Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ
Μόνιμη και σταθερή δουλειά η μόνη απάντηση στις συμβάσεις ομηρίας

Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση

Eurokinissi

Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση
Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποίησαν χτες οι σχολικές καθαρίστριες, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας τους που ξεκίνησε τη Δευτέρα.

Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ ανέδειξαν τα συνολικά προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο της Καθαριότητας και κάλεσαν σε ενίσχυση της πάλης για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για τερματισμό της ομηρίας των συμβάσεων, με συμμετοχή και στην πανεργατική απεργία στις 28 Νοέμβρη.

«Είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα να συζητήσουμε για ενιαία Σύμβαση στον κλάδο της καθαριότητας. Να κάνουμε στην άκρη το διαχωρισμό για τη διάσπαση του κλάδου που εξυπηρετεί το κράτος, την εργοδοσία, τις εργολαβίες», υπογραμμίζει η Πανελλαδική Γραμματεία και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για: Μόνιμη και σταθερή εργασία. Αυξήσεις στους μισθούς. Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ενταξη του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά. Υπογραφή ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης.

Στον αντίποδα, η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων προσπάθησε να μετατρέψει τη χτεσινή κινητοποίηση σε μέσο για να καλλιεργήσει εφησυχασμό στους εργαζόμενους πως η κυβέρνηση θα δώσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους.

Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας, από την οποία αποκλείστηκαν εκπρόσωποι σωματείων που θα χαλούσαν το «πανηγυρικό» κλίμα, συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτση. Τόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο γνωστός εργοδότης - «συνδικαλιστής» Δ. Καραγεωργόπουλος, όσο και ο γενικός γραμματέας της, Π. Κυριακούλιας, πανηγύρισαν για τη «δέσμευση» του υπουργείου για «σταδιακές προσλήψεις» στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων, προσθέτοντας στα... ψιλά γράμματα πως το αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων «δεν είναι εύκολο» να ικανοποιηθεί και πως οι προσλήψεις θα γίνουν με «προϋποθέσεις και κριτήρια», για τα οποία θα ακολουθήσει «διαβούλευση» με το υπουργείο.

Για την... «καλή διάθεση» της κυβέρνησης μίλησε στους συγκεντρωμένους και η ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα, η οποία συμμετείχε στη συνάντηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας δεν είπαν λέξη για την πανεργατική απεργία, δεν απηύθυναν ούτε ένα τυπικό κάλεσμα συμμετοχής σε αυτήν. Την ίδια στιγμή έδωσαν τα ρέστα τους στην αναπαραγωγή κάλπικων προσδοκιών για «αυξήσεις», «προσλήψεις» και ό,τι άλλο περιλαμβάνει η προεκλογική ατζέντα της κυβέρνησης.

Οπως υπενθυμίζει η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, η Ομοσπονδία πανηγύριζε τον περασμένο Μάη για τη δίχρονη παράταση των συμβάσεων με την οποία στην πράξη παρατάθηκε η ομηρία χιλιάδων εργαζομένων. «Ο ρόλος της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ είναι υπονομευτικός, αφού απεμπολούν στη Δευτέρα Παρουσία το πάγιο αίτημα των εργαζομένων στην καθαριότητα, για μόνιμη και σταθερή εργασία, βαδίζοντας στα ίδια χνάρια της κυβέρνησης, στην κατεύθυνση ανακύκλωσης της ανεργίας και της διαρκούς ομηρίας», σημειώνει.

Υπογραμμίζει ακόμα πως πρόκειται για «συνδικαλιστές» που «είναι οι ίδιοι οι εργοδότες, είναι άνθρωποι της εργοδοσίας, εκλέγονται από αυτούς, στηρίζουν με χέρια και με πόδια τη γραμμή της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων. Ούτε θέλουν ούτε μπορούν να διεκδικήσουν τις ανάγκες των εργαζομένων».

Δουλεύουν σε καθεστώς ομηρίας

Χιλιάδες εργαζόμενες και εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων όλης της χώρας, ο συνολικός αριθμός των οποίων υπολογίζεται πως ξεπερνά τις 8.500, αντιμετωπίζουν το καθεστώς ομηρίας των συμβάσεων έργου που λήγουν στα τέλη του 2019. Δουλεύουν κάτω από συνεχή αβεβαιότητα, χωρίς ωράριο και άδειες, αφού θεωρούνται «εργολάβοι». Οι μισθοί τους διαμορφώνονται με βάση τις σχολικές αίθουσες που καθαρίζουν, χωρίς να υπολογίζονται οι κοινόχρηστοι χώροι των σχολείων. Πληρώνονται με ψίχουλα, ενώ ακόμα κι αυτά καταβάλλονται με καθυστερήσεις. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενες, είναι συχνό το φαινόμενο να παραμένουν απλήρωτες και να γίνονται «μπαλάκι» ανάμεσα σε σχολικές επιτροπές, δήμους και υπουργεία όταν αποφασίζουν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. Σε άλλες περιπτώσεις καταγγέλλουν πως ενώ εργάζονται από το Σεπτέμβρη στα σχολεία, υπέγραψαν Σύμβαση τον Οκτώβρη, ακόμα και το Νοέμβρη. Οσον αφορά την αβεβαιότητα για το αν θα έχουν δουλειά την επόμενη σχολική χρονιά, ήδη καταγράφονται περιπτώσεις εργαζομένων που πετάχτηκαν στην ανεργία, ενώ η λήξη των διετών συμβάσεων απειλεί να φέρει μαζικές απολύσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην ανεργία για μια ακόμα χρονιά, δεν ξέρουν αν θα επιστρέψουν στη δουλειά (2021-06-30 00:00:00.0)
Απήργησαν για δεύτερη μέρα για το δικαίωμα στη δουλειά (2018-05-24 00:00:00.0)
Απεργία στις 22 και 23 Μάη (2018-05-19 00:00:00.0)
Καθαριστές και καθαρίστριες λένε «φτάνει πια στην κοροϊδία» (2016-06-08 00:00:00.0)
Μετρούν ελλείψεις με το άνοιγμα της χρονιάς (2010-09-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ