Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων των ΑμεΑ στο Β. Αιγαίο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή συζήτηση για τα προβλήματα των ΑμεΑ στην Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για τα Ατομα με Αναπηρία.

Στη συζήτηση που έγινε με τηλεδιάσκεψη, με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Β. Αιγαίου, συμμετείχαν φορείς από την Ειδική Αγωγή, φορείς ΑμεΑ, υπηρεσίες Πρόνοιας, αιρετοί σε δήμους και Περιφέρεια κ.ά.

Στην σύσκεψη, στην οποία έγινε εισήγηση από τον γραμματέα της Περιφερειακής Ομοσπονδίας, Νέστορα Ξυλά, αναδείχθηκαν τα τεράστια προβλήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των ΑμεΑ, συνολικότερα αλλά και ειδικά στην Περιφέρεια.

Μεταξύ άλλων, αποκαλύφθηκαν η έλλειψη κρατικών υποδομών και Πρόνοιας, η υποβάθμιση όσων υπάρχουν για τα ΑμεΑ στα νησιά λόγω της χρόνιας πολιτικής που ακολουθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις και υπηρετείται απαρέγκλιτα από την Τοπική Διοίκηση. Ως κύρια αιτία αναδείχθηκε ότι τα Ατομα με Αναπηρία αποτελούν «κόστος» για το κράτος. Ταυτόχρονα, η έλλειψη κρατικών δομών και υπηρεσιών «βολεύει», αφού ενισχύει τα ιδιωτικά κέντρα, μέσω νοσηλίων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Οπως υπογραμμίστηκε, με την πολιτική αυτή τα πάντα στην Υγεία μετρώνται με όρους «κόστους - οφέλους», επενδύσεων, ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας.

Στα αιτήματα που διατυπώθηκαν περιλαμβάνονται:

Να προχωρήσει άμεσα, με αποκλειστικά κρατική ευθύνη, η απογραφή σε όλα τα νησιά της Περιφέρειάς Β. Αιγαίου, χωρίς να γίνει το άλλοθι ώστε να μην προχωρήσουν ταυτόχρονα όλα τα υπόλοιπα ζητήματα. Ταυτόχρονα με την απογραφή, να καταρτιστεί αναλυτικός σχεδιασμός και μελέτη για την πρόσβαση σε κάθε νησί. Να υπάρξει σχεδιασμός για την πλήρη κάλυψη όλων των παιδιών που βρίσκονται εκτός Ειδικής Αγωγής. Αμεση φροντίδα στα παιδιά που ολοκληρώνουν τα ΕΕΕΕΚ για τη συνέχιση της εκπαίδευσής τους.

Αμεση αντιμετώπιση του κτιριακού με νέα κτίρια και αναβάθμιση των παλαιών χωρίς συστεγάσεις, με προσλήψεις μόνιμου Ειδικού Επιστημονικού και Βοηθητικού προσωπικού και ειδικοτήτων (ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κ.λπ.), ανάλογα με τις ανάγκες. Στον σχεδιασμό να περιληφθούν και η άμεση λύση του κτιριακού των νοσοκομείων καθώς και η πλήρης κάλυψη σε μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με βάση τις ανάγκες του κάθε νησιού. Διεύρυνση της έκπτωσης των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων σε ΑμεΑ και τους συνοδούς τους. Αμεσα οι δήμοι της Περιφέρειας, ως ελάχιστο, να απαλλάξουν τα ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67% από τα ανταποδοτικά τέλη κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ