Πέμπτη 23 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΞΥΝΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ
Πιέσεις μονοπωλίων για «αποκλιμάκωση» της έντασης

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο πολύμορφος ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας προκαλεί «αναταράξεις». Σε ανοιχτή επιστολή που απέστειλαν με αποδέκτη την κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, οι διευθύνοντες σύμβουλοι 173 εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των πολυεθνικών αθλητικών ειδών «Nike» και «Adidas» και αλυσίδες λιανικής, του ζητούν να σταματήσει «τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα» προβλέποντας αφενός «καταστροφικές επιπτώσεις στους καταναλωτές» λόγω αύξησης σε προϊόντα που μπορεί να φτάσουν και το 67,5% και αφετέρου «επιβλαβή» αποτελέσματα σε μελλοντικές μπίζνες.

Την Τρίτη, έρευνα του Αμερικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου στην Κίνα διαπίστωσε πως τουλάχιστον το ένα τρίτο των επιχειρήσεων καθυστερεί ή αναβάλλει επενδύσεις λόγω αβεβαιότητας που επικρατεί σε σχέση με τους δασμούς των ΗΠΑ, τα επακόλουθα κινεζικά αντίποινα αλλά και το πρόσφατο διάταγμα του Προέδρου Τραμπ που αποκλείει ξένες εταιρείες (και κινεζικές) να κάνουν μπίζνες στις ΗΠΑ για λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Επίσης στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και την Κίνα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Ε. Μακρόν, που σε χτεσινές δηλώσεις τάχθηκε υπέρ ενός «ευρύτερου συνασπισμού» στο Ευρωκοινοβούλιο (όχι μόνο με φιλελεύθερους, αλλά και ένα μέρος των χριστιανοδημοκρατών και των οικολόγων και σοσιαλδημοκράτες), τονίζοντας: «Εχουμε να οικοδομήσουμε ξανά ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό σχέδιο (...) όπου πρέπει να δούμε πώς η Ευρώπη θα υπερασπιστεί την ιστορία της και το μέλλον της απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα».

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι «αναταράξεις» που προκάλεσε η πρόσφατη ανακοίνωση της «Google» να αποκλείσει την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και έξυπνων κινητών τηλεφώνων «Huawei» από μελλοντικές αναβαθμίσεις και προϊόντα του λειτουργικού συστήματος (κινητής τηλεφωνίας) Android. Ο διευθύνων σύμβουλος της «Huawei», Ρίτσαρντ Γιου, μιλώντας χτες στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» τόνισε πως η εταιρεία έχει ήδη στα σκαριά δικό της λειτουργικό σύστημα σε περίπτωση που αποκλειστεί εντελώς από τη χρήση του Android της «Google». Παράλληλα η εταιρεία επιβεβαίωσε χτες «δέσμευση» για την πρώτη παρουσίαση της τεχνολογίας 5G «με ευρωπαϊκό τρόπο» στη διάρκεια συζήτησης που έγινε στις Βρυξέλλες και στο κέντρο που διαθέτει η εταιρεία, για την κυβερνοασφάλεια (Huawei Cybersecurity Transparency Center).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ