Σάββατο 24 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 25 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Στρατηγικός σχεδιασμός» με ΕΣΠΑ και διαλυμένα Κέντρα Πρόληψης;

Παρέμβαση του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης

«Μέσα στο 2017 υλοποιήθηκε, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, πακέτο προσλήψεων προσωπικού αορίστου χρόνου για τους φορείς πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων», αναφέρει ο «Στρατηγικός Σχεδιασμός» του υπουργείου Υγείας.

«Προσλήψεις στα ΚΠ δεν έγιναν το 2017, ούτε άλλωστε το 2018. Δεν καλύπτονται οι τουλάχιστον 53 κενές θέσεις προσωπικού, ενώ τα κοινωνικά αιτήματα αυξάνονται και δυσκολεύουν. Αντιθέτως, συνεχίζονται οι παραιτήσεις εργαζομένων από Κέντρα Πρόληψης λόγω των εργασιακών συνθηκών», είναι η απάντηση του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, που το επόμενο διάστημα προχωρά σε πανελλαδικές συνελεύσεις για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει: «Εχουν ιδρυθεί ΚΠ (ένα στον Πειραιά και ένα στην Ανατολική Αττική) που δεν λειτουργούν, ακριβώς επειδή δεν έχουν γίνει προσλήψεις προσωπικού. Φέτος δεν έχει σταλεί έγκριση παρεμβάσεων των ΚΠ στα σχολεία, παρότι οι εργαζόμενοι έχουν 20ετή εμπειρία και οι φορείς είναι διά νόμου εγκεκριμένοι για την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης. Την ίδια στιγμή, με διάφορες εγκυκλίους καλούνται οι εργαζόμενοι των ΚΠ να εκπαιδεύσουν άλλους επαγγελματίες Υγείας, ώστε να κάνουν αυτοί παρεμβάσεις πρόληψης των εξαρτήσεων στα σχολεία (...).

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο λεγόμενος "Στρατηγικός Σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας στον Τομέα Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων" αφορά κυρίως ΕΣΠΑ. Αναρωτιέται κανείς πώς μπορεί οποιοσδήποτε σχεδιασμός να είναι "στρατηγικός" όταν βασίζεται σε πόρους με ημερομηνία λήξης. Το όλο κείμενο, άλλωστε, αφιερώνει ελάχιστο χώρο στην πρόληψη των εξαρτήσεων, και μάλιστα στο τέλος του κειμένου, και αποκλειστικά με ΕΣΠΑ. Μια πολύ γλαφυρή ένδειξη ότι η πολιτική ηγεσία βάζει ως τελευταία προτεραιότητα την πρόληψη των εξαρτήσεων, κόντρα σε κάθε επιστημονική ανάγνωση του φαινομένου των εξαρτήσεων και σε κάθε αντίληψη πολιτικών αντιμετώπισής του».

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, αλλά και στη συνέχεια από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είχε δεσμευτεί ότι θα λύσει το θεσμικό πρόβλημα των Κέντρων Πρόληψης, που λειτουργούν ως μικρές, διασπασμένες και υποστελεχωμένες αστικές εταιρείες για να καλύψουν τις ανάγκες όλης της χώρας. Το υπουργείο Υγείας δημιούργησε μια ομάδα εργασίας, που η λειτουργία της ξεκίνησε το Σεπτέμβρη του 2016 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλη του 2017. Στη συνέχεια, συνέστησε μια διυπουργική επιτροπή στις αρχές του 2018, η πορεία της οποίας είναι άγνωστη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ