Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέες απειλές για υψηλούς δασμούς κατά της Κίνας

Ενώ η Λαγκάρντ προβλέπει εποχή «νέας οργής» λόγω ανισοτήτων μέχρι το 2040

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ασίγαστες παραμένουν οι αντιθέσεις ΗΠΑ - Κίνας, παρά τη λεγόμενη «εκεχειρία» 90 ημερών που συμφώνησαν στο περιθώριο του G20 στην Αργεντινή πριν λίγες μέρες. Χτες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε την απειλή επιβολής υψηλών δασμών σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, εάν το Πεκίνο δεν κάνει τα απαραίτητα βήματα ώστε να κλείσει «αληθινή συμφωνία» μεταξύ των δύο χωρών. «Είτε θα κλείσουμε μια αληθινή συμφωνία με την Κίνα, ή δεν θα κλείσουμε καμία συμφωνία - και στο σημείο αυτό θα χρεώσουμε μεγάλους δασμούς εναντίον κινεζικών προϊόντων που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter. Αυτό προκάλεσε νέα «βουτιά» σε διεθνή χρηματιστήρια. Μπροστά στις γνωστές απειλές Τραμπ, η Κίνα προτίμησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα επιτύχει διευθέτηση της διένεξης με τις ΗΠΑ. Σε λακωνική ανακοίνωση του σινικού υπουργείου Εμπορίου επισημαίνεται πως το Πεκίνο θα αναλάβει δράση «άμεσα» για την εφαρμογή «συγκεκριμένων μέτρων» που έχουν ήδη συμφωνηθεί για να κλειστεί συμφωνία για «οδικό χάρτη» εντός 90 ημερών. Χαρακτήρισε τις διμερείς επαφές «πολύ επιτυχείς».

«Εποχή νέας οργής» προβλέπει η Λαγκάρντ

Το ίδιο διάστημα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε ομιλία που εκφώνησε σε εκδήλωση στη βιβλιοθήκη του αμερικανικού Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον, απηύθυνε έκκληση για την ανανέωση της διεθνούς συνεργασίας για να ...σωθεί ο καπιταλισμός. Διαφορετικά, είπε, «έρχεται μια νέα εποχή της οργής κατά την οποία οι ανισότητες θα ξεπερνούν εκείνες του 19ου αιώνα» και πρόσθεσε ότι μέχρι το 2040 «οι ανισότητες θα ξεπερνούν εκείνες της χρυσής εποχής του καπιταλισμού και θα έρθουν αντιμέτωπα γιγαντιαία τεχνολογικά μονοπώλια με αδύναμα κράτη, οι προνομιούχες κατηγορίες του πληθυσμού θα μπορούν να ζουν έως τα 120, ενώ εκατομμύρια άλλοι θα υπομένουν τη φτώχεια».

Πρότεινε να υπάρξει «ανανεωμένη πολυμερής συνεργασία», που θα εγγυάται τάχα ότι «τα οικονομικά οφέλη της παγκοσμιοποίησης θα τα μοιράζονται όλοι και όχι μόνο ορισμένοι». Ζήτησε συνέχιση των προσπαθειών για αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μέσω του συστήματος εμπορικών ανταλλαγών, με την «εξάλειψη των επιδοτήσεων που προκαλούν στρεβλώσεις» και την «προστασία» των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ