Πέμπτη 23 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Ευρωεκλογές με έντονη πόλωση και ατέρμονες κόντρες...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Στις κάλπες για την εκλογή των 73 ευρωβουλευτών που μπορεί να εκπροσωπήσουν τη Βρετανία στο Ευρωκοινοβούλιο καλούνται σήμερα εκατομμύρια Βρετανοί ψηφοφόροι (τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μαζί με όλες τις χώρες στις 26 Μάη) με φόντο τις δίχως τελειωμό ενδοαστικές αντιθέσεις γύρω από το επίμαχο ζήτημα της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν πρώτο το κόμμα του Brexit το οποίο ίδρυσε πριν από μερικές βδομάδες ο (πρώην αρχηγός του UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ, που στηρίζεται από δισεκατομμυριούχους και επενδυτές οι οποίοι έχουν «ποντάρει» στο Brexit. Το κόμμα του Brexit φαίνεται να παίρνει 37% ενώ οι κυβερνώντες Συντηρητικοί γύρω στο 7%. Λίγο πιο αυξημένα αναμένονται τα ποσοστά των Εργατικών, που και αυτοί όμως διαπιστώνουν «φυγή» ψηφοφόρων προς το κόμμα του Φάρατζ...

Σε κάθε περίπτωση, οι ενδοαστικές κόντρες κλιμακώνουν την πόλωση στο ρευστό πολιτικό σκηνικό, σηματοδοτώντας ραγδαίες εξελίξεις μέσα στις επόμενες μέρες στην ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος αλλά και στην ηγεσία της κυβέρνησης, καθώς φαίνεται πως «μειώνεται ο χρόνος» παραμονής της Τερέζα Μέι στον πρωθυπουργικό θώκο.

Νέο σχέδιο της Μέι

Η πρωθυπουργός Τ. Μέι εμφανίστηκε χτες στη Βουλή των Κοινοτήτων καλώντας (για μία ακόμη φορά) τους βουλευτές να ψηφίσουν το «νέο» νομοσχέδιο για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ (γνωστό στο βρετανικό Τύπο με το αρκτικόλεξο WAB). Ανακοίνωσε ότι θα δημοσιοποιήσει το νομοσχέδιο αύριο Παρασκευή ώστε να καταστεί εφικτή η δυνατότητα για αποχώρηση της χώρας έως το τέλος Ιούνη (εάν βεβαίως ψηφιστεί το νομοσχέδιο...). Υποστήριξε ακόμη πως το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στο Κοινοβούλιο να αποφασίσει εάν θα διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα και σε μία μελλοντική κυβέρνηση (με άλλο πρωθυπουργό) να διαχειριστεί τις μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ. Επανέλαβε πως ζητήματα μεγάλης αντιπαράθεσης, όπως αυτό της τελωνειακής ένωσης και του δεύτερου δημοψηφίσματος, θα πρέπει να κριθούν από το Κοινοβούλιο. «Αν το απορρίψετε, το μόνο που θα έχουμε είναι διαίρεση και αδιέξοδο», κατέληξε η Μέι, μην κρύβοντας πως ο χρόνος που της απομένει στο συγκεκριμένο αξίωμα λιγοστεύει...

Ο σοσιαλδημοκράτης αρχηγός των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο της Μέι «κάτι παραπάνω από αναμάσημα» του ήδη τρεις φορές απορριφθέντος σχεδίου συμφωνίας για το Brexit, που δεν έχει επί της ουσίας να προσφέρει κάτι νέο. «Η κυβέρνηση είναι πολύ αδύναμη για να βγάλει τη χώρα από το μπέρδεμα που έχει προκαλέσει», είπε χαρακτηριστικά.

Σκληρή κριτική στις κυβερνητικές προσπάθειες για δρομολόγηση του Brexit άσκησαν και Συντηρητικοί βουλευτές, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκρόουβ, αρνήθηκε να δεσμευτεί για το χρονοδιάγραμμα των επόμενων εξελίξεων σε κυβέρνηση και Κοινοβούλιο, λέγοντας πως τα πράγματα θα πάρουν «το δρόμο τους ανάλογα με τις εξελίξεις».

Στο μεταξύ, η κούρσα διαδοχής στην ηγεσία των Συντηρητικών έχει ανάψει για τα καλά, καθώς κορυφαία στελέχη της λεγόμενης Επιτροπής 1922 των Τόρις επιδιώκουν να κινηθεί νέα διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στην πρωθυπουργό στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ενδιαφέρον σε αυτό το σκηνικό παρουσιάζει νέα έκθεση του χρηματοπιστωτικού μονοπωλίου «JP Morgan Chase & Co» για το Brexit. Εκτιμά ότι πλέον οι πιθανότητες να γίνει άτακτη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ αυξήθηκαν στο 25% από 15% και ότι επίκειται αλλαγή στην ηγεσία των Συντηρητικών και της κυβέρνησης, πιθανότατα από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, και μετά... νέες βουλευτικές εκλογές.

  • Ναυάγησαν χτες οι προσπάθειες για διάσωση της δεύτερης μεγαλύτερης χαλυβουργίας στη Βρετανία, γνωστής ως «British Steel», θέτοντας σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας 25.000 εργαζομένων. Το Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο αποφάσισε την άμεση «εκκαθάριση» της εταιρείας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ