Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ
Να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους

Μιλώντας στη χτεσινή εκδήλωση στο Σπόρτιγκ, ο πρέσβης της Παλαιστίνης στη χώρα μας, Μαρουάν Τουμπάσι, μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου του κράτους της Παλαιστίνης, Μαχμούτ Αμπάς, ευχαρίστησε το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για την αμέριστη αλληλεγγύη τους στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στην κατοχή, για την ελευθερία και την ανεξαρτησία, την εγκαθίδρυση του ανεξάρτητου κράτους του με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οπως σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Το Ισραήλ πρόσφατα έχει εντείνει τις εγκληματικές πρακτικές του, που φτάνουν στην εφαρμογή εκτελέσεων εναντίον άοπλων Παλαιστινίων πολιτών, στην κράτηση των σορών τους, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών. Από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα το Ισραήλ έχει σκοτώσει 215 Παλαιστίνιους και τα τελευταία 13 χρόνια, κατά μέσο όρο, ένα Παλαιστίνιο παιδί κάθε τρεις μέρες. Φέτος έχουν τραυματιστεί πάνω από 18.500 και έχουν συλληφθεί πάνω από 2.000.

Η συνέχιση της παρούσας κατάστασης είναι απαράδεκτη και θα καταστρέψει το υπόλοιπο της ειρηνευτικής επιλογής με βάση μια λύση δύο κρατών.

Από εδώ, καλούμε τις κυβερνήσεις των κρατών να αναθεωρήσουν τις συμφωνίες που έχουν επισυνάψει με το Ισραήλ, με το κράτος της κατοχής. Τις καλούμε να μην επενδύσουν στην αποικιοκρατία που ασκείται από το Ισραήλ και να αναγνωρίσουν τις νομικές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από τυχόν συνεργασία με αυτό, λόγω των σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».


Και συνέχισε: «Καλούμε τα κράτη να εφαρμόσουν τις αποφάσεις των κοινοβουλίων τους, συμπεριλαμβανομένης της δικής σας Βουλής, στην οποία το Κομμουνιστικό σας Κόμμα είχε σημαντικό ρόλο στην ομόφωνη ψηφοφορία, πριν από τρία χρόνια, η οποία καλεί την κυβέρνηση να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης και να συγκεντρώσει τις συλλογικές προσπάθειες για τον τερματισμό της αποικιακής κατοχής, την ενσάρκωση της κυριαρχίας του κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του '67, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και με την αναθεώρηση των συμφωνιών που υπογράφηκαν με το Ισραήλ, τη δύναμη που ασκεί την κατοχή, ως κράτος που διαπράττει εγκλήματα πολέμου».

Και κατέληξε: «Εχουμε δεσμευτεί για τη λύση δύο κρατών, να εκπληρώσουμε όλες τις δεσμεύσεις, αφού λάβαμε αναγνώριση 139 κρατών σε διμερές επίπεδο, στην αναβάθμιση του καθεστώτος της Παλαιστίνης σε κράτος - παρατηρητή στα Ηνωμένα Εθνη το 2012, και στην προσχώρησή του σε περισσότερες από εκατό διεθνείς οργανισμούς και συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ο Παλαιστινιακός λαός επιδιώκει να κερδίσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του, στη γη του, στο δικό του κράτος, παρόμοια με όλους τους λαούς του κόσμου, στα σύνορα του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, δίπλα στο κράτος του Ισραήλ, για να ζήσουν τα δύο κράτη σε ειρήνη, ασφάλεια, σχέσεις καλής γειτονίας, με πλήρη σεβασμό του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα της διεθνούς νομιμότητας, με την επίλυση του προβλήματος των Παλαιστινίων προσφύγων, σύμφωνα με το ψήφισμα 194, καθώς και την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ