Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Αυξάνονται οι αντιπαραθέσεις και η αβεβαιότητα

Από τη συνεδρίαση στη βρετανική Βουλή
Από τη συνεδρίαση στη βρετανική Βουλή
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μέρα με τη μέρα αυξάνονται οι ενδοαστικές κόντρες, οι δυσκολίες και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και μελών της Βουλής των Κοινοτήτων, ενόψει της προβλεπόμενης διαδικασίας για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Οι διαξιφισμοί μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων του Brexit ξεπέρασαν (για μία ακόμη φορά) τις «λεπτές διαφορές» Συντηρητικών και Εργατικών βουλευτών, εξασθενώντας περαιτέρω τη στήριξη στην κυβέρνηση μειοψηφίας της Τερέζα Μέι. Είναι χαρακτηριστικό πως τροπολογία που κατέθεσε ο Ντόμινικ Γκριβ, του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, με στόχο να έχει η Βουλή αυξημένο λόγο και ρόλο σε πιθανές εξελίξεις που μπορεί να δρομολογηθούν από μία πιθανή απόρριψη του σχεδίου συμφωνίας που έκανε η Μέι με την ΕΕ, ψηφίστηκε προχτές βράδυ από άλλους 24 Συντηρητικούς και πολλούς Εργατικούς βουλευτές. Η διάταξη που εισήχθη από τον εν λόγω βουλευτή δίνει πλέον στους βουλευτές τη δυνατότητα να τροποποιήσουν το κείμενο που θα τους παρουσιαστεί και να κατευθύνουν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, βγάζοντας, ενδεχομένως, από το τραπέζι την πιθανότητα αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Στη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων, που συνεχίστηκε χτες για δεύτερη μέρα, παρουσιάστηκε η 43σέλιδη νομική γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα Τζέφρι Κοξ για το σχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ, την οποία έκρυβε για μήνες η κυβέρνηση. Ο Κοξ επισημαίνει μεταξύ πολλών άλλων πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να εγκαταλείψει μονομερώς την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ (και τη σχετική φόρμουλα που συμφωνήθηκε ώστε να αποφευχθούν τα «σκληρά» σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας), διαβλέποντας την πιθανότητα να εγκλωβιστεί η Βρετανία επ' αόριστον σε «διαπραγματεύσεις» με την ΕΕ.

Δεν είναι, πάντως, λίγοι οι βουλευτές (μεταξύ των οποίων ο Συντηρητικός, πρώην υπουργός Αμυνας Μάικλ Φάλον) που επιθυμούν να επιστρέψει η Μέι στις Βρυξέλλες για να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις, πιέζοντας για αξιοποίηση της επόμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 13 Δεκέμβρη, ανάλογα με το αποτέλεσμα της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Δεκέμβρη. Αλλοι (όπως αυτοί από το σκοτσέζικο εθνικιστικό κόμμα SNP) κατηγόρησαν την Μέι ότι παραπλάνησε το κοινοβούλιο αποσιωπώντας την πλήρη έκθεση του γενικού εισαγγελέα για το Brexit. Δεν έλειψαν και αυτοί, όπως ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου και φανατικός υποστηρικτής του Brexit, Λίαμ Φοξ, που εκτίμησε πως «είναι πλέον πιθανόν να μην συμβεί το Brexit», βλέποντας «πραγματικό κίνδυνο το κοινοβούλιο να υφαρπάξει το Brexit από τον βρετανικό λαό».

Θέση στο σκηνικό οξυμένης ενδοαστικής κόντρας πήρε χτες και ο Αγγλικανός αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι Τζάστιν Γουέλμπι, λέγοντας πως ενώ δεν είναι άμεσα προτιμητέο ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, εντούτοις «μπορεί να χρειαστεί».

Αίσθηση επίσης προκάλεσε η έκθεση της αμερικανικής τράπεζας JP Morgan, που ανέβασε από 20% σε 40% τις πιθανότητες το Ηνωμένο Βασίλειο να μην αποχωρήσει καν από την ΕΕ και 10% πιθανότητες να γίνει Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ευρωεκλογές με έντονη πόλωση και ατέρμονες κόντρες...(2019-05-23 00:00:00.0)
Νέα επεισόδια στο παζάρι του Βrexit(2019-03-19 00:00:00.0)
Απορρίφθηκε ξανά το σχέδιο της Μέι(2019-03-13 00:00:00.0)
Παζάρια μέχρι την τελευταία στιγμή(2019-03-06 00:00:00.0)
Παραμένει ο «λαβύρινθος» των αντιθέσεων μετά τη «νίκη» της Μέι(2018-12-14 00:00:00.0)
«Διαξιφισμοί» Μέι - Κόρμπιν για τις σχέσεις με την ΕΕ(2018-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ