Σάββατο 3 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
«Κλοτσάνε» οι εκκοκκιστές

Για τους δικούς τους λόγους ετοιμάζονται να κλείσουν τα εκκοκκιστήρια από Δευτέρα. Οι βαμβακοπαραγωγοί της θεσσαλίας από την πλευρά τους ετοιμάζονται για δυναμική αγωνιστική απάντηση

Να σταματήσουν από Δευτέρα οι παραλαβές βαμβακιού στα ιδιωτικά εκκοκκιστήρια, αποφάσισε η Ενωση Ιδιοκτητών Εκκοκκιστικών Επιχειρήσεων. Οι εκκοκκιστές προχώρησαν σ' αυτή την απόφαση διότι εκτιμούν πως, λόγω της πολύ καλής φετινής παραγωγής βαμβακιού, η τελική τιμή του προϊόντος θα «πέσει» πολύ χαμηλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ζητήσει απ' αυτούς επιστροφή χρημάτων από την προκαταβολή της επιδότησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φετινή παραγωγή βαμβακιού εκτιμάται ότι θα φτάσει και ενδεχομένως θα ξεπεράσει το 1.300.000 τόνους. Οπως επίσης εκτιμάται, αν η τελική παραγωγή βαμβακιού, που δηλωθεί στην ΕΕ είναι 1.300.000 τόνοι, τότε, με βάση το νέο κανονισμό, θα προκύψει μια τελική ελάχιστη τιμή 173 δραχμές το κιλό. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιστραφούν στις Βρυξέλλες 20,5 δραχμές πίσω μιας και η προσωρινή ελάχιστη τιμή είναι 193,5 δραχμές το κιλό. Το χρήματα αυτά θα πρέπει να τα επιστρέψουν τα εκκοκκιστήρια, αφού πρώτα τα ζητήσουν πίσω από τους βαμβακοπαραγωγούς.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιοκτητών Εκκοκκιστικών Επιχειρήσεων Κ. Καφαντάρης δήλωσε στο «Ρ» πως η εξέλιξη της φετινής παραγωγής βαμβακιού δείχνει πως στο τέλος της εκκοκκιστικής περιόδου να ζητηθεί να επιστραφούν στην Κοινότητα, περισσότερα από 24 δισ. δραχμές. Να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί πληρώνονται για τις επιλέξιμες ποσότητες βαμβακιού με μια τιμή από 200 μέχρι 220 δρχ. το κιλό. Ο πρόεδρος των εκκοκκιστών υπογράμμισε, επίσης, ότι οι εκκοκκιστές δεν είναι διατεθειμένοι να επιστρέψουν κονδύλια, που έχουν προκαταβάλει στους βαμβακοπαραγωγούς και γι' αυτό αποφάσισαν να σταματήσουν τις παραλαβές, ζητώντας από το υπουργείο Γεωργίας να εξασφαλίσει τη δέσμευση της ΕΕ ότι δε θα γίνει κάτι τέτοιο.

Προς τούτο τη Δευτέρα το πρωί το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιοκτητών Εκκοκκιστικών Επιχειρήσεων θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον υφυπουργό Γεωργίας Β. Αργύρη. Η εξέλιξη αυτή δείχνει πόσο δίκιο είχαν οι συνδικαλιστές του αγροτικού κινήματος όταν κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι εμπαίζει τους βαμβακοπαραγωγούς υποσχόμενη ότι η φετινή τιμή του βαμβακιού θα είναι υψηλή, εξασφαλίζοντάς τους ένα σημαντικό εισόδημα. Τώρα, αρχίζει να φαίνεται το μέγεθος της απάτης του υπουργείου Γεωργίας, το οποίο «μαγειρεύοντας» τα στοιχεία για την καλλιεργούμενη έκταση και την προβλεπόμενη παραγωγή βαμβακιού στη χώρα μας, επιχείρησε να «αποκοιμίσει» τους αγρότες, ώστε να μην αντιληφθούν έγκαιρα τι τους περιμένει και να μην ξεσπάσουν οι αντιδράσεις τους.

Οι πρώτοι που αντιλήφθησαν το μέγεθος της κυβερνητικής απάτης και έγκαιρα εκδήλωσαν τις αντιδράσεις τους ήταν οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας, οι οποίοι, από τις αρχές Οκτώβρη ακόμα, ξεκίνησαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Οι κινητοποιήσεις αυτές κλιμακώνονται στις επόμενες μέρες με μεγάλα συλλαλητήρια, που θα πραγματοποιηθούν στους θεσσαλικούς νομούς.

Μαζί με τους βαμβακοπαραγωγούς, στους δρόμους του αγώνα θα βρεθούν οι Θεσσαλοί καπνοπαραγωγοί που απειλούνται με ξεκλήρισμα μέχρι ενός, οι σιτηροπαραγωγοί που ακόμα περιμένουν αποζημιώσεις για τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσε στα σιτηρά η ξηρασία κι όλος ο αγροτικός κόσμος που πλήττεται βάναυσα από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Προετοιμάζονται για τα συλλαλητήρια

Για την επιτυχία των αγροτικών συλλαλητηρίων που θα γίνουν στους νομούς της Θεσσαλίας εντείνονται οι προετοιμασίες, με περιοδείες και εξορμήσεις στελεχών του αγροτικού κινήματος στα χωριά της περιοχής, ενημερωτικές συσκέψεις και άλλες δραστηριότητες.

Στην Καρδίτσα το αγροτικό συλλαλητήριο, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, που διοργανώνουν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και η Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων του νομού, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Νοέμβρη στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Την Δευτέρα 19 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί αγροτικό συλλαλητήριο με τρακτέρ και στα Τρίκαλα. Το συλλαλητήριο, που διοργανώνουν οι δύο Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων του νομού, θα γίνει στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.

Στη Λάρισα, ύστερα από απόφαση που πήρε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού θα πραγματοποιηθούν επαρχιακές συσκέψεις, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Επαρχιακές συσκέψεις θα γίνουν σήμερα στον Πλατύκαμπο και αύριο στα Φάρσαλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ