4 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που είχαν κατατεθεί με μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Οικονομικών, οι οποίες αφορούν τον μειωμένο ΦΠΑ σε νησιά που υποδέχονται τις προσφυγικές ροές, τη σύσταση ειδικού λογαριασμού για τους πληγέντες από πυρκαγιές της Δ. Αττικής, τα έκτακτα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές αυτές και την απόφαση για τις πράξεις κατεδάφισης που ακολούθησαν ως μέτρο πυροπροστασίας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασαν τις ΠΝΠ περίπου ως επιτεύγματα, όταν τα μέτρα των ΠΝΠ έχουν αποδειχτεί ότι είναι αποσπασματικά και δεν πρόσφεραν καμία πραγματική ανακούφιση στους πυρόπληκτους.

Ενα ακόμα αποσπασματικό μέτρο αποτελεί και η τροπολογία που κατέθεσε ο Σ. Φάμελος, η οποία προβλέπει την άμεση βεβαίωση από τις διευθύνσεις δασών, για να δοθούν οι αδειοδοτήσεις για την αποκατάσταση κτιρίων. Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου - που ζήτησε την απόσυρσή της, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα με τους πυρόπληκτους - επισήμανε ότι αυτή περισσότερο θα μπερδέψει παρά θα λύσει προβλήματα, αφού πυρόπληκτοι από το φόβο ότι δεν θα μπορούσαν να ξαναχτίσουν το σπίτι τους παρακαλούσαν και πίεζαν να χαρακτηριστούν «κίτρινα» τα σπίτια τους, ενώ ρώτησε τι θα γίνει σε αυτήν την περίπτωση χωρίς να πάρει σαφή απάντηση.

Ανέφερε ότι ακόμα και αυτά τα αποσπασματικά μέτρα για τους πυρόπληκτους που περιέχονται στις ΠΝΠ είτε δεν εφαρμόστηκαν, είτε καθυστερούν, είτε εφαρμόζονται με αποκλεισμούς και εξαιρέσεις, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα δεν υπάρχει σχεδιασμός ούτε για αντιπλημμυρικά έργα. «Το ζήτημα είναι ο σχεδιασμός από την αρχή, που θα εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ασφαλούς και σύγχρονης λαϊκής κατοικίας», σημείωσε, προειδοποιώντας ότι «τέτοιες καταστάσεις θα έχουμε όσο οι προτεραιότητες, ιεραρχήσεις και τα κριτήρια δράσης ενός κράτους και μιας οικονομίας είναι η επιδίωξη του καπιταλιστικού κέρδους και όχι οι ανάγκες του ανθρώπου».

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στα νησιά, η Δ. Μανωλάκου επισήμανε ότι «είναι απαράδεκτο, γιατί το οικονομικό αντιστάθμισμα ταυτίζεται με την αποδοχή των επικίνδυνων αντιδραστικών επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που μετατρέπει τα νησιά σε μόνιμο χώρο διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, καταπατώντας τα δικαιώματά τους» και απαίτησε να γίνει δεκτή η τροπολογία του ΚΚΕ για την επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά.

Το λόγο πήρε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, αναφέροντας την ανάγκη επαναφοράς του μειωμένου συντελεστή στα νησιά, καθώς η ακρίβεια έχει χτυπήσει κόκκινο, ενώ το «αντίμετρο» του μεταφορικού ισοδύναμου αυτό που έχει αποδώσει μέχρι τώρα ως επιστροφή είναι ...4 ευρώ. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» επί της αρχής του νομοσχεδίου.

Να σημειωθεί ότι η τροπολογία του ΚΚΕ απορρίφθηκε από την υφυπουργό χωρίς καν αιτιολόγηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ