Τρίτη 1 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ
Νεκροί και ένταση στη «ζώνη ασφαλείας»

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ενα από τα μεγαλύτερα πλήγματα των τελευταίων ετών δέχτηκε ο ισραηλινός στρατός στην κατεχόμενη ζώνη του Ν. Λιβάνου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, θρηνώντας σε δύο διαφορετικές επιθέσεις της «Χεζμπολάχ» έναν αξιωματικό της λιβανέζικης φιλοϊσραηλινής πολιτοφυλακής και 3 Ισραηλινούς στρατιώτες. Η ατμόσφαιρα στο Ν. Λίβανο, του οποίου τα μεθοριακά περάσματα προς και από το Λίβανο παρέμειναν κλειστά χτες, μυρίζει μπαρούτι, ενώ η συζήτηση για τη μελλοντική παραμονή ή όχι του ισραηλινού στρατού στην κατοχή αναζωπυρώθηκε στο Ισραήλ.

Επίθεση με χειροβομβίδες και αυτόματα όπλα δέχτηκε, χτες το πρωί, ισραηλινή περίπολος από μαχητές της σιιτικής φιλοϊρανικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ». Η επίθεση σημειώθηκε στο δρόμο που ενώνει τα χωριά Τάιμπε και Ντέιρ Μίμας, 4 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων με το Ισραήλ, στην καρδιά της κατεχόμενης ζώνης και στοίχισε τη ζωή σε 3 Ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ 4 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Παράλληλα, με την επιδρομή αυτή, μια άλλη ομάδα μαχητών της «Χεζμπολάχ» πραγματοποίησε ταυτόχρονα επίθεση αντιπερισπασμού στην πιο κοντινή βάση του ισραηλινού στρατού, έτσι ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα άμεσης αποστολής ενισχύσεων.

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε με 4 αεροπορικές επιδρομές, που πραγματοποιήθηκαν σε δύο εξόδους των ισραηλινών μαχητικών, οι οποίες είχαν ως στόχο πιθανές θέσεις της «Χεζμπολάχ» στην περιοχή Ικλίμ αλ Τουφάχ. Μέχρι χτες το απόγευμα, οι λιβανικές αρχές δεν ήταν σε θέση να βεβαιώσουν αν από τις αεροπορικές επιδρομές υπήρξαν θύματα ή ζημιές. Το μόνο βέβαιο είναι ότι, χτες, η κατεχόμενη ζώνη παρέμεινε αποκλεισμένη και τα 4 μεθοριακά περάσματα που τη συνδέουν με τον υπόλοιπο Λίβανο έμειναν κλειστά, ενώ αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας.

Η χτεσινή πολύνεκρη επιδρομή της «Χεζμπολάχ» πραγματοποιήθηκε, μόλις, ένα 24ωρο μετά τη βομβιστική επίθεση που στοίχισε τη ζωή στον υπ. αριθμόν 2 της λιβανέζικης φιλοϊσραηλινής πολιτοφυλακής, τον αξιωματικό Ακλ Χασέμ, ο οποίος θεωρούνταν και ο μελλοντικός διοικητής της πολιτοφυλακής. Στην κηδεία του Χασέμ, χτες στην κατεχόμενη ζώνη, παρευρέθηκαν, εκτός από πλήθος κόσμου, ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας Εφρέμ Σνεχ και αρκετοί ανώτεροι αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού. Από την πλευρά της, η «Χεζμπολάχ», με ανακοινωθέν της, χαρακτήρισε τη δολοφονική επίθεση κατά του Χασέμ «τολμηρή πράξη που χτύπησε στην καρδιά της κατεχόμενης ζώνης», ενώ ο υπαρχηγός της, Σεΐκ Ναΐμ Κασέμ, προειδοποίησε ότι η οργάνωσή του θα «συνεχίσει να σκοτώνει αξιωματικούς και μέλη της πολιτοφυλακής, όσο σκληρή και αν είναι η αντίδραση του Ισραήλ».

Νέος γύρος αντιπαραθέσεων

Για παραδειγματική τιμωρία των ενόχων της δολοφονικής επιδρομής κατά της ισραηλινής περιπόλου μίλησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, ο οποίος υπογράμμισε ότι το Ισραήλ «δεν πρόκειται να ανεχτεί περαιτέρω κλιμάκωση της βίας σε βάρος του». Εντούτοις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέφυγε να διευκρινίσει ποια είναι τα μέτρα που προτίθεται να λάβει, ενώ δεν έγινε γνωστό τι συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του έκτακτου συμβουλίου ασφαλείας που διεξήχθη χτες.

«Η Συρία μπορεί να ελέγξει τη δράση της Χεζμπολάχ και θα πρέπει να το κάνει άμεσα» εκτίμησε ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας Εφρέμ Σνεχ. Την ίδια στιγμή, για άλλη μια φορά, έντονες ηχούν οι φωνές εκείνων που επιδιώκουν την άμεση αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το Ν. Λίβανο και ασκούν πιέσεις στον Εχούντ Μπάρακ να υλοποιήσει την προεκλογική του υπόσχεση. Η ισραηλινή αντιπολίτευση, πάντως, έσπευσε να κατηγορήσει τον Μπάρακ ότι δείχνει δειλία και αναποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της «Χεζμπολάχ», στην προσπάθειά του να γίνει αρεστός στη Δαμασκό και να την προσελκύσει στο τραπέζι των συνομιλιών, ενώ «θα έπρεπε να θέτει ως όρο της όποιας διαπραγμάτευσης τον τερματισμό κάθε δραστηριότητας της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ