Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Ψεύτικο φιλολαϊκό πρόσωπο

«Φιλολαϊκό» πρόσωπο προσπαθεί να επιδείξει ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος, ενόψει δημοτικών εκλογών. Ετσι, στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου για τα ανταποδοτικά τέλη του 2002 και τον ισολογισμό του δήμου για το έτος 2000, ο δήμαρχος ανακοίνωσε μηδενικές αυξήσεις για όλες τις κατηγορίες τελών. Από την άλλη, μίλησε για ταμειακό υπόλοιπο 13,7 δισ. δραχμών. Παρόμοια τακτική είχε εφαρμόσει και πέρσι, όταν ανακοίνωσε μηδενικές αυξήσεις για τα ανταποδοτικά τέλη της κατοικίας και αυξήσεις 3,8% για τους επαγγελματικούς χώρους. Τότε ήταν παραμονές της ίδρυσης του νέου κόμματος.

Φυσικά, ούτε κατά την περσινή παρουσίαση, ούτε και κατά τη χτεσινή δεν αναφέρθηκε στις υπέρογκες αυξήσεις που ο ίδιος είχε επιβάλει από το 1994 - όταν ανέλαβε τη δημαρχία - έως και το 2000. Το 1994 το τέλος για τις κατοικίες ήταν 245 δραχμές το τετραγωνικό και το 2002 θα είναι στις 457 δραχμές (αύξηση 86,5%). Αντίστοιχα, για τους επαγγελματικούς χώρους από 905 δραχμές φτάνει πλέον τις 1.745 δραχμές (αύξηση 92,8%). Τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων αυξήθηκαν μέσα σε μια μόνο χρονιά (το 1999) κατά 1.000%, ενώ πέρσι αυξήθηκαν μέχρι και 50%. Αναφορικά με το φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων, που πέρσι είχε αυξηθεί κατά 15%, φέτος ανακοίνωσε επίσης μηδενικές αυξήσεις.

Ο Δ. Αβραμόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί «δεν παρέχει την παραμικρή οικονομική στήριξη και μεταθέτει το σύνολο του οικονομικού βάρους στους δήμους». Ομως δεν ένιωσε την ανάγκη να εξηγήσει γιατί δεν έκανε τίποτα για να διεκδικήσει τους θεσμοθετημένους πόρους που παρακρατά η κυβέρνηση από το δήμο και που από το 1991 μέχρι το 2000 ανέρχονται στα 100 δισ. δραχμές.

Ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Στ. Λάμπρου, δήλωσε στο «Ρ»: «Η δημοτική αρχή κάνει "σκόντο" μόνο στους αγώνες για απαίτηση της απόδοσης των παράνομων παρακρατημένων από την κυβέρνηση θεσμοθετημένων πόρων. Αντίθετα για τις νέες αυξήσεις που πανηγυρίζει ότι δεν κάνει, πλήττει τόσο τα λαϊκά εισοδήματα όσο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προσπαθεί να καλύπτει τα οικονομικά του δήμου, επιβαρύνοντας τους δημότες και υποθηκεύοντας το μέλλον του δήμου με υπέρογκους δανεισμούς».

Οπως είναι γνωστό, στην πρώτη τετραετία ο Δήμος της Αθήνας πήρε δάνεια ύψους 30 δισ. δρχ., ενώ με το «καλημέρα» της δεύτερης τετραετίας άλλο ένα 19 δισ. δραχμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ