Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΝΕΟΛΑΙΑ
89η ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Στην πεπατημένη των διαχειριστικών προτάσεων

Ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα η 89η Σύνοδος Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων, παρουσία του υπουργού και άλλων στελεχών της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, καθώς και παραγόντων της Τοπικής Διοίκησης, αλλά και άλλων φορέων.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν αυτό της υποστελέχωσης των πανεπιστημίων, με τη Σύνοδο να κάνει τεχνικές προτάσεις για την πιο γρήγορη πλήρωση θέσεων που μένουν κενές, ενώ για το ζήτημα της χρηματοδότησης αρκέστηκε να ζητήσει να μην υπάρξουν μειώσεις σε σχέση με τους περσινούς προϋπολογισμούς.

Με αφορμή το σχέδιο της κυβέρνησης για το Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης, η Σύνοδος ζητά να καθορίζουν τα πανεπιστήμια τόσο τον αριθμό των εισακτέων όσο και τα κριτήρια επιλογής τους. Επίσης, να μπορούν τα πανεπιστήμια να οργανώνουν ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά χωρίς να είναι απαραίτητη η συνεργασία τους με το Διεθνές ή το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Η Σύνοδος συζήτησε ακόμα για τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια που προωθεί η ΕΕ και τα οποία θα αποτελούν συμπράξεις 6-8 υπαρχόντων πανεπιστημίων χωρών της ΕΕ για κοινά προγράμματα σπουδών, οι φοιτητές των οποίων θα μπορούν να μετακινούνται μεταξύ των Ιδρυμάτων, και ενθάρρυνε τα ελληνικά Ιδρύματα να συμμετάσχουν στο εγχείρημα. Επίσης, αποφάσισε να φτιάξει δίκτυο με σκοπό την ανάδειξη των πανεπιστημιακών μουσείων.

Στα θέματα της φοιτητικής μέριμνας, ζητά να αυξηθούν τα κονδύλια και η ποιότητα του φαγητού και «να παρέχεται δωρεάν σίτιση στους φοιτητές με τα χαμηλότερα εισοδήματα, χωρίς τη διαδικασία της κατά προτεραιότητα κατάταξης, η οποία ως έχει σήμερα δυσχεραίνει τη δωρεάν σίτιση στους φοιτητές με τα πλέον χαμηλά εισοδήματα». Αναφορικά με τη στέγαση, όμως, κάνει προτάσεις διαχειριστικού τύπου για τον τρόπο επιλογής των φοιτητών οι οποίοι θα μοιράζονται τα ελάχιστα δωμάτια που υπάρχουν σε εστίες και δε λέει κουβέντα για την ανάγκη δημιουργίας νέων εστιών παντού με βάση τις υπάρχουσες ανάγκες.

Ακόμα, η Σύνοδος για άλλη μια φορά ζητά νομοθετικές ρυθμίσεις για τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ), από όπου περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ιδιωτικής χρηματοδότησης προς τα ΑΕΙ, ώστε να μπορούν τα Ιδρύματα να διαχειρίζονται πιο ευέλικτα αυτά τα κονδύλια (κάτι που αποδέχτηκε και ο υπουργός), καθώς και ρύθμιση για να αποδίδεται στα Ιδρύματα μέρος των εσόδων που αποκτούν τα μέλη ΔΕΠ τους από επιχειρηματική δραστηριότητα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικούν χρηματοδότηση συμφωνώντας στο θεσμικό πλαίσιο (2018-07-17 00:00:00.0)
«Συνθήκες οικονομικής ασφυξίας» στα πανεπιστήμια (2016-12-13 00:00:00.0)
Χωρίς σίτιση οι σπουδαστές! (2012-06-02 00:00:00.0)
Βγαίνουν στην επιφάνεια οι συνέπειες του «κουρέματος» (2012-04-05 00:00:00.0)
Οικονομική ασφυξία για πανεπιστήμια και ΤΕΙ... (2012-04-01 00:00:00.0)
Ακριβή και ανέστια γνώση (2007-11-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ