Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
«Διαξιφισμοί» Μέι - Κόρμπιν για τις σχέσεις με την ΕΕ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αμείωτες μαίνονται στο Λονδίνο οι ενδοαστικές κόντρες με φόντο τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την ΕΕ, έπειτα από την ανακοίνωση πως οι διαπραγματευτικές ομάδες των δύο πλευρών κατέληξαν χτες το μεσημέρι στις Βρυξέλλες σε ένα 26σέλιδο (μη νομικώς δεσμευτικό) κείμενο για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, μιλώντας στη Βουλή χτες το απόγευμα, υπερασπίστηκε το σχέδιο για τις μελλοντικές σχέσεις της χώρας της με την ΕΕ αλλά και το προηγούμενο πολυσέλιδο σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση (Brexit) υποστηρίζοντας ότι είναι «καλή συμφωνία», με την οποία ανακτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μεταξύ άλλων σε σύνορα και νόμους, συμβάλλει στην προστασία θέσεων εργασίας και αποφεύγει τα σκληρά σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας. Τόνισε ότι ανοίγει το δρόμο για «συμφωνία ελεύθερου εμπορίου χωρίς δασμούς, επιπρόσθετες χρεώσεις και ποσοτικούς περιορισμούς» με τις άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ θα επιτρέψει τη διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών με άλλες χώρες. Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις για έναν «εναλλακτικό διακανονισμό» με στόχο την αποτροπή «σκληρών» συνόρων Βόρειας Ιρλανδίας - Ιρλανδίας θα ξεκινήσουν προτού η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ. Παραδέχθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit βρίσκονται «σε κρίσιμο σημείο», καθώς η προχτεσινή συνάντησή της με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, δεν οδήγησε στην επίλυση σημαντικών ζητημάτων, όπως η διαπραγμάτευση του καθεστώτος του Γιβραλτάρ, των δικαιωμάτων αλιείας από και προς τις χώρες της ΕΕ. Για το λόγο αυτό η Μέι θα μεταβεί και αύριο Σάββατο στις Βρυξέλλες για να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση επιδιώκοντας όλα να είναι «έτοιμα» πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, την Κυριακή, για το Brexit.

Ο σοσιαλδημοκράτης αρχηγός των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, χαρακτήρισε το 26σέλιδο σχέδιο συμφωνίας για τις μελλοντικές σχέσεις ΗΒ - ΕΕ «φλυαρίες» που δεν χρειαζόταν να διατυπωθούν στο χαρτί μετά από δύο χρόνια διαπραγμάτευσης. «Είναι ένα μισοψημένο σχέδιο, ένα παραπέτασμα που μας κλείνει τα μάτια για να κάνουμε άλμα στο κενό», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι αφενός δεν εξασφαλίζει θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς της μεταποίησης και της βιομηχανίας, και αφετέρου «δημιουργεί εχθρικό περιβάλλον για τις μετακινήσεις εργαζομένων» από τις άλλες χώρες της ΕΕ. Επισήμανε πως το σχέδιο πολιτικής διακήρυξης για τις μελλοντικές σχέσεις «είναι απόδειξη αποτυχίας» της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση των Συντηρητικών. Γεγονός είναι πάντως ότι το παζάρι για το Brexit, που δεν έχει καμία σχέση με τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, έχει δημιουργήσει και στα δύο αστικά κόμματα αντιπαραθέσεις καθώς υπάρχουν βουλευτές που υποστηρίζουν ή αντιτίθενται στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ανάλογα με τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων που υπερασπίζονται. Το ζήτημα δε της ψήφισης της συμφωνίας στη βρετανική Βουλή είναι αρκετά αβέβαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ