Σάββατο 3 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ - ALPHA
Διαβεβαιώσεις χωρίς... αντίκρισμα

Κυβερνητικά στελέχη επέμεναν χτες να συντηρούν ένα ψευδές κλίμα ασφάλειας για την απασχόληση και τα δικαιώματα των εργαζομένων στις δυο τράπεζες

Εντονη είναι η ανησυχία στο προσωπικό της Εθνικής Τράπεζας για τις συνέπειες της συγχώνευσής της με την Alpha, όπως προκύπτει από τις πρώτες περιοδείες που έκαναν σε υποκαταστήματα συνδικαλιστές, στελέχη της ΕΣΑΚ Τραπεζών. Η εμπειρία των εργαζομένων από ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις ή «απορροφήσεις» άλλων τραπεζών δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Την ίδια ώρα, ταυτόχρονα με τις διαβεβαιώσεις αρμοδίων και μη για προστασία της απασχόλησης, διαρρέουν ήδη οι πρώτες πληροφορίες που αναγάγουν τα στελέχη των δυο τραπεζών σε ομάδα «υψηλού κινδύνου» για τις πρώτες απολύσεις και αναφέρονται επίσης σε «περιορισμένη» μείωση καταστημάτων.

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει σχετικά η διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εθνική (ΣΥΕΤΕ), το προεδρείο του οποίου είχε μια πρώτη συνάντηση με τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζά. Τόσο ο ΣΥΕΤΕ, όσο και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Alpha Bank, ο οποίος έχει εκφραστεί προς το παρόν με δηλώσεις του προέδρου του Αν. Γκιάτη, δηλώνουν πανηγυρικά υπέρ της συγχώνευσης. Για τη συμβολή της στην... επιτυχία της δεσμεύτηκε και η ΟΤΟΕ!

Κάτω από αυτό το πρίσμα, δέχονται χωρίς επιφυλάξεις τις προφορικές διαβεβαιώσεις για την προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, καθώς και την προστασία της απασχόλησης. Στην κατεύθυνση της απαίτησης «γραπτών δεσμεύσεων» και νομοθετικής ρύθμισης για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων κινούνται στελέχη της «Αυτόνομης Παρέμβασης», ενισχύοντας τις αυταπάτες που στη δήλωσή τους εμφανίζονται να καταγγέλλουν.

Η ανησυχία των εργαζομένων είναι αυτή τη στιγμή ο κύριος παράγοντας που σκιάζει τις θετικές εντυπώσεις που επιθυμούν να εδραιώσουν οι διοικήσεις των δυο τραπεζών και η κυβέρνηση από τη συγχώνευση. Γι' αυτό και υπήρξαν από την πρώτη στιγμή δηλώσεις καθησυχασμού, οι οποίες συνεχίστηκαν χτες και από κυβερνητικά στελέχη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας, δήλωσε ότι «δε θα υπάρχουν προβλήματα απολύσεων. Και αυτό διαβεβαιώνεται με τέτοιο κατηγορηματικό τρόπο από την κυβέρνησή μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά με λιγότερη σιγουριά, κινήθηκε και ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, ο οποίος δήλωσε ότι «δε δικαιολογείται τουλάχιστον σε αυτή τη φάση ανησυχία» και ότι «οι εργαζόμενοι δε θα πρέπει να αντιμετωπίζουν με φόβο ή με αρνητισμό τέτοιου είδους εξελίξεις».

Οι δηλώσεις αυτές μπορούν να θεωρηθούν λογοπαίγνια, καθώς για τα κυβερνητικά στελέχη δε θεωρείται απόλυση η «εθελούσια έξοδος», που για τους εργαζόμενους οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα: την ανεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ